Labdarúgás

2024.09.13. 07:02

A Harta számára irány Tarpa!

Pénteken kora délután nagy útra indul a Harta, hiszen a keleti végeken, a néhány kilométerre az ukrán határtól található Tarpa vendége lesz a MOL Magyar Kupa 3. fordulójában. Ami a találkozóval kapcsolatos célokat illeti, a hartaiak abban reménykednek, hogy a kupaszereplés szempontjából nem Tarpa lesz a végállomás.

Vincze Miklós

A vármegyei első osztályú Harta két mérkőzést megnyerve jutott be a MOL Magyar Kupa 3. körébe. Izgatottan várták Hartán a harmadik kör sorsolását. Sümegi József szakvezető a sorsolás előtt elmondta, hogy az ő szempontjukból jó lenne vagy egy nagynevű ellenfelet kapni, aki ellen nagy nézőszám is összegyűlhet, vagy pedig viszonylag könnyebbet, verhetőt, hogy a csapat folytathassa a menetelését a kupában. Fortuna kegyes is volt a hartaiakhoz meg nem is. A sorsolás a Tarpát dobta ki, azaz vármegyei első osztályú, tehát nem verhetetlen ellenfelet kapott a Harta, ez a jó hír. Viszont a Tartpa lesz a vendéglátó. Vagyis a Bács-Kiskun vármegyei alakulatnak egyrészt idegenben kell harcolnia a továbbjutásért –, ráadásul nem is kis távolságra kell elutaznia – 430 kilométeres út vár a csapatra és a gárdát elkísérő szurkolókra –, másrészt pedig nagyon sok szurkoló fölhördült az ellenfél első blikkre, az adatbankon történt feltérképezése láttán: egyfajta ukrán válogatott vár majd Tarpán a Duna-partiakra.

Harta, labdarúgás,
Hartán nagyon tudnak ünnepelni, amikor van mit
Fotó: Harta SE

Az ellenfél ismeretében a kívülállók és a Harta-szimpatizánsok között is sokan úgy gondolták, hogy atekintetben, hogy a Harta mennyire akarja a továbbjutást, sokat elárul, illetve gesztus értékű, hogy megteszik-e azt a lépést a siker érdekében, ami vármegyei szinten azért nem szokás, hogy már előző nap elutaznak a minél sikeresebb szereplés érdekében.

– Jómagam is meglepődtem azon, hogy miután megkaptuk az ellenfelet, a klubvezetés szinte rögtön kijelentette, hogy teljes mellszélességgel a csapat mögé áll, és támogatja a siker értekében azt, hogy a csapat már az előző nap elutazzon, a közelben szálljon meg, és minél ideálisabb állapotban tudjon kiállni a kupameccsre – jelentette ki Sümegi József. – Maximálisan komolyan veszi tehát mindenki Hartán ezt a mérkőzést, mind a vezetőség, mind a csapat. Pedig mi tagadás, anyagi szempontból sem kis kiadás ez egy vármegyei első osztályban szereplő csapat számára, de mégsem volt egy pillanatig sem kétség atekintetben, hogy a vezetőség vállalja ezt az áldozatot. Ennek megfelelően már pénteken délután elindulunk. Dobrádon fogunk megszállni, ott fogunk egy késő reggelit elfogyasztani – ebédet is rendeltünk, de az csak a foglalás után derült ki, hogy viszonylag korán, már 15 órakor elkezdődik a mérkőzés, így az ebéd ezúttal természetesen elmarad.

Ugyanakkor feltérképezni is meglehetősen nehéz egy olyan ellenfelet, amelyik ekkora távolságra tengeti a hétköz- és ünnepmapjait. Felderíteni tehát nem volt könnyű a tarpai csapatot, megnézni nem is tudták őket, de ez minden bizonnyal fordítva is igaz lehet. A régi Stadler köreiből ismerős Sándor István és Jeremejev dolgoznak a tarpai csapattal, amely egy igazi akadémista gárdának tűnik. – Heti kilencet edzenek, fiatal az egész keret, az a csapat tehát fizikailag minden bizonnyal kiváló állapotban van. A környékbeli ismeretségünktől származó információk alapján pokolian kemény mérkőzésre számítunk, egy kőkemény ellenfélre, ráadásul nehéz pályára, egyszóval nehéz körülményekre. A szombatra szóló időjárás-jelentésről már nem is beszélve, nem kevés csapadékot ígérnek a hétvégére. A célunk ugyanakkor a megannyi előttünk tornyosuló nehézség dacára egyértelműen a továbbjutás kivívása.

Ennek elérésben nem kis nehézséget jelent, hogy két nyári igazolás, az idei tétmeccsen remek és hasznos játékkal bemutatkozó Báló Tamás és Zsákovics Botond sérüléssel bajlódnak. Az ő játékuk biztosan nagyon fog hiányozni. Báló Tamásnak nem is csak a játéka, ő ugyanis egy igazi vezéregyéniség, a pályán, az öltözőben és a pályán kívül is. 

Arra kérdésre, hogy az amatőr kupadöntő – amelyet a Magyar Kupában a legtovább eljutott amatőr csapatok vívhatnak meg a labdarúgó idény végén, a Magyar Kupa döntője előtt – szóba került-e a keret háza táján, Sümegi József igennel válaszolt.

– Már a harmadik kör sorsolása előtt láttuk, kiszámoltuk, hogy még tizenegy vármegyei csapat van versenyben – tekintett vissza az előzményekre. – Ebből hatot összesorsoltak egymással – ahogy minket a Tarpával -, öt amatőr csapat pedig papíron magasabb osztályú, meglehetősen erős ellenfelet kapott, bőven megvan tehát az esély arra, hogy nem élik túl ezt a fordulót. Ha ez így lesz, akkor marad három vármegyei csapat, és közülük fog kikerülni a két döntős. Nagy dolog és nagy élmény egy amatőr kupadöntő, a keretben nálunk három ember van, aki megtapasztalta már. Sebastian Grecu, Németh Tamás és jómagam. Előbbiek játékosként, én pedig edzőként voltam tagja annak a géderlaki keretnek, amely azt a kupát megnyerte. Csodálatos élmény, csodálatos tapasztalat volt, az, hogy ezt megismételjük, célként nincs kitűzve a csapat elé, de szeretnék újra átélni. A tarpai mérkőzésnek tehát az is a tétje, hogy ott legyünk aközött a – ismétlem, feltételezések, megalapozott kalkuláció szerint várhatóan – három csapat között, akik közül kikerül majd az amatőr kupa két döntőse.

A Tarpa a 2023/24-es idényben húsz győzelemmel, négy döntetlennel és hat vereséggel 64 pontot szerezve megnyerte a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei első osztályú bajnokságot. Följebb nem lépett a csapat, a 2024/25-ös idényben is maradtak a vármegyei bajnokság keretei között. Az idei bajnokságban négy mérkőzést játszottak le eddig, három győzelmet és egy vereséget követően 9 ponttal a második helyen állnak. A mögöttünk álló hétvégén a Hotra – Prihoda, Zajka, Lovcsikov, Kolesnyik, Bodan (Kucsinszkij), Maksajev (Doloh) Szvjátoszláv, Mihajlcsuk, Sztratan (Shved), Lovincsuk (Kamisanov) összetételben kiálló Tarpa 2-1-re kikapott a Nagyecsed vendégeként.

A MOL Magyar Kupa idei kiírásában az első fordulóban a Nagyecsed volt a Tarpa ellenfele. Idegenben 0-0-ára végeztek a Nagyecseddel, és büntetőkkel jutottak tovább a második körbe. A második fordulóban a debreceni legenda, Sándor Tamás által irányított Mátszalkai MTK-t fogadták hazai pályán, és győzték le 2-1 arányban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában