Bács-Kiskun

2024.09.07. 06:50

Rosszul viselték a brutális hőséget és a perzselő napot a gyümölcsfák

Nyolcéves korom óta dolgozom a földeken, ültetvényeken, de ilyen elképesztő aszályt, amely a klímaváltozás számlájára írható még nem láttam – ecsetelte a Kiskőrös környéki helyzetet a baon.hu-nak Somogyi Zoltán, a kiskőrösi gazdakör egyik meghatározó személyisége. A termelővel a kiskőrösi szüreti fesztivál gazdaköri sátránál beszélhettünk.

Barta Zsolt

Óriási a baj – hangsúlyozta Somogyi Zoltán. Náluk a múlt héten ért véget a szüret, egy-két helyen a cabernet-k még kint vannak a tőkéken, de azoknak a betakarítási időpontja valamikor októberben volt. Az őszibarackosokban is felborult az érési naptár. Mint mondta, az ültetvényén általában július 20.– augusztus 10. között szedik a gyümölcsöt, ez az idén július 20-ra leérett. A csemegeszőlőt szeptember 10-ig leszedik a gazdák, holott október 10-ig szokták szüretelni.

Somogyi Zoltán, gyümölcstermesztés
Somogyi Zoltán termelő a kiskőrösi gazdaasszonyok körében a gazdaköri sátor előtt
Fotó: Barta Zsolt

Hogy az idén mekkora a termés, az egy dolog, – hangsúlyozta Somogyi Zoltán. A bevétel akkora, amekkora. Van azonban egy másik baj. Ez pedig nem más, mint hogyan bírták a sivatagi hőséget a szőlők vagy a gyümölcsösök. A tapasztalata alapján a fiatal szőlők egy része, amelyek telepítése rengeteg munka és pénz volt, mára kiégett. A gyökereik ugyanis nem értek le mélyre, így az ott lévő nedvességet nem tudták felvenni. De azok a szőlők sem jártak sokkal jobban, amelyeket öntöztek a gazdáik, ugyanis ott is jelentős volt a pusztulás.

A hőségnapokon a digitális hőmérő a fák mellett a napon 14 óra után 59 fokot mutatott. A növény sokat kibír, de ez a meleg két hónapig tartott szinte folyamatosan, eső nélkül Kiskőrös környékén. A gondokat az is súlyosbította, hogy hajnalban nem volt harmat. Mint mondta, régen kiment az ember az ültetvényre, és a cipője vizes lett az augusztusi hajnali harmat miatt. Most ettől nem kellett tartania.

A harmadik aszályos évet írjuk. Tavaly fellélegeztetünk, mert év közben viszonylag sok eső érte a térséget. Ugyan nem pótolta a korábbi elmaradást, de jó esélyt adott arra, hogy a jól teremjenek a fák és a szőlők. Az idén a természet visszavette mindazt, amit tavaly odaadott. Ha jövőre az idei szörnyű év megismétlődik, akkor katasztrófa elé néz a növénytermesztő társadalom. Vizet kell hozni a térségbe, amilyen gyorsan csak lehet. De ezt központilag lehet megoldani. Az egyedi megoldás ma már kevés – mondta végül Somogyi Zoltán kiskőrösi gazda.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!