KEKO

3 órája

Két hidrogén üzemanyagcellás autóbusz áll forgalomba Kecskeméten

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán Kecskemét városa két modern, környezetbarát autóbusz beszerzésére nyert lehetőséget. A Zöld Busz Program keretében a következő években két hidrogén üzemanyagcellás autóbusz állhat forgalomba.

Sebestyén Hajnalka

A hidrogén üzemanyagcellás autóbusz pályázaton a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. 544,3 milliós támogatást nyert a két járműre. A támogatás 100 százalékos a HUMDA-tól. A részletekről a KEKO adott tájékoztatást.

KEKO, Kecskemét, autóbusz, hidrogén üzemanyagcellás autóbusz
Két hidrogén üzemanyagcellás autóbusz áll forgalomba Kecskeméten
Fotó: Beküldött fotó

A buszok beszerzéséhez szükséges forrásokat az Energiaügyi Minisztérium biztosította. A pályázatok célja, hogy a közlekedés károsanyag és üvegházhatású gáz kibocsátása minél gyorsabban csökkenjen és a hazai tömegközlekedés járműállománya megfelelő ütemben modernizálódjon, ezzel elősegítve, hogy az ország 2050-re elérje a klímasemlegességet.

Nemzeti Hidrogénstratégia

A hidrogén üzemanyagcellás buszok beszerzésének támogatásával az Ügynökség hozzájárul a Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégiájában szereplő feladatok megvalósításához. A Kecskeméten közlekedő hidrogén üzemanyagcellás járműveket kezdetben mobil töltőállomáson töltik majd, de a hosszú távú célok között szerepel az állandó töltőállomás kialakítása. Mindkét hidrogén üzemanyagcellás autóbuszt kibocsátásmenetes technológiával előállított, zöld hidrogénnel töltik majd. 

Zöld Busz Program

– Az ország egyik fontos jövőbemutató vállalása, hogy 2050-re elérjük a nettó klímasemlegességet, ehhez szükség van a helyi kibocsátás nélküli, zöld energiával működő járművek minél szélesebb körű használatára. A HUMDA által koordinált Zöld Busz Program célja, hogy a magyar közösségi közlekedés járműállománya ütemesen haladjon a karbonsemlegesség irányába és folyamatosan modernizálódjon. Örülünk neki, hogy Kecskeméten is érdeklődtek a pályázataink iránt, ez azt jelenti, hogy itt is dolgoznak a zöld közlekedési célok eléréséért. Ma már nem kérdés, hogy a zöldátállást minél előbb és minél hatékonyabban kell megvalósítanunk a fenntarthatóság érdekében. A zöld energia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt. Külön öröm számunkra, hogy a hidrogén üzemanyagcellás autóbuszok iránt jelentős az érdeklődés – emelte ki Dr. Mészáros Virág, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. vezérigazgatója.

KEKO, Kecskemét, autóbusz, hidrogén üzemanyagcellás autóbusz
Két hidrogén üzemanyagcellás autóbusz áll forgalomba Kecskeméten
Fotó: Beküldött fotó

Az új autóbuszok 2027 közepéig megérkeznek

A pályázat révén a közösségi közlekedési szolgáltatást nyújtó cég hozzájárul majd a helyi közlekedés színvonalának javításához, a személyszállítási közszolgáltatási feladatokat ellátó tiszta és energia-hatékony járművek minél szélesebb körű elterjesztéséhez. A szemléletformálási munka és a hajtásláncok népszerűsítése mind a hidrogén üzemanyagcellás járművek, mind a tisztán akkumulátoros elektromos buszok kapcsán is kiemelt küldetése a HUMDA-nak. A járművek a tervek szerint 2027. júliusig állnak majd forgalomba. 

A hatból három hidrogén üzemanyagcellás autóbusz

A HUMDA két pályázatán egyébként összesen hat modern, környezetbarát autóbusz beszerzésére nyertek lehetőséget három városban a Zöld Busz Program keretében. A kettő kecskeméti mellett Budapest agglomerációjában egy hidrogén üzemanyagcellás, Veszprémben pedig három akkumulátoros elektromos autóbusz állhat forgalomba a következő években. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában