Múltidézés

4 órája

Leporoltuk a 31 évvel ezelőtti Petőfi Népét: Bácsalmás aggasztó közbiztonságáról írtunk

A rendszerváltás első éveiben felerősödött a bűnözés az országban, így a déli határtérségben is. Az aggasztó bácsalmási közbiztonságról az 1991. október 17-i Petőfi Népe így számolt be.

Barta Zsolt

„Aggasztó a közbiztonság alakulása az országban, s a mi vidékünkön is — hangzott el Bácsalmáson a tegnapi önkormányzati ülésen, amelyen Tölgyesi Lajos bajai rendőrkapitány — hozzá tartozik a bácsalmási térség is — adott képet a közrend és közbiztonság helyzetéről. A tanácsra meghívták a környező hét település, Bácsszőlős, Csikéria, Katymár, Kunbaja, Madaras, Mátételke és Tataháza képviselő-testületeit is, hiszen, mint oly sok területen, itt is közös az érdekeltségük” –  olvasható cikkünk elején.

https://cmscdn.app.content.private/content/31040589e1b44d8a96adb47f19afab59
 

A harminchárom évvel ezelőtti írásunkban arról is beszámoltunk, hogy a rendőrkapitány megnyugvással jelenthette ki: bár Bács- Kiskunban és Baja területén is növekedett az ismertté vált bűn cselekmények száma, Bácsalmás és környékén csökkent. A bajai kapitányság 1991-ben 2373 nyilvántartott esetéből e térségben ez a szám kétszáz alatt van. S ebből csak egyetlen egy az erőszakos, garázda jellegű, súlyos testi sértés.

A cikkünkből kiderül, hogy a rendőrség akkori technikai eszközei szűkösek és korszerűtlenek voltak, a létszám pedig alacsony. Százezer lakosra jutott 172 hivatásos rendőr, összesen 15 gépkocsival. Ennek ellenére kellett megoldaniuk a feladatokat. Ebben segíthettek az önkormányzatok is, egyrészt önvédelmi csoportok felállításával, amelyek együttműködhetnek a lakossággal, másrészt a rendőri munkát elősegítő vagyonvédelmi alapítványok támogatásával.

A Petőfi Népe tudósításában arról is írtunk, hogy a bácsalmási őrsparancsnok a körzeti megbízott igen rossz munkafeltételeiről is szólt, mint mondta, Katymáron például saját költségre használták a rendőrgépkocsit, s néhány térségben sajátosságra is felhívta a figyelmet. Például arra, hogy 1991-ben  a Bácsszőlősi Állami Gazdaság felszámolása során rengeteg ismeretlen tettes elleni bejelentés érkezett.

A cikk azzal zárul, hogy a képviselő-testület megfogalmazta, hogy Bácsalmáson célszerű lenne létesíteni egy kisebb rendőrkapitányságot, és természetesen növelni a térségben a szolgálatot teljesítő rendőrök számát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában