Rezsicsökkentés

2 órája

Németh Szilárd: Európában a magyar családok fűthetnek és világíthatnak a legolcsóbban és legbiztonságosabban

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 szeptemberében is a magyar családok kapták Európa legolcsóbb háztartási villamos energiáját és földgázát - olvasható a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos közösségi oldalának pénteki bejegyzésében.

MW

Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatót tart A kormány háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést címmel Budapesten, az Energiaügyi Minisztériumban 2024. augusztus 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Németh Szilárd közölte, hogy a gáz Prágában négyszer, Varsóban háromszor, Pozsonyban és Bukarestben két és félszer drágább, mint belföldön. Európán belül Stockholmhoz képest a legnagyobb a különbség, a svéd fővárosban tizenháromszor kell többet fizetni, mint Magyarországon.

Áramért a csehek négyszeres, a lengyelek majdnem két és félszeres, a szlovákok kétszeres, a románok másfélszeres árat fizetnek a belföldihez képest. A németországi a legdrágább, csaknem négy és félszerese az itteninek.

Németh Szilárd az adatok alapján megállapította, hogy

 sikeres volt a 2022. augusztus 1-jén bevezetett rezsivédelmi döntés, amely megvédte a magyar családokat a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság, az energiaár-robbanás veszélyes hatásaitól. 

A háztartások évek óta Európa legbiztonságosabb energiaellátásában részesültek a rezsicsökkentésnek köszönhetően, Magyarország vásárlóerő-paritáson is Európa-bajnok - írta a kormánybiztos.

A bejegyzés szerint

 a rezsicsökkentés nem kötelező, a háztartások az egyetemes szolgáltatás helyett választhatják a piaci alapú szolgáltatást is, de ezzel a lehetőséggel eddig senki nem élt. 

Azok a baloldali politikusok sem, akik „mindent össze-vissza hazudozva" folyamatosan támadták és meg akarták szüntetni a rezsicsökkentést a bevezetése óta eltelt 12 évben. 

Magyar Péter és Gerzsenyi Gabriella szintén igénybe veszi a rezsicsökkentést, többek között ezért is hiteltelen és álságos a Tisza Párt amerikai és brüsszeli érdekeket szolgáló, árdrágító rezsipolitikája

 - hangsúlyozta Németh Szilárd.

A kormánybiztos oldalán megtekinthető az áram- és földgázárakat egész Európára kiterjedően összesítő elemzés, amelyet az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal megbízásából a finn VaasaETT készít minden hónapban. Az összehasonlítás a végfelhasználói árakat veszi figyelembe, amely tartalmazza az energiadíjat, valamint az adókat, így az energiaadót, az áfát, illetve a rendszerhasználati díjat (RHD) is - olvasható a bejegyzésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában