futás

2018.08.08. 09:42

A magyar Forrest Gump is megkerülte a kígyó farkát

Idén nyolcadik alkalommal gyűltek össze a Szelidi-tó partján a futók, a „Kerüld meg a kígyó farkát!” jeligére. A szervező Kalocsai Földön Futók Egyesület és az Aero Club Foktő Kalocsa múlt szombaton nem csak sportolni, hanem jótékonykodni is hívta az indulókat. A kilométer számlálókkal tartott az ország Forrest Gumpja, Iváncsics Zsolt, aki dupla kocsit, benne két gyerkőcöt tolt maga előtt a tókörön.

Mike Szilvia

A Szelidi-tó Futás már évek óta hagyományos felkészítő versenye a Spar Budapest Maratonnak. Így a kezdő kocogóktól a már sok kilométert lábában tudó sportolók közkedvelt találkozóhelye. Idén 680-an álltak rajthoz, a 4 km-t 200-an, a 11 km-t 310-en, a 22 km-t 100-an, míg a 33 km-t 70-en teljesítették a tikkasztó kánikulában. Bár tegyük hozzá, az égiek jó kedvükben voltak, és a csütörtöki esőzések nyomait szombatra úgy felszárították, hogy a sártengert mindenhol szépen meg lehetett kerülni, már ahol volt. Az erdős szakaszokon jótékony árnyék segített a futóknak az egyébként 30 fok feletti hőségben, míg a strandon a pléden kukoricát majszolók éljenzése adott még egy utolsó erőfröccsöt mindenkinek.

Az idei futás legidősebb, vagy mondjuk inkább úgy, legtapasztaltabb indulója a futótársadalomban jól ismert, ’41-es születésű Tabajdi Józsi bácsi volt, míg a hölgyeknél a 67 éves Kolozsi Erzsébet. A skála másik oldalán, vagyis a legfiatalabbak között ott volt Sebestyén Zénó, aki idén áprilisban született, de ott feszített a babakocsiban (Kalocsai Földön Futós dresszben), így kísérte el apukáját a 4 km-re. A legifjabb futó, aki tényleg futva teljesítette a távot, egy 2014-es születésű, dunaújvárosi kislány volt.

Amellett, hogy nagyszerű program volt, egy különleges missziója is volt az idei futásnak. Egyrészt ott volt a kecskeméti Trizoli Jótifuti Egyesület csapata, akik a fogyatékkal élőket és a mozgássérülteket támogatják. Az adakozók pedig egy „Jótékony futó” feliratú pólóban futották végig a tókört, vagy tóköröket.

Másrészt nem kis feltűnést keltett Iváncsics Zsolt, vagy ahogy a médiában hívják, a magyar Forrest Gump. Zsolt arról ismeretes, hogy évekkel ezelőtt, csak hogy saját dolgát nehezítse, brahiból tolt maga előtt bevásárlókocsit a versenyeken. Aztán a kocsi értelmet nyert, a sporttársak elkezdték mindenfélével megtölteni, amellyel Zsolt nehéz sorsú, leginkább állami gondozott gyerekeket segít. A Szelidi-tó Futáson egy kalocsai családnak gyűjtöttek, ahol az egyedülálló anya nevelőszülőként gondoskodik hat gyermekről. Tartós élelmiszer, tanszer és ruházat gyűlt össze a családnak, amely két legfiatalabb tagja helyet foglalhatott Zsolt kocsijában, amelyet Forrest körbetolt a Szelidi-tó körül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában