Kecskemét

2 órája

Az Aranyfürt dalostalálkozó nyugdíjasai a dalkultúrát ápolják – galériával, videóval

A 30 éves Kecskeméti Nyugdíjasszövetség idén is megrendezte a közkedvelt programját. Az immár több mint 15 éves hagyománnyal bíró Aranyfürt dalostalálkozót a Római Katolikus Főplébánia Katona József téri konferenciatermében tartották, melyre bármilyen stílusú, igényes dalcsokorral nevezhettek az egyéni és csoportos fellépők.

Horváth Péter

A Kodály Iskola népiének-szakos növendékeinek, Pencz Janka és Komlósdi Sára műsora után 14 szólista és 8 együttes mutatkozott be. A Aranyfürt dalostalálkozó szakmai vendégei Laczkóné Pálfi Alojzia, Lakó Sándorné és Pálinkásné Kócsó Mária zenepedagógusok voltak. 

 Aranyfürt dalostalálkozó, Kecskemét
Ismét megrendezték az Aranyfürt dalostalálkozót Kecskeméten
Fotó: Horváth Péter

Kormányosné Makai Eszter elnök elmondta, hogy több mint 15 évre nyúlik vissza a Kecskeméti Nyugdíjasszövetség történetében a dalostalálkozók hagyománya. Ez is, mint annyi minden, a tavaly elhunyt Probojáczné Túri Éva nevéhez fűződik, aki maga is szerette a dalt, és fontosnak tartotta életben tartani a hajdani dalárdák hangulatát és értékeit.

Az Aranyfürt dalostalálkozó nem verseny

A dalárdák először Angliában alakultak, hozzánk német közvetítéssel jutottak el és a 19. század közepén honosodtak meg. Céljuk volt a hazafiság eszméjének terjesztése, ébren tartása. Kecskeméten 1864-ben alakult az első dalárda, a Kecskeméti Városi Dalárda, melyet férfiak alkottak. 1888-ban  megalakult a mai Kodály Vegyeskar elődje, a Kecskeméti Polgári Dalkör.

Kecskeméten rendezték az Országos Dalostalálkozó 1908 augusztusában, Kada Elek polgármestersége idején. Akkor több mint 80 kórus lépett fel az 5 nap alatt.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az eseményen olyan kecskeméti és környékbeli klubok tagjai léptek fel, akiknek klubja hagyományként viszi tovább a dalkultúrát. A dalostalálkozó nem verseny, helyezéseket sem osztottak – tette hozzá Kormányosné Makai Eszter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában