NÉBIH

2024.09.17. 19:00

Repülőgépekről immunizálják a rókákat októberben: nem sétáltathatunk kutyát Bács-Kiskunban

A rókák veszettség elleni immunizálása október 5-én kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben, így Bács-Kiskunban is – tudatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vakcinázás repülőgépekről történik meg, és ekkor ebzárlat és legeltetési tilalom lesz.

Vizi Zalán

A kisrepülőgépek segítségével 670 ezer vakcinatartalmú csalétket juttatnak ki a területekre több mint 27 ezer négyzetkilométeren. A Nébih közleménye szerint a műveletet a kevésbé lakott területeken hajtják végre. Fontos, hogy október 5-től, a rókavakcinázás idejétől ebzárlat lép érvénybe, azaz az érintett területeken tilos lesz kutyát szabadon sétáltatni, őket lehetőség szerint be kell zárni. Az ebzárlat mellett legeltetési tilalom is lesz.

Bács-Kiskun, rókák, NÉBIH,
Kezdődik a rókák veszettség elleni immunizálása
Fotó: Shutterstock

Hogy pontosan mikor és hol lépnek érvénybe a tilalmak, arról az illetékes járási állategészségügyi hivatal és a települési önkormányzat fogja értesíteni a lakosságot, illetve a külterületek plakátokkal is figyelmeztetik majd a kirándulókat.

Az immunizálás sikeres szokott lenni

A Nébih tájékoztatójából kiderül, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kisrepülőgépekkel történő rókavakcinázás általában sikeres szokott lenni. Ezt úgy tudják ellenőrizni, hogy a kilőtt rókákat laboratóriumi vizsgálat alá vonják, és ez alapján megállapították, hogy a rókák több mint háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket.

Mint írják, a veszettséget főként a vörös róka terjeszti, melynek hazai állománya nagyságrendileg hatvanezer egyedre tehető. A veszettség egyaránt veszélyes a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre is, emiatt a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

Legjobban Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében kell odafigyelni a tilalmakra a lakosoknak, hiszen általában kelet felől, Ukrajna és Románia irányából hurcolják be a veszettséget a vadon élő állatok. Idén augusztus 31-ig 16 veszettséget igazoltak.

A Nébih figyelmezteti a lakosságot, hogy a veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelezettség. Az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában