Kecskemét

2018.08.11. 11:30

Idén is együtt táboroznak az írók és a költők Kecskeméten

Pénteken kezdődött el az Írótábor, ahol a megyebeli írók, költők mellett az ország távolabbi pontjairól is érkeztek irodalmárok. Az előadásokon túl lehetőséget kap mindenki arra, hogy bemutassa költészetét, elmesélje, éppen hol tart munkássága.

Sebestyén Hajnalka

A megnyitót a hangulatos kertben tartották meg

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A Bács-Kiskun Megyei Írók és Költők Baráti Köre és a Toll és Ecset Alapítvány hatodik alkalommal rendezte meg az írótábort, mely vasárnap estig tart. A helyszín ismét a kör elnökének, Kovács István Józsefnek és Nagy L. Évának közös otthona.

Az Írótábor iránt minden évben nagy az érdeklődés, naponta legalább harmincan hódolnak közös szenvedélyüknek, az irodalomnak.

Az Írótábor története hat évre nyúlik vissza. Az irodalmi találkozónak gyorsan híre ment, évről évre többen látogatnak el a hangulatos táborba. Az első három évben Ágasegyházán, a Lehoczky-­tanyán, immár harmadik éve pedig Kecskemét-Katonatelepen, Kovács Istvánéknál táboroznak. Van, aki végig ott tartózkodik, többen egy-egy napra kapcsolódnak be. A program fő irányát az előadások, illetve a résztvevők bemutatkozása, majd műveik ismertetése adja. A régi tagok csak néhány mondatban mesélik el, éppen hol tart munkásságuk, az újak azonban teljes irodalmi útjukat feltárják. A bemutatkozások után mindenki felolvassa legújabb vagy a rá leginkább jellemző versét, novelláját.

– Az Írótábor sokkal több mint találkozó. Mindig a barátság jegyében zajlik – hangsúlyozta Kovács István József költő, házigazda. – Sokan sokfelé élünk, év közben nem tudunk találkozni, de az Írótáborban megosztjuk egymással gondolatainkat, életünk éppen aktuális történéseit. A legtöbben ismerjük egymást, de néhányan csak a táborban ismerkednek össze. Az ebéd utáni és az esti kötetlen programok kiváló alkalmat nyújtanak a barátságok kialakítására, elmélyítésére – tette hozzá.

A megnyitót a hangulatos kertben tartották meg
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Kecskeméti és megyebeli irodalmárok mellett több fővel részt vesz a táborban a budapesti Krúdy Gyula Kör, a szegedi Közéleti Kávézó csapata, a kiskunhalasi Petőfi Kör. A programban több előadás szerepel, tegnap megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Kányádi Sándorról is.

A megnyitón az irodalmárok nevében Ujvári Ferenc költő köszönte meg a házigazdák kedves és odaadó vendégszeretetét, majd a város nevében Mák Kornél alpolgármester szólt.

– Nagyon megtisztelő, hogy Kecskeméten valósul meg az Írótábor. Olyan világot élünk, amikor egyre több a félművelt ember, különösen az internet világának köszönhetően. Sokak életéből kimaradnak a könyvek, a versek, pedig a könyvlapok illata semmihez sem hasonlítható, akár új, akár régi kötetről van szó. Éppen ezért nagyon meg kell becsülni ezt a tábort, ahol olyan emberek jönnek össze, akik leírják gondolataikat kötetben, versben. Nem maguknak, hanem a közösségnek írnak. Rendezvényeken képviselik az irodalmi vonalat, műveikkel emelik a színvonalat, őrzik az értékeket – mondta az alpolgármester.

A megnyitón a Rózsahölgy duó énekkel, zenével színesítette a programot.

Ünnepel a kör

Idén ünnepli megalakulásának harmincadik évfordulóját a Bács-Kiskun Megyei Írók és Költők Baráti Köre. Ebből az alkalomból már készül a harmincéves Antológia díszkötet, mely emléket állít az elmúlt három évtizednek, valamint riportokat közöl a tagokkal, és helyet ad az ars poeticájuknak választott verseknek. A kötetet ősszel, a jubileumi ünnepségen mutatják majd be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában