tambura

2021.02.14. 07:00

A zene szeretete tartja össze a bajai muzsikusokat

Harmadik zenekarát alapította meg Csurai Attila zenész, tamburaprímás, aki korábban a Danubia Tamburazenekarban, illetve a Bátmonostori Tamburazenekarban zenélt, most új formációt hozott létre Csurai Attila és barátai tamburazenekar néven. A tamburazenéről a bunyevácok és a magyarok is úgy tartják, hogy az övék, a tamburaprímás szerint mindenkié, aki megműveli a hangszert.

Márton Anna

A Csurai Attila és barátai tamburazenekar tagjai

Forrás: Petőfi Népe

– Ugyanúgy, mint a hegedű, a tambura is sok helyen megtalálható. Én úgy gondolom, mindegyik nemzet, amelyik megműveli ezt a hangszert, magáénak mondhatja a hangszert és a zenét is – vallja a zenetanár. Csurai Attila a Bajai Danubia Alapfokú Művészeti Iskola mellett a Budapesti Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnáziumban oktatja a tamburát.

– Nagyon tetszik a diákoknak ez a hangszer, dallamos, pattogós. Szerintem az egyik legjobb hangszer, hiszen mindent lehet vele játszani, tánczenét, népzenét, klasszikus műveket, sőt, akár dzsesszt is – mondta Csurai Attila, aki Garán, Hercegszántón, Bátán, Baján és Budapesten a tam­buracsalád összes hangszerét oktatja.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat a zenészek nehezen élték meg. A zenekarvezető úgy fogalmazott, hogy ők nagyon szeretnek közönség előtt szerepelni, zenélni, és ez nagyon hiányzott az elmúlt egy évben. Elég nehéz volt számukra, de próbálni szerencsére volt lehetőségük néhány alkalommal.

Csurai Attila a Danubia Tamburazenekarral 2017-ben és 2018-ban részt vett és kimagasló eredményt ért el a Felszállott a Páva versenyen.

A műsort követően több külföldi és hazai felkérésnek tettek eleget.

– Ma már rutinosabb fellépők vagyunk, nem zavar a kamera. Minden évben részt vettünk a vajdasági tamburafesztiválon, ahol igazi örömzenélés volt minden egyes alkalommal. A vacsora után a zenészek kötetlenül játszanak reggelig, ez óriási élmény, és ott a zene szeretete a lényeg, nem versengésről szól a zenélés – mondta.

A Csurai Attila és barátai tamburazenekar tagjai: Ternai József basszprímás, Busi Béla tamburakontrás, Simon László tamburabőgős, Markó Zsuzska harmonikás, Fekete Ildikó énekes és Csurai Attila tamburaprímás.

A Csurai Attila és barátai tamburazenekar tagjai
Fotó: Petőfi Népe

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában