Luxusban élni

Márton Anna

A luxus sokak számára a nagy házat, drága autót vagy fényűző nyaralást jelenti, ám valójában sokkal többről van szó. 

luxus, pillanat, jegyzet
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A valódi luxus abban rejlik, hogy megengedjük magunknak a boldog pillanatokat, amelyek feltöltenek minket. Egy illatos fürdő egy hosszú nap után, amikor pár percre elcsendesedünk, egyenértékű lehet bármilyen külső pompával. Vagy gondoljunk egy sétára az erdőben, ahol az erdő illata és a madarak csicsergése körbeölel – ez az igazi feltöltődés. 

Egy tea egy kedves baráttal, amely során őszintén elmerülünk egymás gondolataiban, talán többet ér, mint bármi más. Ezek a kis pillanatok azok, amelyek gazdagabbá tehetik az életünket, ha tudatosan megéljük őket. A rohanó mindennapokban gyakran elfelejtjük, hogy ezek a „luxusok” bármikor elérhetőek. 

Az élet szépsége éppen abban rejlik, hogy megálljunk és élvezzük ezeket a kis örömöket. Nem érdemes átrohanni az életen, mert az igazi gazdagság nem az anyagi javakban rejlik, hanem abban, hogy képesek vagyunk örömöt találni a mindennapokban. 

A természet szépsége, egy jó könyv vagy egy csendes reggeli kávé mind-mind hozzájárulhatnak ehhez az érzéshez. A luxus tehát nem más, mint hogy időt szánunk önmagunkra és azokra a pillanatokra, amelyek boldoggá tesznek. Tudatosan megélni ezeket az apró örömöket egyfajta önszeretet is, hiszen a lelkünknek szüksége van a feltöltődésre.

Az igazi luxus az, ha képesek vagyunk jelen lenni ezekben a pillanatokban, és megadni magunknak azt, amire valóban vágyunk. 

Számomra  a luxus nem tárgyakban vagy fényűző környezetben mérhető, hanem inkább a pillanatokban, amiket átélhetek.

Az igazi kényzetetés, ha egy jó zene szól, ami feltölt és inspirál. Körülöttem jó emberek vannak, akiknek a jelenléte többet jelent bármilyen anyagi gazdagságnál. A legnagyobb öröm, ha meghallgathatom a szereteim történeteit, élményeit, terveit. Mikor kedvesemmel megosztjuk egymással a gondolatainkat, az élet mélyebb értelmét keressük. Az ilyen beszélgetésekben találom meg a valódi gazdagságot. Filozófálgatva, elmélkedve az élet kérdéseiről, úgy érzem, hogy igazán élek.

A belső harmónia és kapcsolódás, amit ezek a pillanatok adnak, az én szememben az igazi luxus.