Kiskunmajsa

2 órája

Új nevelőszülőket köszöntöttek: több gyermek nőhet fel családban – galériával, videóval

Bács-Kiskun vármegyében hamarosan újabb családjukból kiemelt fiatalok kaphatnak esélyt egy boldogabb gyermekkorra, és arra, hogy a bizalom sebei gyógyulni kezdjenek egy-egy nevelőszülői családban. A kiskunmajsai ünnepségen 10 új nevelőszülőt köszöntött az ÁGOTA Közösség. Ők nemrégiben elvégeztek egy nevelőszülői képzést, amely során szakmai ismeretekkel bővítették ösztönös gyermekszeretetüket és gondoskodni akarásukat. Nekik köszönhetően nemsokára 6 új nevelőszülői család tárhatja ki kapuit gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok előtt Bács-Kiskunban.

Pozsgai Ákos

Jelenleg közel 23 ezer gyermek nevelkedik állami gondoskodásban Magyarországon, és sokan közülük még mindig várnak azokra a jó emberekre, akik készek bármilyen sorsú, életkorú gyermek befogadására. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató ezért országszerte keresi az új nevelőszülőket, akik az ÁGOTA Alapítvány közreműködésével döntéselőkészítő és nevelőszülői képzéseken vesznek részt.

nevelőszülő, Kiskunmajsa, ÁGOTA Alapítvány,
Tíz új nevelőszülőt köszöntöttek Majsán
Fotó: Pozsgai Ákos

Pénteken az új nevelőszülők Kiskunmajsán vehették át tanúsítványukat és a szolgáltatói nyilvántartásba vételük után otthonukba fogadhatnak majd gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokat.

Az eseményen Török Zoltánné, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató területi igazgatója köszöntötte az új nevelőszülőket és adta át számukra a tanúsítványt. Ahhoz, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok családban nőhessenek fel, minél több segítő szándékú emberre van szükség, akik úgy érzik, hogy a nevelőszülői hivatásban szeretnének kiteljesedni. Éppen ezért a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy mekkora szükség van erre a munkára.

Csökken a nevelőszülők száma 

Bács-Kiskun vármegyében a többi településhez hasonlóan csökken a nevelőszülők száma, ennek több oka is van, egy részt látható, hogy idősödik a nevelőszülői társadalom és a nyugdíjhoz közeledve már új gyerekeket nem vállalnak. A fiatalabb nevelőszülők a korábbiaktól eltérően mára jellemzően egy-két gyereket vállalnak, ezért egyre több nevelőszülőre lenne szükség – emelte ki Zsuboriné Kovács Mária, a Bács-Kiskun Vármegyei Nevelőszülői Hálózat szakmai vezetője. Hozzátette: közel háromszáz nevelőszülő van Bács-Kiskun vármegyében és közel ezeregyszáz gyermekről gondoskodnak. Az a cél, hogy azok a gyerekek, akik valamilyen oknál fogva nem nevelkedhetnek a saját családjukban, valamennyien nevelőszülői családba kerülhessenek.

Zsuboriné Kovács Mária elmondta, hogy alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük azoknak, akik nevelőszülők szeretnének lenni, a 24 éves kort be kell, hogy töltsék, és büntetlen előéletű magyar állampolgárnak kell lenni. Van különböző alkalmassági vizsgálatok, egészségügyi, pszichológiai, környezeti alkalmassági vizsgálat.

A leendő nevelőszülőknek egy két és fél hónapos felkészítő tanfolyamon is részt kell venni, a következő felkészítő a most végzett nevelőszülőknek átadott tanúsítványok után közvetlen kezdődött el. Az év végi és az újév eleji ünnepi időszakot is beleszámolva körülbelül jövő január vége felé érhet véget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában