Futsal

2024.07.10. 19:02

A ScoreGoal egy álomszerű év után is marad a racionalitás talaján

Fennállása legjobb évét tudhatja maga mögött a ScoreGoal Kecskemét Futsal, miután a kecskeméti felnőtt csapatsportágak tekintetében a 2024-es esztendő legjobb eredményét elérve a férfi futsal NB I.-ben az ezüstérmet szerezték meg a hírös városi kék oroszlánok. Az élet azonban nem áll meg, július 10-én, szerdán már meg is kezdték a felkészülést a 2024/25-ös évadra. A felkészülés startjának az apropójából dr. Vercz Tamás, az egyesület ügyvezető elnöke osztotta meg a gondolatait a csapat mögött és előtt álló idénnyel kapcsolatban.

Vincze Miklós

Miután fennállása legjobb eredményét érte el a mögöttünk álló idényben a ScoreGoal Kecskemét Futsal, elsőként arról faggattuk az ügyvezető elnököt, hogy hogyan látja a sikert, a szenzációs bajnoki ezüstérmet másfél hónap elteltével.

– Sokan azt gondolják, – és erről nagyon sok visszajelzést is kaptam –, hogy ez az eredmény teljességgel természetes, mármint az, hogy bejutottunk a bajnoki döntőbe, és hogy megszereztük az ezüstérmet, hiszen igazán jó játékosokból állt a csapat – mondta az ügyvezető. – Én ezt máshogy látom. Ez egy nagyon fiatal, rutintalan csapat volt a tavalyi idényben, és éppen ezért tavaly nyáron azt a célt fogalmaztuk meg a szakmai stábbal, hogy ennek a gárdának a feladata elsősorban a tanulás és a fejlődés. Ezt a csapat minden tagja egytől egyig, egyen az játékos vagy a szakmai stáb tagja, maradéktalanul teljesítette. A szép eredmény pedig szinte hab a tortán. Óriási büszkeséget jelent a számomra, hogy egy ilyen fiatal átlagéletkorú csapattal eljutottunk, ahova, és újfent köszönettel tartozom mindenkinek, akik ebben segítettek minket. Felejthetetlen évad volt, ugyanakkor máris szeretném hozzátenni, hogy nem megismételhetetlen.

Az ezüstérem mellett még az is büszkeségre adhat okot az egyesület berkeiben, hogy Kajtár Mátyás saját nevelésű, kecskeméti sportolóként érdemelte ki az MLSZ-től az év felfedezettje címet. – Az én megítélésemben ez a teljesítmény egyenértékű azzal, hogy a felnőtt csapat ezüstérmet szerzett – jelentette ki Vercz Tamás. – Most egy picit vonatkoztassunk el Matyi személyétől, inkább azt vegyük górcső alá, hogy mi is az, amit Kajtár Mátyás–- természetesen a tehetségét hihetetlen szorgalommal és tervszerű munkával kihasználva – elért. Mi is az, amit megvalósított. Az történt, hogy egy kecskeméti fiatal felnőtt élsportban emelkedett ki. Ugye nem kell tovább hangsúlyoznom, hogy milyen értéke van ennek. Ne feledjük, csapatsportról, csapatban gondolkozva kell fejlődnünk, de most hirtelen nem sok olyan kecskeméti sportolót tudnék megnevezni, aki Kecskeméten nevelkedett és a felnőttek világában országos díjban részesült úgy, hogy továbbra is kecskeméti mezben sportol. Évek óta azt hallom mindenhonnan, hogy milyen fontos az utánpótlás nevelése, és mégis a mi kis futsal közegünkben értünk el kézzel fogható eredményeket ezen a téren. És nem is fogunk itt megállni, köszönhetően a kiváló szakmai stábnak. Hiszem, hogy az utánpótlás nevelés is akkor lesz sikeres, ha megfelelő emberek, a megfelelő helyen dolgoznak.

A felnőtt keret nem sok pihenőt kapott, hiszen július 10-én már újra edzésbe állt. A vezetés ugyanakkor még kevesebbet.

– A srácok július 10-én találkoznak, és vetik bele magukat a kőkemény munkába – utalt a kezdésre Vercz Tamás. A Ahogy mindig is fogalmaztam, amikor a játékosok és a szakmai stáb pihen, mi, vezetők dolgozunk. A szakmai vezetés számára semmivel sem volt könnyebb ez a bajnoki döntő óta eltelt időszak, mint az eddigiek. Hiszen ebben az egy hónapban nemcsak a jövő csapatát kellett felépíteni, hanem gazdaságilag is biztos lábakra kellett állítani a klubot. Van egy fő filozófia, amiből nem engedek. Mi nem vagyunk egy gazdag klub, mi nem dúskálunk sem a valós, sem a virtuális pénzekben. Tavaly nyáron lefektettem egy szigorú tervet, amit mindenki akkor elfogadott, legyen az játékos, vagy szakmai stábtag. Ez pedig az, hogy racionális pénzügyi keretek között minél több fiatal játékost neveljünk ki, adjunk nekik lehetőséget a fejlődésre, és azzal párhuzamosan a csapat is fog fejlődni. Tavaly sem volt elvárás a bajnoki döntő, habár a srácok teljes mértékben megérdemelték, hogy sikerült azt kivívniuk azt. Az elképzelés már tavaly nyáron is az volt, hogy egy fiatal csapat 2-3 év alatt érjen össze, hogy valóban vérmes reményeink legyenek az éremszerzés terén. Ehhez a filozófiához tartom magam továbbra is. A csapatot egyébként sikerült egyben tartani, ami már önmagában nem kis dolog, és én hiszem, hogy az idősebb, rutinosabb játékosok mellett a fiatal csikók nagyszerű kombinációt alkotnak majd, és a kecskeméti szurkolók hasonló sikereknek örülhetnek majd, mint a tavalyi évadban. Ebből kifolyólag még mindig nem ígérhetek újabb bajnoki döntőt, de hogy megalkuvás nélküli lesz a játékunk, azt biztosan állíthatom.

Az ezüstérem megszerzésével az ázsiója is megnőtt a csapatnak, a támogatók köre ugyanakkor csak lassan bővül.

– A futsal az elmúlt években kezdett egyre népszerűbbé válni, de a sportág nálunk a támogatás tekintetében még mindig gyerekcipőben jár. Hogy ki vagy kik ebben a hibásak, hogy ennek a felívelése ennyire lassan halad, ez már lehetne egy másik, egész estét betöltő beszélgetés tárgya a részemről. Ugyanakkor mintha az eredményességnek köszönhetően azért megmozdult volna valami a támogatók körében. Kihangsúlyozom, nem lehet elégszer megköszönni azoknak a támogatóknak, akik már 4-5 éve mellettünk vannak, és segítik a céljainkat. Ők azok, akik jóban rosszban, de megszeretve a klubot és a futsalt, a végsőkig kitartanak mellettünk. Vannak olyan barátok is mellettünk, akik ugyan még csak ismerkednek a sportággal, de a segítőkészségük megkérdőjelezhetetlen. Szeretném hangsúlyozni, hogy a ScoreGoal Kecskemét nem dolgozik nagy büdzsével, nincs is rá lehetősége, és a többi csapatsportág közül is talán a legkisebb költségvetésből működik. Ha valaki azt gondolja, hogy egy olyan városban, ahol nagy multicégek és azoknak beszállítói tevékenykednek, ott a sportklubok dúskálnak az anyagiakban, hát azt ki kell, hogy ábrándítsam.

Ami a keretet illeti, lényegében sikerült egyben tartani a tavalyi csapatot. Eddig két érkezőt és egy távozót jelentett be az egyesület, és nagyon sok változás már nem is várható.

-– A fiatalok fejlesztésének a koncepciójába tökéletesen beleillik a két érkező játékos személye, hiszen Csikós Erik és Sallai Bence is fiatal játékosok, az ő fejlődésük prioritás a felnőtt csapatnál. Az átigazolási időszak augusztus 31-el zárul, és addig elméletben még nagyon sok minden megtörténhet, de a csapat kilencvenkilenc százalékban készen van.

Ami a szakmai stábot illeti, az változatlan maradt. Továbbra is Marko Gavrilovic a ScoreGoal Kecskemét Futsal sportigazgatója, a vezetőedző Koós Károly, a technikai vezető pedig Marozsi Gábor. A változatlan stábbal, szinte változattal kerettel rendelkező egyesület a 2024/25-ös évadnak a helyezés tekintetében hasonló céllal vág neki, mint a tavalyi évnek.

– Az alap célkitűzés a felsőház kiharcolása – vázolta fel a célkitűzést az ügyvezető. – Nem is szeretnék tovább előre szaladni ebben a témakörben. Ez a csapat, azaz a tavalyi csapat már bizonyította, hogy ott a helye a legjobbak között, szerintem ez nem lehet kérdés. Az ellenfelek is sokat dolgoztak a nyáron a háttérben. Nem kétlem, hogy egy Veszprém, Nyíregyháza, Berettyóújfalu és természetesen a Haladás kimagaslóan erősségei lesznek a jövő bajnokságának, és akkor még nem beszéltünk a többi fellegvárról, mint a Nyírbátor, Debrecen, Aramis, Újpest. Egy nagyon kiegyenlített bajnokság elé nézünk, ahol elsődleges célunk az első hatba kerülés, utána pedig már bármi lehetséges, és persze mindennek az ellenkezője is.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában