MME

3 órája

Bács-Kiskunban is több helyen lesz madármegfigyelés a hétvégén

Hétvégén lesznek az Európai Madármegfigyelő Napok, melynek keretében október 5-én és 6-án Bács-Kiskun vármegyében is több helyszínen várják a madárbarátokat – adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Vajda Piroska

Felhívásukban azt írják, hogy országszerte várják a kisgyerekes családokat, időseket, baráti társaságokat, óvodákat, iskolákat egy könnyű madármegfigyelő kirándulásra. Sok helyen bemutató madárgyűrűzést is tartanak.

madármegfigyelés, MME, Bács-Kiskun
Bács-Kiskunban is több helyen lesz madármegfigyelés a hétvégén
Forrás: mme.hu

Az egyesület kezdeményezésének célja egyrészt európai szintű információgyűjtés az őszi madárvonulásról, másfelől pedig az ingyenes országos eseményekkel szeretnék megszólítani és a szabadba csábítani a családokat. 

Az akció egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt – olvasható az egyesület közleményében. 

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az október első hétvégéjén begyűjtött megfigyelési adatokat október 6-án, vasárnap 16 óráig lehet feltöltetni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján közzé tett linken. 

A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat az egyesület munkatársai összesítik, majd továbbítják a nemzetközi koordinációs központba, aminek évről évre más ország ad otthont.

A közleményben arról is írnak, hogy akkor is részt vehetnek a madárbarátok a madármegfigyelésben, ha nem szeretnének a szervezett túrához csatlakozni. A saját kertünkben, a közeli parkban és erdőben is megszámolhatjuk a madarakat, így egyéni részvételével is hozzájárulhatunk Magyarország sikeres részvételéhez.

Bács-Kiskun vármegyei programok

Helyszín: Érsekcsanád, Harábó
Időpont: 2024. október 5. szombat, 9.00 óra
Program: madárgyűrűzés, madármegfigyelés
További információ: Kalocsa Béla, +36 30 349 5497

Helyszín: Dávod, Földvári-tó
Időpont: 2024. október 5. szombat, 7.30 óra
Program: madárgyűrűzés, madármegfigyelés
További információ: Mórocz Attila, 30/377-3423

Helyszín: Izsák, Kolon-tavi Madárvárta
Időpont:  2024. október 5. szombat, 8.00 óra
Program: madárgyűrűzés, madármegfigyelés
További információ: Németh Ákos +36 70 326 4728

Helyszín: Bácsborsód, víztározó
Időpont: 2024 október 6. vasárnap, 9.00 óra
Program: madárgyűrűzés, madármegfigyelés
Találkozó: helyszínen a sorompónál
További információ: Tamás Ádám, +36 30 450 9227

Helyszín: Baja, Türr-kilátó
Időpont: 2024 október 6. vasárnap, 14.00 óra
Program: madárgyűrűzés, madármegfigyelés
További információ: Tamás Ádám, +36 30 450 9227

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában