Galériával

2024.09.17. 18:00

Izgalmas módszerekkel ismerkedtek a gyermekvédelemben dolgozók ÁGOTA Falván

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Országos Egyházi Módszertani Intézményrendszere rendhagyó szakmai eseményt szervezett. Az ÁGOTA Közösség Bács-Kiskun vármegyei fellegvárában, ÁGOTA Falván nyolc workshopon mintegy 60 gyermekvédelemben dolgozók ismerkedett elméletben és gyakorlatban olyan változatos módszerekkel és technikákkal, melyeket később mindennapi munkájukba is be tudnak majd olvasztani.

Gulyás Sándor

A gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára is elengedhetetlen, hogy naprakész ismeretanyaggal rendelkezzenek, az egyes szakterületek legfrissebb vívmányait beépítsék tudásanyagukba, hogy azok mindennapi munkájuk részévé váljanak. Erre biztosított nagyszerű lehetőséget az a módszertani börze, melynek repertoárja számos témakört érintett. A gyermekvédelemben dolgozók hallhattak többek között a rezilienciafejlesztés lehetőségeiről, a szociális cirkusz módszeréről, a játékpedagógiai érdekességeiről különböző társasjátékokon keresztül, de a jóga, a drogprevenció és a pozitív fegyelmezés módszere is terítékre került.

 gyermekvédelemben dolgozók, ÁGOTA Falván, workshop
Mintegy 60 gyermekvédelemben dolgozó vett részt ÁGOTA Falván a workshopon
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Demokratikus gyermeknevelés

Kepes-Végh Júlia pozitívfegyelmezés-oktató workshopján a demokratikus gyermeknevelés szemléletmódjára helyezte a hangsúlyt. – E szakterület legfontosabb eleme, hogy büntetés-, megfélemlítés- és megszégyenítésmentes nevelési módszereket alkalmazunk, ehhez pedig elengedhetetlenek a pozitív kiindulópontok. Ilyen például, ha a hibákat nem kudarcként fogjuk fel, inkább jó lehetőségként a tanulásra. Az érdeklődők szerepgyakorlatokon keresztül maguk is kipróbálták ezt a módszert – mondta a szakember.

Minden eset más

Gönczi Gábor, a székesfehérvári Egészségdokk Közhasznú Alapítvány addiktológusa szenvedélybetegek ellátásával, azon belül is gyermekaddiktológiával foglalkozik. A szakember ÁGOTA Falván tartott workshopján rávilágított, hogy mennyire összetett területről is van szó.

– A gyermekaddiktológia jellemzően nem is önmagában csak szenvedélybeteg-ellátás. Sokszor pszichológiai kórképek garmadája is megjelenik például viselkedés- vagy érzelemszabályozási zavar formájában. Minden eset más és más, ezért én abban próbáltam segítő kezet nyújtani, hogy hogyan találja meg mindenki az adott problémához megfelelő szakembert – emelte ki.

A bemutatott módszerek a szakmai énképet is feljesztik

Kokas Krisztina, a Szent István Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ dégi szakmai egységének vezetője is ellátogatott a sokszínű szakmai rendezvényre. Mint mondta, nagyon különleges volt a Módszertani Börze témafelhozatala, mindig öröm, ha valami új dolgot, friss ötleteket tud csempészni saját és munkatársai munkájába.

– A cirkuszi eszközökkel való fejlesztés, valamint a társasjáték-pedagógiával foglalkozó workshopok nagyon tetszettek. Fejben már össze is raktam, hogy hogyan fogom az itt tanultakat kollégáimnak továbbadni – fogalmazott. Hozzátette: ez a gyakorlatias megközelítés elengedhetetlen, hiszen így biztosított, hogy azokhoz is eljutnak ezek a módszerek, akikhez a leginkább szeretnék: a gyermekekhez.

Kristóf Pál, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató módszertani intézményrendszer-vezetője rávilágított: a börzén bemutatott módszerek többsége nem csak a gyermekeknél, hanem a szakembereknél is alkalmazható szakmai énképük erősítése érdekében. 

Folytatni szeretnék ezt a kezdeményezést

Kristóf Pál visszaemlékezett, három évvel ezelőtt indult útjára a Védőháló című videóelőadássorozatuk. Az ezekben szereplő szakemberek jelentős részével az érdeklődők most személyesen is találkozhattak, a gyakorlatban is tanulhattak tőlük. – Mindenképpen szeretnénk, ha lenne folytatása a kezdeményezésnek. Jövőre szervezzük meg az ÁGOTA Országos Gyermekvédelmi Konferencia és Szabadegyetemet, ahol újra lehetőség nyílik majd találkozni ezekkel a kollégáinkkal kötetlen délutáni foglalkozások keretében – hangsúlyozta az intézményrendszer-vezető.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában