Kiskunhalas

3 órája

Evezésben, íjászatban és akadálypályán is megmérették magukat a rendésztanulók – galériával, videóval

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a vármegyei szakképző centrumokkal együttműködve rendezte meg csütörtökön Kiskunhalason a YOUNG POLICE CUP, vagyis a rendésztanulók versenyét és a SHERLOCK JUNIOR játékos rendészeti és bűnügyi vetélkedőt a 9–13. évfolyamos tanulók részére.

Pozsgai Ákos

A YOUNG POLICE CUP szakismereti versenyt első alkalommal 2022-ben rendezték meg a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság és a Dékáni Árpád Technikum szervezésében, a városban rendészeti képzésben részt vevő diákoknak. A szervezők nem titkolt célja már akkor is az volt, hogy idővel ne csak a város rendésztanulói versengjenek egymással, hanem kiterjesszék a versenyt vármegyei szintre, ami mostanra sikerült is, hiszen négy város öt iskolájának nyolc csapata mérte össze tudását és erejét. 

rendésztanuló, verseny, íjászat
Evezésben, íjászatban és akadálypályán is megmérették magukat a rendésztanulók
Fotó: Pozsgai Ákos

Számos területen bizonyítottak a rendésztanulók

A diákok a rendészeti szakmai tudásuk mellett KRESZ- és egészségügyi ismereteikről, valamint íjászati készségükről adhattak számot.  Emellett összemérhették az egyéni védőfelszerelésekkel és kényszerítő eszközökkel kapcsolatos képzettségüket, illetve egy speciális akadálypályán versenyezhettek egymással a Csetényi Élményparkban kialakított állomásokon. A tanulók megmutathatták gyorsaságukat, ügyességüket, erejüket és leleményességüket, előre megadott időkereten belül kellett kevlár ruhába öltözni és egy rendőrautót kötéllel elhúzni. Időre ki kellett jutniuk az élménypark labirintusából és evezniük is kellett a csónakázó tavon, valamint a tűzoltóság állomásán a puttonyfecskendő helyes használatát bemutatni.

A YOUNG POLICE CUP eredménye az I. helyen a Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium, a II. helyen a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikum I. csapata, a III. helyen a Dékáni III-as csapata végzett.

Bűnügyi vetélkedőt is tartottak

A szakismereti versennyel egy időben rendezték meg a rendőrség kiskunhalasi bázisán a SHERLOCK JUNIOR játékos rendészeti és bűnügyi vetélkedőt a 9–13. évfolyamos tanulók részére.

A különböző állomáshelyeken egyebek mellett bűnmegelőzési és egészségügyi ismeretekben kellett jeleskedniük, házkutatást bemutatni, helyszínelni, nyomokat rögzíteni, sértetteket és tanúkat meghallgatni.   

A fiatalok pályaorientációja a legfőbb céljuk

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikuma honvédelmi, rendészeti és közszolgálati szakon képez középfokú tanulmányokat folytató fiatalokat. A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság régóta fennálló, szoros oktatói és szakmai háttér kapcsolatot ápol az oktatási intézménnyel. A település rendőreinek és az iskola igazgatóságának a közös célja, hogy segítsék a fiatalok rendészeti pályára orientálódását.

Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképző Centrum főigazgatója szerint az, hogy a vármegyei szintű versenyt Kiskunhalason rendezték, az az iskolában folyó magas színtű szakmai, oktató munka elismerése.

– A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikuma igyekszik minél több lehetőséget biztosítani, hogy az iskola tanulói minél szélesebb körben, minél több tapasztalatot szerezzenek ahhoz, hogy a tanulmányaik befejezésekor jól felkészült szakemberként tudjanak munkába állni – hangsúlyozta a főigazgató.

Dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornok, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője szerint a fiatalok számára, akik rendészeti szakon három éve tanulják ezt a szakmát, fontos, hogy megmérettessék magukat, hogy kiderüljön, amit eddig elsajátítottak, azt tudják-e a gyakorlatban hasznosítani. A rendőrségnek pedig azért fontos, mert ezekkel a gyakorlati versenyekkel még közelebb tudják hozni a rendőr szakmát a fiatalokhoz és ízelítőt tudnak adni a számukra, hogy a valóságos helyzetekben mivel fognak találkozni.

Kun Viadalt is rendeznek

– A közeli jövőben párhuzamosan szeretnék feleleveníteni a kun hagyományokat és a Kun Tanáccsal közösen még az idén október végén meghirdetni a Kun Viadalt. Erre a versenyre 11., 12. osztályos rendőr szakközépiskolások jelentkezhetnek majd az ország minden részéből, a válogatás decemberben lesz, és csak a legkiválóbbak vehetnek rajta részt. A legjobb 50 versenyző számára az első próbatételt 2025. márciusában szeretnénk megrendezni Kecskeméten. A versenyen nem csapatok mérik össze tudásukat, hanem egyéni próbatétel lesz – nyilatkozta hírportálunknak a főkapitány.

Egyrészt több állomásos rendőrszakmai elméleti kérdéseket tartalmazó verseny lesz, mellette pedig egy komoly fizikai próbatételen kell megfelelniük a fiataloknak. A versenyen nem lesz győztes hirdetve, hanem lesz egy minimum ponthatár. Akik elérik ezt és teljesítik a próbatételt, egy igazoló elismerést fognak kapni róla.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában