Labdarúgás

2024.09.11. 21:17

Büntetőpárbajban jutott tovább Bócsán a Fülöpszállás

A vármegyei harmadosztályú bajnokság Közép csoportjában szereplő Bócsa a vármegye három Északi csoportjába sorolt Fülöpszállást fogadta a vármegyei kupa második fordulójában. A mérkőzés nagy csatát hozott, amelyet a hazai csapat idő előtt eldönthetett volna a maga javára, a Fülöpszállás azonban kitartott, föltámadt, és egy izgalmas hajrát követően büntetőpárbajt nyerve továbbjutott.

Vincze Miklós

Szerda délután félötkor sok szurkoló nem tudott megjelenni a bócsai pályán, de azért voltak szimpatizánsok, sőt, néhányan még a vendégeket is elkísérték. Ami a játékosok létszámát illeti, a hazai gárda tizenegy kezdőjátékosa mellett mindössze két cserejátékos tudott leülni a kispadra, míg a vendégek bővében voltak a labdarúgóknak, a cserék többen voltak, mint ahány cserelehetősége van egy csapatnak, Szalkai Lajosnak, a vendégek szakvezetőjének tehát az a luxus is megadatott, hogy szükség esetén a játék képe, alakulása által megkívánt cserét foganatosítson a csapatában.

büntetőpárbaj, labdarúgás, vármegyei kupa, Bócsa, Fülöpszállás,
A büntetőpárbajban továbbjutó Fülöpszállás
Fotó: Vincze Miklós

Alaposan bekezdett a Bócsa, Vincze Damján a 3. perc kezdetére már három szögletet is beívelhetett. A 7. percben ő kapott egy jó labdát a bal oldalon, befelé indult, majd fölé lőtt. Az első negyedórában látható volt, hogy a hazai gárda nagy előszeretettel él az üres területekre belőtt indításokkal, amelyekre rendre érkeztek is a támadói, igazi veszélyt azonban jó darabig nem sikerült kialakítani, bár idővel a labdabirtoklás tekintetében is fölénybe került a hazai gárda. A 22. percben egy előreívelt labdát Varga Tibor csúsztatott meg a kapunak háttal, a labda a felső lécre hullott, igaz, a kapus, Szalkai Zsolt rajta volt, de kapaszkodnia kellett volna, ha a játékszer mégis a léc alá tart. A 25. percben Varga szerzett labdát, balról átívelte a hosszú oldalra, Fábián Dániel nagy vágtát vágott ki, a vendégek kapusa azonban a 16-oson kívülre futva meg tudta előzni és tisztázni. Két percre rá Székely Ágoston indította a jobb oldalon meginduló Fábiánt, aki a labda érkezésekor azonnal lövőhelyzetbe került, nem is teketóriázott, jobbról megeresztett egy erős, lapos löketet, Szalkai lábbal mentett. A 38. percben Varga indult meg a jobb oldalon, a kapus mellett is elhúzta a labdát, ám úgy festett, hogy az a szögletzászló közelben elhagyja a játékteret. Varga azonban befutotta, és a kapu elé tekert, bent érkezett a társ, a kétségbeesetten hátraérkező Pintér Gyula azonban bravúrral tisztázott a rövid sarok mellől. A szögletet követően Üres-Farkas Boldizsár veszélyeztetett fejjel, a kapus védett. A félidő zárásaként balról, jó harminc méterről, jobbal Tápai Attila eresztett meg a hosszú sarok irányába egy irtózatos erejű, félmagas lövést, a labda rakétaként süvített el centiméterekkel a hosszú kapufa mellett. Bár 0-0 lett így a félidő állása, aligha akadt ekkor olyan vendégszurkoló, aki egy lyukas garast adott volna csapata továbbjutásáért, a Bócsa ugyanis sokszor közel állt a gólszerzéshez, a Fülöp viszont egyszer sem.

labdarúgás, vármegyei kupa, Bócsa, Fülöpszállás,
Büntetőpárbajban kapott ki a Bócsa
Fotó: Vincze Miklós

A forduló után Péter-Szabó Zsolt indított, egy vendégvédő fején megcsúszott a labda, de éppen Varga elé hullott le, aki 15 méterről, ballal nagy lövést eresztett meg, a félmagas bomba a jobb kapufán csattant. Öt percre rá újra a kapufát tesztelte Varga. Vincze gurított balról Varga elé, aki középről, húsz méterről, ezúttal jobb lábbal eresztett meg egy hatalmas bombát, amely a keresztlécről pattant vissza. Nem csak ziccereket dolgozott ki a Bócsa ebben az időszakban, de fülöpi szemszögből aggasztóan sok labdát is szerzett, ráadásul a vendégek térfelén. Így aligha okozott meglepetést, hogy egy ilyenből született a hazai vezető gól is. Andó Gergely adott haza röviden, Varga bele tudott még szúrni a labdába, éppen arcon találta a vendégek kapusát, a kipattanó labdát aztán Üres-Farkas szerezte meg, és laposan a kapu bal oldalába lőtt, 1-0. A 67. percben Vincze kapott egy ajándéklabdát a vendégektől, már ő is helyzetben volt, de önzetlenül a meginduló Fábián elé passzolt, aki a jobb oldalon rávezette a kapusra a labdát, majd 15 méterről a hosszú sarkot célozta meg, a labda azonban a kapufa tövén csattant, majd elpattogott a másik kapufa – és ami még fontosabb: a gólvonal - előtt. Egy percre rá Tóth Szabolcs ívelte előre szabadrúgásból a labdát, Pusztai Martin csúsztatott kapura, Csernák Gábornak ez kapuscsemege volt. Ez nem volt igazán nagy helyzet, de jelezte, hogy a Fülöp a hazai fölény dacára nem mondott le az egyenlítésről. Ha volt olyan vendégszurkoló a pálya szélén, aki adott volna egy lyukas garast a Fülöp továbbjutásáért, az ezekben a percekben kezdte volna azt a zsebéből előkotorni. Aztán lehet, hogy hamarosan vissza is tette volna, két perc múlva ugyanis Üres-Farkas tört be a kapu elé, az ötösről nagy ziccerben lőtt, Petrányi Csaba azonban szögletre mentett. Két percre rá az egyetlen hazai csere, Nagy Dávid adott be balról, Fábián került helyzetbe, de szerelték. A 79. percben egy előreívelést követően File Dávid irányába repült a labda, lövőhelyzetben találta, ő el is vállalta a lövést, a labda pedig Lehoczki Bálint kezén csattant, a játékvezető határozottan a 11-es pontra mutatott. Tóth Szabolcs állt a labda mögé, és a balra mozduló Csernák mellett a kapu jobb oldalába helyezett, 1-1. Ez volt az a pillanat, amikor a rengeteg kihagyott hazai helyzet megbosszulta magát. A 84. percben File cselezgetett a jobb oldalon, veszélyes beadását követően felszabadítottak a hazaiak, és ekkor az is kiderült, hogy a meccs ezt követően már bármelyik fél javára eldőlhet, nagy izgalmakat hoztak az utolsó percek. A 86. percben Péter-Szabó Zsolt passza után Nagy lőtt középről fölé. A 87. percben Tóth Szabolcs passzolt Hegedűs Attilához, aki jobbról, 15 méterről nem sokkal lőtt a rövid sarok mellé. Izgalmak az utolsó pillanatokig adódtak, gól azonban már nem, így jöhettek a büntetőrúgások.

A rövid taktikai értekezlet során a vendégek szakvezetője, Szalkai Lajos jelezte a csapatának, hogy ne csak az első öt rúgót jelöljék ki, ki tudja, mikor dől el a párbaj. Jól látta előre a közeljövőt. A vendégek kezdték a büntetőpárbajt, az első három körben mind a két csapat játékosai látványosan és magabiztosan értékesítették a 11-eseket. A negyedik körben a vendég Tóth Szabolcs a jobb kapufát döngette meg, a bócsai Lehoczki Bálint azonban válaszul a keresztlécet tesztelte. Az ötödik körben újabb magabiztosan értékesített büntetőket könyvelhettek el a játékostársak és a szurkolók, de a hatodik és a hetedik párosból sem remegett meg senkinek sem a lába. A nyolcadik körben. 7-7-es állásnál Nagy Adrián állt a labda mögé, és a léc alá bombázott, majd ezt követően a vendégek kapusa, Szalkai nagyot vetődve hárított egy félmagas, a jobb sarokba tartó labdát, így a társak rohanhattak ünnepelni a hálóőrt, hiszen ezzel eldőlt, hogy a Fülöpszállás jutott tovább.

labdarúgás, vármegyei kupa, Bócsa, Fülöpszállás,
Büntetőpárbajban jutott tovább Bócsán a Fülöpszállás
Fotó: Vincze Miklós

Vérbeli kupacsatát vívott egymással a két csapat. A hazaiak a 70. percre már eldönthették volna a továbbjutást, de hiába döngették meg négyszer a kapufát, hiába kerültek többször is nagy helyzetbe, csak egyszer tudtak betalálni. A vendégeket dicséri, hogy a mérkőzés számukra nehéz periódusaiban sem adták fel a meccset, az utolsó pillanatig küzdöttek, és az erőfeszítéseiket végül siker koronázta. Remek mérkőzést vívott a két csapat, ennek örülni ezúttal a vendégek tudnak.

Rácz János, a Bócsa vezetőedzője: – Hoztuk a szokásos formánkat. Rengeteg ziccert kidolgoztunk, négy kapufát is rúgtunk, szerintem hetven, nyolcvan százalékban uraltuk a játékot, de egyszerűen – egyetlen kivétellel – nem bírtunk gólt rúgni. Szerintem a meccs képe alapján simán győznünk kellett volna. Csakhogy aztán hiába vezettünk, egy teljesen jogos 11-essel kiegyenlítettek a vendégek. Majd jött a büntetőpárbaj, az mindig lutri, és Fortuna ezúttal a vendégeknek kedvezett. Ezzel együtt gratulálok a saját csapatomnak, de a Fülöpszállásnak is, mert nagyon jól küzdöttek. Az eredmény miatt szomorúak vagyunk, de egyébként szerintem kiváló mérkőzés volt.

Szalkai Lajos, a Fülöpszállás csapatvezetője: – Először is szeretnék gratulálni az ellenfélnek. Remek színvonalú, gyors ritmusú mérkőzést játszottunk, különösen ahhoz képest, hogy két vármegye hármas csapat találkozott. Az első húsz perc után bevallom, nem gondoltam volna, hogy nekünk itt bármi esélyünk is lesz, mert abban az időszakban rendesen beszorítottak minket. Nem nagyon tudtuk, hogy merre vagyunk, kapkodtunk, rugdostuk össze-vissza a labdákat. A félidőben próbáltam frissíteni és posztra cserélni. A cserék szerintem lendítettek a csapat játékán. Bár gólt kaptunk egy bosszantó hibánkból, de akkor is úgy voltam vele, hogy ha esetleg 1-0-ra kikapunk, akkor sincs szégyellnivalónk. A végén aztán akár a győzelmet is megszerezhettük volna. Csak gratulálni tudok a csapatomnak, nagyon büszke vagyok rájuk, a küzdőszellemünkkel, az akarásunkkal rászolgáltunk a továbbjutása. A 11-es párbaj persze lutri, de most nagyon örülünk, mert azt megnyerni nagyszerű érzés, ezen a szinten is.

Bócsai SE-Fülöpszállás SE 1–1 (0–0), büntetőkkel: 7–8.

Bócsa, vezette: Czombos Zoltán (Petyarity József, Viskovics László)

Bócsa: Csernák – Tápai, Szeg, Lehoczki, Vincze (Nagy D. 71.), Varga T., Üres-Farkas, Péter-Szabó, Forgó, Fábián, Székely. Vezetőedző: Rácz János.

Fülöpszállás: Szalkai – Petrányi (Kócsó 85.), File, Cseh-Szakáll, Szinkó (Horváth Z. 60.), Tóth Sz., Pintér (Duráncsik 60.), Pusztai (Hegedűs 46.), Andó G. (Andó V. 74.), Pusztai, Nagy A.. Csapatvezető: Szalkai Lajos.

Gól: Üres-Farkas az 59. illetve Tóth Sz. a 79. percben.

Sárga lap: Varga T. 62., Vincze 65., Forgó 67. illetve Tóth Sz. 39., File 54. perc.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában