Kiskunfélegyháza

2 órája

Az idősek világnapja a szépkorúak iránti tisztelet ünnepe – galériával

Ünnepi műsorral köszöntötték Kiskunfélegyháza szépkorú lakosságát csütörtökön az idősek világnapja alkalmából a Móra Ferenc Művelődési Központban. Az eseményen dallal, verssel, ünnepi gondolatokkal próbálták szavakba önteni a félegyháziak az idősek iránti tiszteletüket.

Vajda Piroska

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 1991-ben rendezte meg először az Idősek Világnapja programsorozatát október elsején és azóta is minden évben ezen a napon emlékeznek meg a világ különböző országaiban – többek között hazánkban – is erre a jelentős napra. Az idősek világnapja programsorozat megalapításával az ENSZ célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a méltóságteljes időskorra és arra, hogy az idős emberek tapasztalatuk, tudásuk révén hasznos tagjai a társadalomnak.

idősek világnapja, ünnepség, Kiskunfélegyháza
Az idősek világnapját ünnepelték Kiskunfélegyházán is
Fotó: Vajda Piroska

Magyarországon is évről évre megünneplik az idősek világnapját és így természetesen Kiskunfélegyházán is. A helyi önkormányzat és a Móra Ferenc Művelődési Központ minden évben színes, színvonalas műsorral fejezi ki megbecsülését a város idős lakói iránt, akik munkájukkal méltán vívtak ki maguknak tiszteletet az elmúlt évtizedek során. A rendezvény célja a szórakoztatás mellet az, hogy a város köszönetet mondjon szüleink és nagyszüleink generációjának – fogalmazta meg köszöntőjében Kovács-Csonka Szilvia, a Móra Ferenc Művelődési Központ igazgatója. 

Biztonságot teremtettek

Csányi József polgármester arról beszélt, hogy az idősek napjának fontossága abban rejlik, hogy minden mai fiatal, a fiatalabb generációk ebben az országban ennek korosztálynak köszönheti, hogy itt élhetünk, hogy megteremtették az élethez szükséges egzisztenciát, egy biztonságos élet az alapját.

Az önök korosztályában jó néhányan olyan időszakban születtek, amikor háborús állapotok voltak ebben az országban. Megélték a II. világháborút, az 1956-os forradalmat és nagyon sok nehézségen kellett ahhoz keresztül menni, hogy a mi korosztályunkat felneveljék. Hálásak vagyunk ezért önöknek, hiszen olyan jóléti államban élhetünk, ahol megadhatjuk a gyermekeinknek, illetve önöknek azt az életszínvonalat, amiben érezhetik az elismerést – hangsúlyozta köszöntőjében a városvezető. 

Az idősek napi ünnepség a köszöntők után Németh Eszter, Farkas Zalán és Kovács Nándor szavalatával folytatódott. A jó hangulatról Bíró Csongor Vitéz gondoskodott. Előadásában számos régi ismerős dal csendült fel, melyekkel a szépkorúak fiatal korát idézte meg. 

Fontos az idősek tapasztalata 

Az esemény zárásaként Magonyné Kis-Czakó Katalin, a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesületének vezetője szólt az ünneplőkhöz. Beszédében hangsúlyozta, az idősek világnapja alkalmat ad arra, hogy a közösségek és a családok elismerjék az idősebb generáció tapasztalatinak és bölcsességének az értékét és ösztönözzék a fiatalabb generációt, hogy tegyenek többet az idősekért és az életkörülmények javításáért.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában