Programajánló

2 órája

A kecskeméti Ciróka Bábszínház új előadást mutat be szombaton

A kecskeméti Ciróka Bábszínház új előadást mutat be szombaton. Az évad első darabja az Előszobaszekrény boszorkánya. A Ciróka Bábszínház társulata Pierre Gripari meséjét Veres András rendezésében viszi színpadra.

Sebestyén Hajnalka

Az izgalomban, bábokban és humorban bővelkedő előadást október 5-én, szombaton mutatja be a kecskeméti Ciróka Bábszínház. A további részletekről a Ciróka Bábszínház adott számot.

Ciróka Bábszínház, Kecskemét, programsoroló
A kecskeméti Ciróka Bábszínház új előadást mutat be szombaton
Fotó: Beküldött fotó

Mesék a Broca utcából

Pierre Gripari Mesék a Broca utcából című mesegyűjteménye a huszadik század francia gyermekirodalmának egyik legnépszerűbb kötete. Számos nyelven, köztük magyarul is megjelent, hazánkban is rengeteg gyereknek és felnőttnek szerzett feledhetetlen pillanatokat. Gripari történeteiben mesterien vegyíti a, a hétköznapokat a csodákkal, valóságot a természetfelettivel. Városi mesék ezek, amelyek felbukkanhatnak minden utcasarkon, bármelyik kapualjban.

Szellemes történet, sok játékkal

A közkedvelt mesegyűjtemény egyik legszellemesebb története Az előszobaszekrény boszorkánya. A mese rengeteg bábszínházi akcióra, játékra ad lehetőséget, nem véletlen, hogy már több magyarországi bábszínház is műsorára tűzte az elmúlt években. 

Váratlan lakó Pierre úr házában

Főszereplője Pierre úr, aki házat vásárolt magának a Broca utcában. Csakhogy mint kiderül, a ház korántsem lakatlan, mivel az előszobaszekrényben egy boszorkány lakik. Pierre úr, mint mesélő, élő szereplőként lép a közönség elé, kontaktusba kerül a nézőkkel, majd belép a mese különös világába. Ez a játék adja meg az előadás keretét.

Három feladat a főhősnek

Veres András, a darab rendezője elmondta, Az előszobaszekrény boszorkánya tipikus Broca utcai mese, amelyben ugyanúgy megtalálhatók az ősi mesei formák, mint a nagyváros jellegzetességei. A Pierre urat fogságba ejtő boszorkány három feladatot ad a főhősnek, akinek mágikus állatok sietnek a segítségére. Ez akár egy népmese cselekménye is lehetne, de a boszorkány az előszobaszekrényben lakik, az állatok pedig egy különös üzletben. 

Varázsigék is fontos szerepet kapnak

A rendező továbbá elmondta: az előadás helyszínei olyanok, mintha egy mesekönyvben kalandoznánk a főhőssel. A történet szereplői ebben a környezetben érzik otthonosan magukat, kedvükre alakíthatják azt. A mesében több varázsige is fontos szerepet játszik, amelyek dalokként hangzanak fel a színpadon. 

Pierre Gripari meséjének központi témája a barátság, és sikerült ezt egy olyan közegbe helyeznie, melynek gyökerei egészen a mítoszokig nyúlnak vissza, de minden ízében a jelennek szól.

A Ciróka Bábszínház társulati tagjai a darabban

Pierre Gripari meséjét bábszínpadra írta és rendezte: Veres András. A színpadi adaptáció Parancs Anna engedélyével, Parancs János fordításának felhasználásával készült. Báb-és díszlettervező: Grosschmid Erik. Zeneszerző: Darvas Benedek. Szereplők: Fülöp József, Horgas Ráhel, Lendváczky Zoltán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában