Közgyűlés

3 órája

Folytatódó fejlesztések, 36 millióért javítandó csillár – először ülésezett az új kecskeméti képviselő-testület

Első ülését tartotta csütörtökön a júniusban megválasztott és múlt héten megalakult közgyűlés Kecskeméten. Folytatódó fejlesztésekről, a költségvetés módosításáról és a városháza dísztermében található 1200 kilós csillár 36 millió forintos javításáról is szó volt az ülésen.

Horváth Péter

Dr. Homoki Tamás alpolgármester eskütételével kezdődött a csütörtöki közgyűlés, aki az alakuló ülésen nem tudott jelen lenni.

folytatódó fejlesztések, képviselő-testület, közgyűlés
Folytatódó fejlesztések, 36 millióért javítandó csillár – először ülésezett az új kecskeméti képviselő-testület
Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

A közgyűlés hosszan tárgyalta az első napirendi pontot, ami az idei költségvetési rendelet módosításáról szólt. Mint Szemereyné Pataki Klaudia polgármester fogalmazott, erre azért van szükség, mert a szeptember 15-ig beérkezett iparűzési adó mértékét látva tehetik meg a szükséges átvezetéseket.

Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezetője azt kérdezte, hogy több beruházás esetében miért jelentkeznek plusztételek? Az óvodai felújítások esetében mintegy 100 millió forint pluszkiadás, a Rudolf laktanya felújításánál is többletkiadásokat tartalmaz a költségvetés, illetve jelentős összeg szerepel a városháza dísztermében található csillár karbantartására, valamint a könyvtár beléptetőkapujának kialakítására.

A polgármester kifejtette: az óvodafelújítások pályázati forrásból valósulnak meg, így csak a műszaki tartalom elszámolható. Viszont 40–50 éves épületekről van szó, melyek felújításakor mindig több problémával találkoznak, mint amire számítani lehetett. Ezek javításával lehet teljeskörű a felújítás, ami pedig az általános tartalék terhére valósítható meg.

A Rudolf laktanya felújításáról elhangzott: a Modern Városok Program keretében az Építési és Közlekedési Minisztérium végezteti a munkálatokat. Már elkészült a főépület és két tiszti épület. Hátravan az energetikai kivitelezés és a terület rendezése, és mivel folyamatban lévő beruházásról van szó, rajta van a kormány azon listáján, melyen a folytatandó beruházások szerepelnek. Addig azonban állagmegóvás szükséges, és a karbantartási költségeket kell biztosítani.

Évente kell felülvizsgálni a csillár állapotát

A díszterem 1200 kilós csillárján évente kell műszaki felülvizsgálatot végezni. Az idei felülvizsgálat megállapította, hogy a felújított csillár tartószerkezete beavatkozást igényel. A szerkezet motorjának cseréje 36 millió forint lesz – mondta a polgármester, kiemelve, hogy ez igen indokolt kiadás.

A könyvtári beléptető rendszer létesítésére azért van szükség, mert a látogatók nagy számban csak a wc-t használják, illetve megszaporodtak a rongálások, könyvlopások az intézményben. A beléptető rendszer az ilyen személyeket hivatott kiszűrni. Egyébként a regisztrációt követően lehet használni a könyvtár tereit kölcsönzés nélkül is.

Kopping Rita képviselő (Szövetség) a betöltetlen háziorvosi praxisok számáról kérdezett. Engert Jakabné elmondta, hogy öt praxis állt üresen, azonban hármat ebből betöltöttek. Viszont többen mások is jelezték, hogy a későbbiekben visszaadják praxisukat. A helyettesítésekkel megoldott a rendelés, de komoly erőfeszítéseket tesz a város az üres helyek betöltésére: többek között felvették a kapcsolatot a szegedi egyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel, illetve rezidensekkel, hogy fiatal háziorvosokat a városba csábítsanak.

A költségvetés módosítását végül jó egy óra vitát követően elfogadta a közgyűlés.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában