Labdarúgás

2 órája

A Szentmárton SE remekül kezdte az évet

Jól kezdte az évet a Szentmárton SE, a szalkszentmártoni gárda a Nyugati csoportban jelenleg, négy forduló után az élen áll. A csapat edzőjével, Duzmath Józseffel a felnőtt keretről, a klubelnökkel, Kovács Lászlóval arról beszélgettünk, milyen gesztusokat tesz az egyesület a szurkolóknak.

Vincze Miklós

Az elmúlt hétvégén az újonc, újjáalakult Dunaegyháza csapatát győzte le a Szalkszentmárton. A Szentmárton SE edzője, Duzmath József így látta a sikert.

Szentmárton SE, labdarúgás,
A Szentmárton SE csapata, álló sor balról: Duzmath József edző, Nagy Zoltán, Dankó Hunor, Csonka Norbert, Benkovics Balázs, Bartók Norman, Lecza Tibor, Palotai Márk, Domak Renátó, Szilágyi Roland, Szabó Lajos. Elöl: Mazán Balázs, Horváth Dániel, Lencsés Dénes, Ágoston Gábor, Mintál Andor, Szilágyi Martin, Rab Milán, Cséplő Krisztián.
Fotó: Kovács László

– A nyári felkészülési mérkőzésen 4-1-re győztünk az újonc Dunaegyháza ellen, így jó előjelekkel vártuk a bajnoki összecsapást – tekintett vissza. – Az esős időjárás miatt a pálya minősége volt az egyetlen, amely aggodalomra adhatott okot, de szerencsére már az első negyedórában kiderült, hogy ez sem lehet akadálya a sikeres szereplésünknek, hiszen már ebben az időszakban is több gólhelyzetet is sikerült kialakítanunk. Első megszerzett gólunkra még válaszolt a Dunaegyháza, de ez nem vette el a játékosaim kedvét, és már az első félidőben megnyugtató, 5-1-es előnyre tettünk szert. A második játékrészben a hat cserének is köszönhetően sikerült további négy góllal növelni előnyünket, és ezzel beállítani a 9-2-es végeredményt. A csapat végig fegyelmezetten, az öltözőben megbeszéltek szerint futballozott és a jó formában játszó támadóink mindegyike szerzett gólt. Egy percig sem forgott veszélyben a győzelmünk. Büszkék lehetünk arra is, hogy határozott támadójátékunknak köszönhetően már négy játékosunk is – Bartók Norman, Csonka Norbert, Domak Patrik, Mazán Balázs – öt gólnál jár. A csapatunk erősségét mutatja továbbá, hogy a cserejátékosok beállásával az előnyünket tovább sikerült növelnünk.

A Szalkszentmárton ezzel a győzelemmel – négy mérkőzésből a negyedikkel – a Nyugati csoportban az élre állt. Aminek bizonyára nagyon örülnek, hiszen nyílt titok, hogy Szalkszentmártonban nagyon szeretnének már érmet szerezni.

– Ez pontosan így van – erősítette meg a szóbeszédet Duzmath József. – Fiatal egyesületről lévén szó, a vezetőség és a közösség az elindulást követő első időszakban a futballozáshoz és a szurkoláshoz szükséges körülmények kialakításán dolgozott, emellett jó darabig a tisztes helytállás volt a cél. Az elmúlt néhány évben viszont egy ütőképes csapat létrehozásával már az éremszerzés lett a cél, de eddig sajnos ha néhány ponttal is, de rendre lecsúsztunk a dobogóról.

Erősítette keretét a Szentmárton SE

– Igazából már a télen tettünk lépéseket a keret megerősítésének az ügyében, amikor is több meghatározó játékos is érkezett. A tavaszi szezonunkban ez már meg is mutatkozott. Persze nem álltunk meg és miután a nyáron két játékos visszavonult, a keretet még négy játékossal – Bartók Norman, Szilágyi Martin, Lecza Tibor, Palóka Csaba – erősítettük meg. De nem csak a létszámot növeltük, hanem a felkészülést is komolyan vettük. Július közepén kezdtük meg a munkát. Heti két edzéssel készültünk, rendre tíz, tizenöt fő jelent meg a tréningeken. Az edzőmérkőzéseinket sorra megnyertük, majd a korábbi bajnok Dunapataj elleni kupamérkőzés megnyerésével tettük fel a felkészülésre a koronát. Akkor már kijelenthettük, hogy a felkészülést remekül teljesítettük.

A keretet tehát megfelelő mértékben sikerült megerősíteni, és a siker mellett az is cél, hogy mindenki szerepelhessen a mérkőzéseken is. Ennek érdekében azonban nem kell engedményeket tenni, hiszen minőségi a kispad is.

– Huszonegy fős a keretünk, vannak benne fiatalabb és idősebb játékosok is. Mindenkire tudok számítani, hiszen az igazolásoknál az volt a cél, hogy erős legyen a gárda, márpedig egy erős gárdának a kispadja is erős. Természetesen igyekszem mindenkinek megfelelő játékpercet biztosítani, de ehhez az előző években is így álltam hozzá. Egy amatőr csapatnál az a legnehezebb döntés a szakvezető számára, ha valakit ki kell hagynia a keretből.

Arra a kérdésre, hogy az első négy forduló hányadik helyre várja a csapatot, nem habozott a válasszal.

– Természetesen a dobogó legfelső fokára! Ha a játékosok azt a mentalitást nyújtják a mérkőzéseken és az edzéseken is, amit az elmúlt két hónapban, akkor nem is kérdés számomra, hogy ki nyeri meg az idei a bajnokságot.

Az egyesületnél a szurkolókkal való kapcsolattartás is példás, ennek a fő felelőse a klubelnök, Kovács László. Hogy valamit e téren is jól csinálnak, arra ékes példa, hogy a két héttel ezelőtti rangadóra, Bátyára is sokan elkísérték a csapatot. Amikor pedig a Dunaegyháza ellen mérkőzés előtt komoly csapadékot jósoltak, a klubvezetés pavilonokat állított, hogy az eső ne legyen akadálya annak, hogy a szurkolók láthassák és biztathassák a csapatot. És nem csak a szervezőmunkára nem sajnálták az energiát, hanem időben a drukkerek tudomására is hozták, hogy hogyan készülnek a meccsre. Példás tehát az, ahogy Szalkszentmártonban a szurkolókkal bánnak, de az is, ahogy a szurkolók szeretik a csapatot.

– Így van, mindent elkövetünk, hogy a szurkolókkal jó viszonyt ápoljunk, hiszen rajtuk sok minden múlik – jelentette ki Kovács László. - Szerencsére itt a faluban nagyon szeretik a focit, ami érzékelhető is, hiszen ha utazik a csapat, akkor is nagyon sokan elkísérik. Bátyán 50-60 fő biztatta a gárdát. Ugyanakkor ez a tábor mindig ott van a csapat mellett, akár veszít, akár nyer. Éppen innen jött az ötlet, hogy ha már ilyen hűséges a szurkolótábor, akkor tegyünk meg mindent azért, hogy ki tudjanak jönni a Dunaegyháza elleni meccsre is. A pavilonok beváltak és sokan ki is jöttek a rossz idő ellenére. Így a következő beruházásunk, amit szeretnénk megvalósítani, az a tető készítése a lelátó fölé. Reméljük mihamarabb meg tudjuk valósítani és ezzel is kedveskedni a szurkolóknak.

De itt még nem áll meg a szurkolók kényeztetése. A vezetőedző Szilágyi Józsefnek mondott köszönetet a hétvégi meccs után a mérkőzést követő vendéglátásért. Az elnök elmondta, hogy az ilyen nem egyedi eset.

– Szerencsére gyakran van ilyen nálunk. Minden haza mérkőzés után van felajánlónk, aki a vacsorát állja. Ez szinte már hagyománnyá vált nálunk. Vannak olyanok, akik minden szezonban vendégül látják az egyesületet, és mára már odáig fajult a dolog, hogy nem csak az egyesületünk tagjait és a csapatot, hanem a hozzátartozókat és a szurkolókat is. A tavaszi szezonban 80 fő körüli létszámra voltak tervezve és kivitelezve a főzések, ami azért is jó, mert a kis közösségünk még jobban összekovácsolódik. Mondanom sem kell, egy-egy ilyen, meccset követő vacsorát követően sokszor éjszakába nyúló beszélgetések alakulnak ki.

A csapat hét közben a vármegyei kupából kiesett ugyan, a következő bajnokit azonban lankadatlan lelkesedéssel várják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában