Építész kamara

4 órája

Különleges épületeket díjaztak Kecskeméten – galériával, videóval

A Bács-Kiskun Vármegyei Építész Kamara idén is díjazta azon építész tervezőket, akik különleges épületekkel tették szebbé környezetünket. Idén 15 kamarai építész 19 pályaművéből választották ki a díjnyertes alkotásokat.

Vizi Zalán

A Bács-Kiskun Vármegyei Építész Kamara Díjra olyan tervekkel, épületekkel lehetett pályázni, amelyek már megvalósultak.

különleges épületek, építész kamara, díjazás
Különleges épületeket díjaztak Kecskeméten
Fotó: Vizi Zalán

– Évtizedek óta cél, hogy a vármegyei építészek munkáját, a legjobb épületeinket megismerjük, elismerjük – nyilatkozta nekünk a helyszínen Katkics Tamás kamarai elnök.

Egy tervező akár két pályaművel is pályázhatott. Kikötés csupán annyi volt, hogy azon építészek jelentkezhettek a felhívásra, akik tagjai a Bács-Kiskun Vármegyei Építész Kamarának. 15 építész összesen 19 pályaművet nyújtott be, ezek megtekinthetők a Hírös Agóra aulájában.

Bibliaháztól az óvodákig, családi házaktól a kiállítóterekig – színes volt a felhozatal

A régióra korábban jellemző volt, hogy családi házakkal pályáztak a díjra a tervezők. Idén a 19 pályaműből hat épület került ki ebből a kategóriából, a többi viszont a kis épületektől – például a pár négyzetméteres, Hungarikum Ligetben található Bibliaháztól – a vidéki nyaralókon, óvodákon, közösségi házakon át az ipari csarnokig kiterjedt.

– Nagy volt a választék, külön öröm volt számunkra, hogy sok belsőépítészeti munka is érkezett, így nem volt egyszerű a szakmai zsűri dolga. Korábban voltak kategóriák, de annyira színes a munkánk, hogy nem akartuk szétszedni a pályaműveket. A zsűri minden megvalósult épületnél azt értékelte, hogy önmagában az mekkora építészeti értékkel rendelkezik, így került sor a díjazásra – árulta el Katkics Tamás.

Vadász Bence, Füzes András és Miltényi Miklós, három „külsős”, szándékosan nem a vármegyénkből származó, de a szakmán belül nagyon elismert építészek alkották a zsűrit.

Nyaraló, diákotthon és kiállítóház – különleges épületek hódították el a díjakat

A 19-ből végül három épület és építész nyerte el a Bács-Kiskun Vármegyei Építész Kamara Díja 2024 címet. Ebből kettő Bács-Kiskun vármegyében valósult meg. Baján a Nagy-Pandúr-szigeten egy nyaraló került kiemelésre, ezt Lepsényi Ákos DLA építész tervezte. A nyaraló egyik különlegessége, hogy az épület emelti szintje újrahasznosított építőanyagból készült. Szintén elismerték Kurucz Szabolcs DLA építész munkáját, a Hungarikum Ligetben található Kiállítóházat, amely interaktív kiállítás és planetárium otthona. A harmadik díjazott épület messze, Pápán valósult meg. A Bács-Kiskun vármegyei Máté Tamás és Vass-Eysen Áron által tervezett Református Diákotthon jól illeszkedik a városkép folytonosságába.

Már a Mohács 500-ra is gondolnak az építészek

A zsűri elnöke, Vadász Bence és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Závoczky Szabolcs a díjátadón szakmai előadás keretein belül különleges helyre kalauzolta el a hallgatóságot. Két év múlva ünnepeljük a mohácsi csata 500. évfordulóját, és ehhez kapcsolódva készül a mohácsi emlékhely felújítása. A tervezők építész szemmel avatták be az érdeklődőket a Mohácsi Nemzeti Sírkert felújításába, amely során a kápolna, a sírhelyek, a sírkert rekonstrukciója és nagy látogatóközpontok építése valósul meg.  

A projekt érdekessége, hogy a sírkertet ötven évvel ezelőtt Vadász Bence édesapja tervezte a 450. évfordulóra. Ezt a következő két évben a fia és az unokája fogja befejezni. 2026-ra tehát elkészül egy 500 éves nemzeti emlékhely, és végére ér egy ötven éves családi történet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában