Felújítás

2 órája

Kecskeméten megújul három óvoda és egy bölcsőde

Zajlik az önkormányzati intézmények energetikai fejlesztése Kecskeméten. Az elnyert közel 810 millió forintból három kecskeméti óvoda és egy bölcsőde újult meg, újul meg ezekben a hetekben.

Sebestyén Hajnalka

A Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Szociális és nevelési intézmények fejlesztése, valamint IKT eszközök beszerzése című projektje 809,60 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesült európai uniós támogatás jóvoltából. Ennek eredménye már kézzel fogható: három kecskeméti óvoda és egy bölcsőde tekintetében. 

kecskeméti óvoda, felújítás, energetikai fejlesztés,
Három kecskeméti óvoda és egy bölcsőde újul meg
Fotó: Bús Csaba/Illusztráció

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül megvalósuló projekt célja az épületek hőveszteségeinek csökkentése, elősegítve a közintézmények hatékonyabb energiahasználatát és a működtetési költségek csökkentését. 

Három kecskeméti óvoda is érintett

A projektnek köszönhetően elindult Kecskeméten, a Forradalom utcai Csipcsirip Bölcsődének, valamint a Corvina Óvoda három tagóvodájának, a Ceglédi útinak, az Ifjúság útinak és a Forradalom utcainak a felújítása, valamint bővítették az intézményhálózat infokommunikációs, digitális eszköz ellátottságát. 

Már folyamatban vannak a munkálatok

A támogatási szerződés 2024. szeptember 2. napján lépett hatályba, de a tervezett energetikai felújítási munkák az önkormányzat által megelőlegezett saját forrásának köszönhetően 2024. év első felében megkezdődtek, és ütemezetten haladnak. A kivitelezési munkák várható befejezése 2024. év IV. negyedéve. A fejlesztés során megvalósul valamennyi épület utólagos homlokzatszigetelése, utólagos magastető, illetve lapostető szigetelése, utólagos padlásfödém szigetelése, a homlokzati nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer rekonstrukciója, valamint napelemes rendszer is telepítenek. 

Jobb és szebb környezet

Az intézmények energetikai célú fejlesztésével javulnak a nevelési és pedagógiai munka feltételei, növekszik az óvodások és szüleik komfortérzete. Továbbá biztosítva lesz a minőségi gyermek- és köznevelési szolgáltatásokhoz történő egyenlő (területi) esélyű hozzáférés, illetve csökkennek a városon belül meglévő intézményi infrastrukturális különbségek. 

Környezetvédelem fontossága

A beruházás az elhasznált energiamennyiség csökkenésen keresztül költségmegtakarítást is eredményez, valamint a környezet tehermentesítéséhez is hozzájárul: a felhasznált energiamennyiség mérséklődése a CO2 és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését eredményezi, mellyel elérhetővé válik mind a települési, mind pedig a nemzeti környezet- és klímavédelmi célokhoz történő hozzájárulás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában