Emlékünnepség

2 órája

A nemzeti ünnepen elismerték a település tekecsapatát Szankon – galériával

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója tiszteletére ünnepi szentmisét tartottak a Szankon a helyi római katolikus templomban, majd Magyar Zoltán emléktáblájánál koszorúztak, aki ártatlan áldozata volt az 1956-os budapesti eseményeknek. A Közösségi Színtérben rendezett emlékünnepség után átadták a „Szank község sportjáért” szakmai kitüntető díjat a Szanki Olajbányász Sportegyesület Tekecsapata részére.

Pozsgai Ákos

Magyar Zoltán Szankon született 1941-ben, az 56-os budapesti események idején a fővárosban volt. Társaival indultak el Csepelről a belváros felé, a forradalom hírére, amikor leterelték őket a vasúti töltésre és kivégezték. Később Szankon utcán neveztek el a szabadságharc ártatlan áldozatáról. Emléktábla is őrzi emlékét, amit megkoszorúztak az idei megemlékezések keretében is.

szanki tekecsapat,
Szank község sportjáért díjat vehetett át a szanki tekecsapat
Fotó: Pozsgai Ákos

Szank község sportjáért díjat vehetett át a szanki tekecsapat

A Közösségi Színtérben a KRK Központi Református Iskola Gy. Szabó Béla Tagiskolájának diákjai adtak emlékműsort, felelevenítve az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit. – „A mi feladatunk, hogy tisztelettel őrizzük a forradalmárok emlékét, és 1956-nak azt az üzenetét, hogy vigyázzunk a békére, amit ma az egész világon annyian áhítunk, és ami ma a nemzetközi viszonyok láttán annyira sérülékeny” – mondta megemlékező beszédében Varga Ferencné polgármester. Az ünnepség végén adták át az önkormányzat elismerő kitüntetését, a „Szank község sportjáért” szakmai kitüntető díjat a Szanki Olajbányász Sportegyesület Tekecsapata részére.

A településen 1977-ben épült az első 2 sávos tekepálya. A szankiak hamar megszerették ezt a sportot és innentől kezdve nem volt megállás. Csapatok alakultak, bajnokságokba neveztek és komoly sikereket értek el. Az eredmények indokolták a pálya bővítését és korszerűsítését, így alakult ki a mai 4 pályás, 8 sávos, minden igényt kielégítő létesítmény, melyet mindig megcsodálnak a nagyvárosokból érkező csapatok – mondta el a település vezetője.

Bekerültek az ország 10 legjobb csapata közé

Emlékeztetett, hogy a sikerek nem maradtak el, női csapatuk többször szerepelt a Szuperligában. Ifjúsági játékosaik is szép eredményeket értek el. A férfi csapat 2004-től 2016-ig az NB-II-ben, 2016-tól 2023-ig az NB-I-ben szerepelt. 2023-ban megtörtént a csoda – megnyerték az NB-I bajnokságot – és indulhattak a Szuperligában. Eredményükkel bekerültek az ország 10 legjobb csapata közé. A Szuperligában 2023-24-es szezonban a felnőttek a hatodik helyen, az ifi játékosok az ötödik helyen végeztek.

A csapatban nincsenek fizetett játékosok, pénzüket és idejüket áldozzák erre a sportra, mert szeretik csinálni, szeretik a közösséget, sikereket érnek el és hírét viszek ennek a kis településnek, ahol ilyen csodák történhetnek – emelte ki Varga Ferencné.

A polgármester név szerint mondott köszönetet a csapat tagjainak: Iványi Lászlónak, Karsai Dánielnek, Kállai Zoltánnak, Mózer Lászlónak, Rávai Viktornak, Tóth Bagi Józsefnek, Veres Zsoltnak, Forczek Zsombornak, Pekker Norbertnek és Pekker Róbertnek.

Külön megköszönte Cserényi Lajos szakosztályvezetőnek az áldozatos munkáját.

Az elismerő díjak átadása után az ünnepség résztvevői átvonultak a település központjában álló Hármas Kopjafához, amelyet még a település fennállásának 125. évfordulója alkalmából állítottak fel, és az 1848-49-es szabadságharcnak, az 1956-os forradalom és szabadságharcnak, valamint az 1989-es rendszerváltásnak állít emléket. Az önkormányzat, az egyházak és a pártok képviselői koszorúztak a nemzeti hősök emlékére.

A nemzeti ünnepségsorozat záró eseménye volt az „Innen és túl” című Gy. Szabó Béla Tárlat megnyitója a róla elnevezett és a közelmúltban felújított képtárban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában