Tárlat

2 órája

A szentgotthárdi művésztelepen készült alkotások láthatók Baján – galériával

A Szentgotthárdi Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból nyílt tárlat a magyar festészet napja apropóján a Bácskai Kultúrpalotában. A Fantázia és valóság című kiállítás a szentgotthárdi művésztelep 47 alkotójának közreműködésével készült, az ünnepélyes megnyitót csütörtökön tartották.

Márton Anna

Az eseményen részt vett Dubravka Šekoranja, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja, dr. Bari Bernadett, Baja polgármestere, Markó Sotlar, a Szlovén Köztársaság Budapesti Nagykövetségének megbízott minisztere, Pavel Toplac művészettörténész, a kiállítás egyik kurátora, Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere. A szentgotthárdi művésztelep kiállítási anyagát a Magyarországi Szlovének Szövetsége és a Lendvai Galéria Múzeum hozták létre. 

szentgotthárdi művésztelep, kiállítás, Baja
A szentgotthárdi művésztelepen készült alkotások láthatók a bajai kiállításon
Fotó: Márton Anna

A szentgotthárdi művésztelep és Baja viszonyát fontos kapocs alapozza meg

Dr. Bari Bernadett köszöntőjében hangsúlyozta: Szentgotthárd és Baja között évszázados kapocs van, aki nem más, mint Belosics Bálint. Rédicsen született a szlovén határ mentén 1867-ben és Baján halt meg 1916-ban. Bellosics Bálint etnográfus, pedagógus volt, a Bajai Tanítóképző Főiskolán tanított és igazgatója is volt az intézménynek. Foglalkozott a szlovén néprajz feldolgozásával, valamint Hetés egyik első néprajzkutatója volt. 

Amikor Bajára került, a nemzetiségek kultúráját kutatta. Több etnográfiai írása van az itt élő bunyevácokról és sokácokról, ezt tehát egy kapocs a két tájegység között – fogalmazott dr. Bari Bernadett. Hozzátette, hogy a kiállítás is hozzájárulhat a városok közötti további együttműködéshez. 

– Az embereknek mindenkor nagy szüksége van a művészetekre, az alkotásra, hogy érzelmi és lelkiállapotuk felfrissüljön és megtisztuljon – jelentette ki városvezető. Végül köszönetet mondott Marczin István művészetszociológusnak és a Türr István Múzeum és Bácskai Művelődési Központ munkatársainak, hogy megszervezték Baján a szentgotthárdi művésztelep alkotásaiból a színvonalas kiállítást. 

Huszár Gábor polgármester ifjúkori emlékeit is megosztotta a közönséggel

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere is köszöntőjében emlékeztetett a két város történelmi gyökereire, valamint saját ifjúkori emlékeit is megosztotta a jelenlévőkkel. – Ifjú, zsenge koromban sokszor megfordultam Baján a Körmendi csapat játékosaként, véres csatákat vívtunk a bajai oroszlánokkal. Később főiskolás koromban a szívem is ide húzott, egy csodálatosan szép tanító néni miatt. Jó szívvel jöttem önökhöz – mondta a polgármester. 

A szentgotthárdi művésztelepről elmondta, hogy a Lendvai Galéria Múzeum egykori igazgatója és a Magyarországi Szlovének Szövetség elnöke döntötték el 2001-ben, hogy létrehoznak egy olyan művésztelepet ami a két ország művészeti hírét viszi szerte a világban. Tíz művész tíz napig tartózkodik a művésztelepen évente.  Azóta minden évben 10 művész 10 napon keresztül egy-egy képet a városnak adományoz, 2011 óta már kettőt, hiszen a város is ötven százalékban finanszírozza a művésztelepet.

Tanulni jöttek Bajára

Mivel nincs nagy kiállítótermük, csak egy templomgalériával rendelkeznek, ezért megtiszteltetés, hogy bemutatkozhatnak a Bácskai Kultúrpalotában. – Tanulni jöttünk Bajára, és csak jó hírét fogjuk vinni a városnak – hangsúlyozta Huszár Gábor.

N. Kovács Zita, a bajai Türr István és Bácskai Művelődési Központ igazgatója megnyitó beszédében hangsúlyozta az alkotó közösség rendkívül heterogén, intuitív, sokszínű jellegét. Méltatta a művészek alkotásait és kitért a művésztelep jelentőségére. Megemlítette dr. Marczin István művészetszociológus, a kiállítás kurátora által 2020-2022 között készített felmérést a Művésztelepek a Kárpát-medencében címmel. A művésztelepek rangot adnak a városnak, fogalmazott az alkotó. Ahhoz azonban, hogy fennmaradjanak, a művészvilágnak közösen kell fellépnie.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában