Gátlások nélkül

Márton Anna

Nevetni jó, a nehéz időszakokat a humor megfűszerezheti. A nevetés gyógyít, ellazít. Jó lenne sokkal többet viccelődni egymással is, magunkon is.

nevetés,
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

A humor pszichológiája mélyen gyökerezik az emberi tapasztalatban, és összetett szerepet játszik az érzelmi, mentális és fizikai jólétünk fenntartásában. A nevetés az egyik legősibb eszközünk a stressz levezetésére, és a feszültséggel teli helyzetek enyhítésére. 

Az emberi agy úgy van beprogramozva, hogy a humorra adott válaszként felszabadítson endorfinokat, amelyek javítják a hangulatot, és enyhítik a fájdalmat.

A humor segít a problémák más szemszögből való megközelítésében, és lehetőséget ad arra, hogy egy nehéz helyzetet könnyedebben kezeljünk. 

A nevetésnek kimutatható hatása van a testi egészségre is: javítja a vérkeringést, csökkenti a stresszhormonok szintjét, és serkenti az immunrendszert. 

Egy jó nevetés után nyugodtabbnak érezzük magunkat, és a test is ellazul. 

Nem véletlen, hogy sokan egy humoros megközelítést választanak, amikor nehéz időszakokat élnek át, hiszen ez segíthet átvészelni a kihívásokat. 

Az emberi kapcsolatokban a humor fontos híd szerepet tölt be. Öröm, hogy van egy humoros kollégám, az is boldogsággal tölt el hogy a párom is érti a humort. Ha értjük a humort, ez könnyíthet a mindennapi stresszen, és közelebb hozhat minket másokhoz. 

A humor segít a kölcsönös megértés és összhang kialakításában, hiszen a közös nevetés erősíti a kötődést. 

Szerencsére én is sokszor tapasztalom a humoros kollégámmal és párommal, a nevetés olyan eszköz, amely könnyedséget hoz a kapcsolatunkba. 

Azt gondolom, fontos megtanulni, hogy magunkon is tudjunk nevetni, hiszen ez az érettség jele, ahogyan azt a mondás is tükrözi: Azon a napon válik az ember igazán felnőtté, amelyiken először nevet magán tiszta szívből.

 Ha képesek vagyunk kívülről szemlélni magunkat és a helyzetet, észrevehetjük a humoros oldalát. Ez a fajta perspektívaváltás segíthet a mindennapi élet könnyebb és boldogabb megélésében. 

A humor tehát nem csupán szórakozás, hanem az élethez való pozitív hozzáállás egyik kulcsa.  

Ha másképp nem megy a nevetés, esetleg érdemes kipróbálni a Hahota Jógát. Tapasztalatból mondhatom, hogy még a legzordabb időben is képes őszinte kacagást előidézni.

Az indiai jógik szerint aki megpróbál minden ok nélkül másokkal együtt nevetni, annak feloldódnak a gátlásai és szabadon áradhat lelke mélyéből a jókedvű nevetés.