Képzőművészet

2022.03.11. 15:48

A hajdani uradalmi házban állítják ki a gyűjteményeket Hercegszántón

A megnyitó ünnepséget március 12-én tartják.

Tölgyesi Gábor

Szurcsik János Munkácsy-díjas festőművész. Fotó: Tölgyesi Gábor

A Sokác Horvát Országos Szervezet 2020-ban a Magyar Falu Program pályázatán elnyert 6 millió forintból vásárolta meg a település legrégibb, az idén 300 éve épült akkori uradalmi házat. Ebben az ingatlanban lehetőség nyílt a Képzőművészeti és Tárgyi gyűjtemények Házának kialakítására. 

 

Varga Gábor, a település polgármestere elmondta, hogy ezzel az egyesület régi álmát valósíthatta meg, melyben egy új közösségi teret is magáénak tudhat. Egy olyan helyszínt alakíthat ki, melyben történelmi tárgyainkat és Szurcsik János festőművész által Hercegszántóról készített alkotásait vegyítve mutathatjuk be falunk elmúlt 300 évét. 2021-ben szintén a Magyar Falu Program keretében további 6 millió forintos, valamint a BGA Zrt. egymilliós támogatásából történt az épület külső felújítása, a nyílászárók cseréje és a tetőhéjazat javítása. 

Az esztétikusan kialakított épület ünnepélyes megnyitóját március 12-én, szombaton 11 órakor tartják. A programban fellép Gyurity István Hercegszántón született színművész, a Zanthowerkli-Barity fivérek és Északi Szabolcs, valamint a hercegszántói Horvát Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában