Hungarikum Liget

2 órája

Együttműködést írt alá az azerbajdzsáni és a kecskeméti egyetem – galériával

Együttműködési megállapodást kötött a Nahicseván Állami Egyetem és a Neumann János Egyetem. A megállapodás ünnepélyes aláírására pénteken a lakiteleki Hungarikum Ligetben került sor. A megállapodásnak köszönhetően az azerbajdzsáni és a kecskeméti egyetem hallgatói egy közös képzési programban vehetnek részt.

Vajda Piroska

Az azerbajdzsáni és a kecskeméti egyetem együttműködése lehetőséget teremt az intézmények számára, hogy diákjaik úgynevezett kettős diploma rendszerben végezhessék tanulmányaikat, azaz a speciális képzésben résztvevő hallgatók a saját egyetemen folytatott tanulmányaikkal párhuzamosan a partnerintézmény képzését is elvégezhetik. Így lehetővé válik, hogy a tanulók két külön diplomát szerezzenek egy időben a két intézményben. 

kecskeméti egyetem, együttműködés, Lezsák Sándor
Együttműködést írt alá az azerbajdzsáni és a kecskeméti egyetem 
Fotó: Vajda Piroska

Az együttműködésért dolgozik a Hungarikum Liget és a Népfőiskola 

A Gálfalvi teremben megrendezett találkozó vendégeit a házigazda, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja köszöntötte. 

Elmondta, több mint harminc éve többek között azért dolgozik, hogy segítse az ilyen találkozók létrejöttét. Hangsúlyozta, sokat foglalkoztak azzal, hogy Közép-Ázsia egyetemei közül melyik illeszkedik igazán a Neumann János Egyetemhez. Az azerbajdzsáni Nahicseván Állami Egyetem minden olyan feltételnek kiválóan megfelelt, amire szüksége van a Neumann Egyetemnek, és ez fordítva is igaz. 

Lezsák Sándor hozzátette, mindent megtesz annak érdekében, hogy a jövőben ne csak protokoll-látogatások, hanem valóságos együttműködés jöjjön létre a két egyetem között. Ennek érdekében dolgozik együtt a Neumann Egyetemmel a Hungarikum Liget és a Népfőiskola is. Ennek érdekében jött létre a rokon tudatú népek panteonja a Hungarikum Ligetben. 

A kecskeméti egyetem külföldi tapasztalatszerzést kínál hallgatóinak

Az azerbajdzsáni Nahicseván Állami Egyetem részéről Prof. dr. Elbrus İsayev rektor elmondta, megtiszteltetés számukra a közös együttműködés. Ez az első duális képzési program az azerbajdzsáni és egy magyar egyetem között. Kiemelte továbbá, hogy a felek a hosszú távon fenntartható együttműködésben érdekeltek. 

Dr. habil Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora elmondta, az elmúlt években a kecskeméti intézmény kiemelt figyelmet fordított az egyetem nemzetközi színtérre emelésére. Ez az újabb összefogás is azok közé a kétoldalú szerződések közé tartozik, amelyek nemcsak a külföldi hallgatók magyarországi tanulmányait, hanem hazai fiatalok külföldi tapasztalatszerzését is szolgálják, elősegítve ezzel például a Pannóniai Ösztöndíjprogram minél hatékonyabb kihasználását.

Tahir Taghizadeh, Azerbajdzsán magyarországi nagykövete a lakiteleki találkozó során meghívta a Neumann János Egyetem szakmai vezetését a 20 nap múlva Bakuban kezdődő COP 29 Klímavédelmi Konferenciára, amely idén a fenntarthatóságot, valamint a nemzetek közötti békét is a zászlajára tűzte. A meghívás azért is fontos, mert a kecskeméti Neumann János Egyetem egy évvel ezelőtt a COP28 dubaji eseményén egyedüli magyar kiállítóként mutatta be legújabb fejlesztését, a Neumann H2 járműmodellt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában