1956-os megemlékezés

2 órája

Dr. Bagó Zoltán: a kalocsaiak bátran és elszántan álltak ki a szabadságért

Kalocsán a több mint három évtizedes hagyományt követve az önkormányzat hivatalos megemlékezését az egykor politikai elítéltek fogva tartására szolgáló börtön falán elhelyezett 1956-os domborműnél tartották meg október 23-án. A kalocsai sortűz áldozatairól is megemlékeztek az ünnepség keretében.

Zsiga Ferenc

– Október 23. a bátorság, az áldozatvállalás és a szabadság iránti olthatatlan vágy örök emléknapja – kezdte Dr. Bagó Zoltán. Kalocsa polgármestere visszaemlékezésében felidézte: 1956 októberében Budapest utcái forrongtak, fiatal egyetemisták, gyári munkások, többdiplomás értelmiségiek és egyszerű polgárok léptek ki az utcára, hogy az elnyomó kommunista diktatúra és a megszálló szovjet csapatok ellen tiltakozzanak, melyek ekkor már hosszú évek óta sanyargatták a magyar népet. 

Dr. Bagó Zoltán, Kalocsa, kalocsai sortűz,
Dr. Bagó Zoltán, Kalocsa polgármestere a kalocsai sortűz áldozatairól is megemlékezett
Fotó: Zsiga Ferenc

A kalocsai sortűz áldozatai a politikai foglyok szabadon engedéséért tüntettek

Az 56-os kalocsai eseményekre áttérve kifejtette: az idő tájt Kalocsa volt az állomáshelye több katonai alakulatnak. Robbanóanyag-raktárbázis, katonai repülőtér, a Magyar Néphadsereg 31. Vadászrepülő Ezrede működött a városban. Kalocsán október 23-ra a pedagógusok felvonulást szerveztek, ám ezt a város vezetése betiltotta és elrendelte a fontosabb közintézmények őrségének megerősítését. A polgármester emlékeztetett: Kalocsán október 24-én, az országos helyzetre való tekintettel életbe lépett a harckészültség. A Magyar Néphadsereg 24. Harckocsi Ezredének helyőrség-parancsnoka, Szabó István őrnagy magához rendelte a városi pártvezetőket és eligazítást tartott. Ekkor a városi tisztségviselők és a pártaktivisták fegyvert kaptak. Ezzel egy időben megerősítették a robbanó- és lőszerraktár védelmét, és elsőfokú harckészültségbe helyezték a repülőezredet és felkészültek a reptér védelmére. A 24. Harckocsi Ezred helyőrségparancsnok utasítására betiltották az október 25-én esedékes színházi előadást. Grősz József kalocsai érsek Kossuth Rádióban elhangzott nyilatkozatában elítélte a vérontást és a lakosságot nyugalomra szólította fel – mondta a polgármester.

Kalocsa, koszorúzás, 1956-os forradalom
A megemlékezés végén az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére koszorúkat helyeztek el az emlékműnél
Fotó: Zsiga Ferenc

Kiemelte továbbá, hogy a kalocsaiak bátran és elszántan álltak ki a szabadságért és a függetlenségért, amikor október 27-én tüntetőleg gyülekeztek a kalocsai börtön előtt, követelve a politikai foglyok szabadon bocsátását. Ekkor történt az a tragédia, hogy börtönőrök a tömegbe lőttek. Két kalocsai ember életét kioltották, ötöt pedig súlyosan megsebesítettek – idézte föl a kalocsai sortűz borzalmait Bagó Zoltán.

A megemlékezés végén az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére a városi képviselő-testület, a nemzetiségi önkormányzatok, egyházak, pártok, társadalmi szervezetek, intézmények tagjai koszorúkat helyeztek el az egykor politikai foglyok őrzésére szolgált börtön falán elhelyezett emlékműnél. Az esemény ünnepélyességét katonai díszőrség, a Nagyasszonyunk Katolikus Iskola tanulóinak műsora és a Kalocsai Fúvószenekar közreműködése emelte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában