kecskemét

2019.03.26. 20:58

A Forrás indulásának 50. jubileumát ünnepelték

Címkék#Forrás

A Forrás című folyóirat indulásának 50. évfordulóját ünnepelték kedden a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban.

Horváth Péter

Az est egyik házigazdája, Ramháb Mária könyvtárigazgató köszöntötte a könyvtár nagytermét zsúfolásig megtöltő érdeklődőket. Az igazgatónő a Forrás korszakairól szólt és elmondta, hogy 1996-tól, a könyvtár megszületésétől érez egy komoly váltást a lap életében. Amit addig irodalmi lapként olvastak, egyszer csak kinyílt az emberek előtt és élővé vált, mellyel megadta azt a lehetőséget, hogy partnerségben, egymást támogatva kortárs írók találkozhassanak olvasóikkal a könyvtár épületében.

– Ez nem szokásos dolog, nem mondhatjuk el, hogy minden irodalmi lap életében ilyen nagy szerepe van az élő találkozásoknak és beszélgetéseknek – mondta Ramháb Mária és hozzátette, hogy nemcsak a legnevesebb írók jártak a lap műhelyében, hanem összetett grafikai munka is kísérte a Forrás eddigi tevékenységét, Bahget Iskander pedig fotóművészetében örökítette meg a folyóirat szerzőit. Ramháb Mária hangsúlyozta, hogy nem csak a nyomtatott és digitalizált példányok, hanem az élő találkozások őrzik igazán a szerzők és a lap szellemiségét.

Köszöntőt mondott Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere. Elmondta, hogy a folyóirat indulásának ötvenedik jubileuma rámutat arra, hogy hazánkban az irodalom művelése igenis fontos. Az elmúlt évtizedekben a lap centrummá, meghatározó központtá vált.

– A kortárs irodalom alkotó közösségét nem elég befogadni, de össze is kell fogni. Ez igaz az új generációra is, hiszen ma sok olyan írásmű jelenik meg, amit nem lehet irodalomnak nevezni, s az ilyen összefogás megakadályozza, hogy az irodalmi kultúra ne süllyedjen le ilyen szintre – mondta az alpolgármester. Mák Kornél fellegvárnak nevezte a Forrást, ezt jelenti a szerzőknek, a szerkesztőségi tagoknak és az olvasóknak egyaránt. A köszöntő után Mák Kornél és Szeberényi Gyula Tamás átadta a város ajándékát Füzi Lászlónak, a folyóirat főszerkesztőjének.

Az eseményen Kriskó János beszélgetett az immár 30 éve főszerkesztő Füzi Lászlóval, mely beszélgetéshez az est vendégei, Géczi János, Ilia Mihály, Maurits Ferenc, Pécsi Györgyi, Rigó Róbert, Staar Gyula, Szügyi Zoltán, Villányi László, Virág Zoltán, Zalán Tibor, Zelei Miklós is csatlakoztak egy-egy gondolat, történet erejéig.

A Helyismereti gyűjteményben megtekinthető a Forrás 50 – A Forrás folyóirat jubileumi kiállítása március 20-tól június 30-ig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában