Labdarúgás

2024.07.18. 11:17

A Foktő maradt a vármegye kettőben

A negyedik helyre futott be a Főnix SE Foktő a vármegyei másodosztályú bajnokság Déli csoportjában. Gyuricza János, a csapat szakvezetője és Perity Ádám, a csapatkapitány tekint vissza az idényre. Markó Ferenc klubelnök pedig egy ideiglenes változást jelentett be.

Vincze Miklós

A Főnix SE Foktő a 2023/24-es évben a vármegyei másodosztályú bajnokság déli csoportjában vívta a mérkőzéseit, továbbá három forduló erejéig a vármegyei kupában is pályára lépett a csapat, ám az elmúlt évek szép sikerei után (egy bajnoki cím a vármegye háromban, majd egy ezüstérem tavaly, a vármegye kettőben) ebben az idényben lecsúszott a dobogóról.

Főnix SE Foktő, labdarúgás, vármegye II
Foktői gólöröm a Dusnok elleni rangadón
Fotó: Pozsgai Ákos

– Törvényszerűnek mondható, hogy egy bajnoki osztályban eltöltött első kiemelkedő év után a második gyengébbre sikerül, ami betudható többek között annak, hogy az ellenfelek már jobban ismerik a csapatot, a játékosok visszább vesznek a tempóból és még sorolhatnám – tekintett vissza Perity Ádám, a csapatkapitány. – Mi ehhez képest remekül kezdtük az évet, sikerült jó játékosokat igazolni és megerősíteni a keretet, és rögtön a bajnoki nyitányon győzni tudtunk Mélykúton. Aztán jött a második mérkőzés a Dusnok ellen, amely örökre emlékezetes marad a vendégek feltámadásáról, ugyanis 3-0-s hátrányból sikerült pontot menteniük ellenünk. A problémák ez idő tájt kezdődtek egy sérüléshullám formájában, hiszen a Dusnok és a Vaskút elleni bajnoki, majd a Kecel elleni kupameccsen Matos Balázs, Szőgyi Kevin és jómagam is kidőltünk, azaz a védelem háromnegyede kiesett sérülés miatt. Innentől hullámzó volt a csapat teljesítménye, hiszen a győzelmek közé már be-becsúszott egy-egy vereség, sajnálatos módon főként a közvetlen riválisoktól. A szezon felénél aztán elvesztettünk további három meghatározó játékost, akik magasabb osztályba igazoltak tőlünk, így tovább bonyolódtak a problémáink. A tavaszi rajtra sikerült egy új játékossal erősíteni, valamint a sérültjeink közül is felépültek páran, ám a tetemes hátrányt nem tudtuk ledolgozni, ami a tavaszi nyitányon elszenvedett vereség után csak tovább nőtt. Végül 24 fordulóval a hátunk mögött 13 győzelem, 3 döntetlen és 8 vereség a mérlegünk, 78 rúgott és 40 kapott gól mellett, amely így a negyedik helyre volt elegendő. Vígaszdíj a számunkra, hogy mi adtuk a bajnokság gólkirályát Markó Renátó személyében, aki 43 gólt szerzett. A szezon legszebb emléke pedig talán épp a záróforduló tét nélküli meccsén aratott győzelem, amelyet a bajnok Dusnok ellen értünk el, míg a legfájóbb pontnak a Mélykút ellen elszenvedett hazai vereség mondható – összegzett a csapatkapitány.

Gyuricza János, a csapat vezetőedzője nem volt elégedett a hozzáállással. – Véleményem szerint érhettünk volna el jobb eredményt, a hozzáállás azonban nem volt megfelelő, illetve nem olyan volt, amilyet elvártam volna, ennek fényében nem is tudok elégedett lenni a 2023/24-es idényben elért helyezésünkkel – jelentette ki a mester. – Nem lesz könnyű idény a következő sem, hiszen lesz a felnőtt keretből jó néhány távozó. Az örömre ad okot, hogy a távozók többsége magasabb osztályba igazol. A pótlásuk viszont nem lesz könnyű. Afelől nem fáj a fejem, hogy létszámra meglesz-e a keret, mert az már most, az átigazolási időszak lezárulta előtt is látható, hogy ilyen gondunk nem lesz, mennyiségre meglesz a csapat. A nagy kérdés az, hogy vajon minőségileg milyen lesz, tehát hogy milyen teljesítményre lesz képes.

A Főnix SE Foktő továbbra is marad a vármegyei másodosztályban, a harmadik idényüket kezdik meg a Déli csoportban, Gyuricza János azonban elmondta, hogy ez a döntés, hogy a második vonalba nevezzenek, nem volt teljesen egyértelmű. – A második ligába neveztünk ugyan, de előtte igen alapos mérlegelés előzte meg a döntést, hogy biztosan helyesen cselekszünk-e. Mondom ezt azért, mert a vármegye kettőbe nevezni manapság némileg ugrás a sötétbe. Nagyon fogynak a csapatok, egyre kevesebb a meccs, nagyon hullámzó a színvonal. A vármegyei harmadosztállyal kapcsolatban pedig bátran ki lehet jelenteni, hogy jelen pillanatban sokkal kiszámíthatóbb, mint a második vonal. Érvek tehát szóltak mind a két döntés mellett, végül aztán abban maradtunk, hogy maradunk a másodosztályban – jelentette ki a mester.

Nem maradnak viszont Foktőn, legalábbis egy évig, a felnőtt csapat ugyanis a 2024/25-ös idényben Bátyán vívja a bajnoki meccseit.

– A foktői pálya felújításra kerül – nyilatkozta kérdésünkre Markó Ferenc, a sportegyesület elnöke. – Egyáltalán nem mellékes tényező a Főnix SE Foktő csapata a faluban, a település kulturális életében is fontos szerepet játszik, hiszen egy kis, alig több mint ezer fős település életében nem kis dolog, ha egy mérkőzés kéthetente száz-százötven főt megmozgat – sőt, egy Dusnok vagy egy Uszód vendégjátéka estén akár közel ötszázat is –, így érdemes gondot fordítani a pálya felújítására. Az önkormányzattól kaptunk támogatást, és azt fordítjuk a pálya felújítására. A munkálatok már a jövő héten elkezdődnek. A talaj felső rétegét szedjük le, ahelyett kerül új talajréteg felföltésre, és az lesz befüvesítve. Ezek a munkálatok célozzák a pálya talaját. Ugyanakkor szeretnénk körbekeríteni a pálya területét. Fákat is ültetünk még a pálya körül, és ha marad még keret, akkor remélem, hogy az öltözők felújítását is el tudjuk végezni. Ez tehát a terv. Annak érdekében, hogy mindezt elvégezhessük, a következő idényben Bátyán fogunk játszani, miután a Bátyai SE vezetőségével megállapodásra jutottunk.

A foktői szurkolók a 2024/25-is idény során sem kell, hogy cserben hagyják csapatukat, hiszen Bátya Foktőtől közúton mindössze nyolc kilométer.



 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában