2024.09.17. 17:25
A Gábor-Vin Kft. jövője is nagyban függ a klímaváltozástól
Kiskőrös Városa Szőlészetéért és Borászatáért címet kapta az idei kiskőrösi szüreti fesztivál nyitó ünnepségén Torgyik Gábor szőlész-borász szakember, a kiskőrösi Gábor-Vin Kft. alapítója. A családi cég hatvan hektáron gazdálkodik helyi és környékbeli termelőktől is vásárolnak szőlőt.
– Talpon maradni csak úgy lehet, ha az ember folyamatosan figyeli a piaci mozgásokat. Napi kapcsolatban van a partnerekkel. Egyszerre szőlész, borász, kereskedő, marketinges, ért a számoláshoz és a jövőt tervezi, figyeli az időjárást – nyilatkozta a baon.hu-nak Torgyik Gábor, a kiskőrösi Gábor-Vin Kft. alapítója, aki megkapta a Kiskőrös Városa Szőlészetéért és Borászatáért díjat az idei kiskőrösi szüreti fesztiválon. A díjat Domonyi László polgármester adta át a megnyitó ünnepségen.
– Nagyon jól esett ez az elismerés, az elmúlt több mint két évtized munkámról mondtak véleményt azok, akik nekem ítélték a címet – hangsúlyozta az üzletember.
A Gábor-Vin Kft. már szőlőoltványokat is árusít
Hogyan is kezdődött a történet? Torgyik Gábor családjában mindkét nagyszülő, szülő részéről műveltek szőlőket a felmenők, Kiskőrösön ugyanis alig volt család, aki ne járt volna ki a munka mellett az ültetvényekbe. Kiskorában ő is serénykedett édesapja mellett. A szőlőmunkák egy részével már kisgyermekként megismerkedett, emellett felnőtt korában a bor előállítása is érdekelte. Egy építőipari hivatást sajátított el, ám jobbnak látta 2001-ben átnyergelni a szőlészet és borászat területére, és párjával – Tóth Edittel – nekifogtak a munkának. A helyi Petőfi középiskolában esti tagozaton tanulta ki a szőlész-borász szakmát 2005-ben. Előbb másfél hektárnyi szőlőt vásároltak a párjával, ezt bővítették időközben hatvanra.
Nagy tételben, PET-palackban árulták a terméket a Tiszántúltól Zaláig bezárólag, majd később az üveges palackozásra is áttértek. Új ültetvényeket telepítettek, s mára szőlőoltványokat is árusítanak. Annak idején a város határában oportó, kadarka és ezerjó volt a divatos szőlő, de ezek mára elfogytak.
– Ahogy a többi gazda is, így mi is áttértünk a Bianka, a Villard Blanc az Aletta, a kékfrankos, a cserszegi fűszeres és a generosa termesztésére. A piac ugyanis nagy mennyiségű, kissé illatos fehérbort igényel, a Bianka és az Aletta ezt tudja. A Bianka a többihez képest kisebb költséggel nagy mennyiségű termést hoz szinte minden évben. A cseh és a szlovák partnereik is ezeket a termékeket keresik – mondta a borász.
Időközben a pályázatok segítségével kiépült a családi ültetvényrendszer, a munkához szükséges szinte összes gépet beszerezték, a tárolókapacitás 30 ezer hektóra növekedett, a dolgozók száma pedig több mint egy tucat. Ma már hűtött erjesztéssel készítik a borokat. A szőlőket több mint 100 termelőtől veszik át minden évben.
– A borpiac hullámzó, ezért óriási szükség van az exportra. A hazai borfogyasztás csökkenése óriási megoldandó kihívás. Mint mondta, gyerekkorában az egymáshoz átjáró emberek fröccsös borral kínálták a vendéget. Volt sör, de azt csak ritkán ittak, annak idején az ugyanis nem volt trendi. Manapság azonban megfordulhatott a helyzet. Ez részben a nagy sörös cégek reklámhadjáratának is köszönhető, illetve annak is, hogy a fiatalok jóval kevesebb bort fogyasztanak, mint annak idején a hasonló korú szüleik és nagyszüleik – sorolta a cégtulajdonos.
Fiúk viszi tovább a céget
Torgyik Gábor és Tóth Edit két gyermeket neveltek fel, a lányuk óvónő, míg a fiuk az érettségi után a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolába iratkozott be, bor és pezsgőgyártó technikusnak. Úgy tűnik, hogy ő lesz a családi cég másodgenerációs képviselője. Az apa azt mondta, hogy éveken át figyelte Máté fiát, aki állandóan a pincészet körül jött ment, imádta a gépeket, szeretett a szőlőbe járni. Végül úgy döntött, hogy a szőlész-borász hivatást tanulja ki, ahogy tette édesapja.
– Látva ezt, nem lehet leállni, az az fejleszteni kell – mondta Torgyik Gábor. – Azaz újabb gépeket és földeket kell vásárolni. A kérdés az, hogy vajon a klímaváltozás milyen mértékű lesz. Ehhez kell alkalmazkodnunk és természetesen a piaci kihívásokhoz. A mi részünkről megvan a családi cég továbbfejlesztéséhez a szándék, az erő, csak az a kérdés, hogy a klímaváltozás hogyan hat majd az ország, ezen belül a Kunsági borvidék szőlőtermesztésére. A jövőnk jelentős részben ettől is függ – mondta Torgyik Gábor, Kiskőrös Városa Szőlészetéért és Borászatáért cím kitüntetettje.