Napirendi pontok

2 órája

Alakuló közgyűlés Kecskeméten: a polgármester ismertette ötéves programját – galériával, videóval

A keddi 2024-29-es önkormányzati ciklus alakuló ülésen ismertette a programját Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, megválasztották a város 5 alpolgármesterét, és letették esküjüket a testület tagjai, az alpolgármesterek, illetve a polgármester. A közgyűlés Kecskeméten, a városháza dísztermében zajlott.

Horváth Péter

Az első napirendi pont a testület új Szervezeti és Működési Szabályzatának (SZMSZ) tárgyalása és az arról való szavazás volt. Az új SZMSZ- ről Szemereyné Pataki Klaudia újraválasztott polgármester elmondta, hogy célja a tiszta, átláthatóbb működés megteremtése volt. Az előző SZMSZ-hez képest fontos változás, hogy már nem szerepel benne a napirend előtti felszólalás lehetősége a közgyűléseken. Leviczky Cirill (Fidesz KDNP) szerint ez azt szolgálja, hogy méltó hangnemben folyjon a munka, és távol maradjanak az országos politikai ügyek. Kopping Rita (Szövetség) örömét fejezte ki, hogy immár két közmeghallgatást tart a város egy évben. Az új szabályzatot 18 igen és 3 tartózkodással fogadta el a testület. 

közgyűlés Kecskeméten, alpolgármester választás, alakuló ülés
A közgyűlés Kecskeméten, a városháza dísztermében zajlott, ahol Szemereyné Pataki Klaudia polgármester ismertette ötéves programját
Fotó: Bús Csaba

Két frakció megalakulását jelentették be a városatyák: a Fidesz-KDNP frakciója 13, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület 5 képviselővel alakított frakciót. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője Leviczky Cirill, a Szövetségé Király József. Egy-egy képviselő ült be a Civil Összefogás Városunkért Egyesületből, a Magyar Kétfarkú Kutya Pátból és a Mi Hazánk Mozgalomból, ők mind kompenzációs listáról jutottak be.

A közgyűlés Kecskeméten is a polgármester programjának ismertetésével folytatódott

Az alakuló ülésen ismertette Szemereyné Pataki Klaudia polgármesteri programját. A polgármester kiemelte, a mesterséges és a humán intelligencia használatának fontosságát, és a fiatalok segítését. A sikerhez két tényezőt jelölt meg: az összefogást és a hosszú távú gondolkodást. Elmondta, hogy a város érzi a hanyatló európai gazdaság és a háború következményeit. Megjegyezte: érzik az önkormányzati feladatrendszer folyamatos átalakulását, melyben nem sok terük marad a döntésre, de mégis képviselik a város érdekeit, az építkezés nem állhat meg.

A polgármester kiemelt néhányat az elmúlt 5 év jelentős hatású fejlesztéseiből. Ilyen a városháza felújítása, a biomassza üzem és az utak építése, majd megjelölte programja kulcsfontosságú területeit. Fontos a munkahelyteremtés és a megélhetés biztonsága. Ezt a bérek további növekedésével és a vállalkozások támogatásával érnék el, illetve a sokoldalú városi gazdasággal.

Biztonságos közlekedés és oktatás a fókuszban

A város jövője tekintetében fontos az oktatás és megkerülhetetlen a közlekedés kérdése. A buszflotta átlagéletkora a harmadik legfiatalabb az országban, 5,9 év, és jövőre tovább fiatalítanak, valamint hidrogénüzemű buszokat is rendszeresítenek.  Az úthálózat fejlesztése is kardinális kérdés. Mint a polgármester mondta, 45 út és csomópont épült vagy újult meg 5 év alatt. Ezek a külső városrészekbe és az ipari területekre eljutást segítik. A következőkben a kiskörút megújítását jelölte meg az egyik legnagyobb feladatnak a polgármester, hozzátéve, hogy folytatódik a többi út megújítása is.

A fenntarthatóság kulcskérdés

Kiemelte a modern városüzemeltetési stratégiát, szem előtt tartva a fenntarthatóságot, aminek része például a kisfái hulladékválogató, a fásítás és a napenergia. A jövőképhez tartozik biztosítani a szolgáltatásokat, az egészségügyi alapellátás fejlesztése, bővített prevenciós programok bevezetése, a gyermekintézmények fejlesztése. A város továbbra is gondoskodik a gondoskodni a családokról, gyermekekről, idősekről és a fogyatékkal élőkről. A fiatalok támogatása is nagy szerepet kap.

A közbiztonság is stratégiai kérdés. Mint a polgármester fogalmazott, eddig is tettek fontos lépéseket, és a következő ciklusban tovább erősítik. Ezt szolgálja, hogy életre hívják a városőrséget a mesterséges intelligencia felhasználásával, és fejlesztik a térfigyelő kamerarendszert.  Jelentős célként említette még Szemereyné Pataki Klaudia a kultúra fejlesztését és a klímaváltozással kapcsolatos védelmi intézkedéseket. 

Alpolgármestereket is választottak

A keddi alakuló közgyűlés külön napirendi pontja volt az alpolgármesterek megválasztása. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester Engert Jakabnét javasolta az általános helyettesítésért, a köznevelésért, az ifjúság- és családpolitikáért, az egészségügyért felelős alpolgármesternek.

Dr. Fekete Gábort az önkormányzat vagyongazdálkodásáért, a városstratégiáért, az infrastruktúrafejlesztésért, a határon túli magyarsággal és a testvértelepülésekkel való kapcsolattartásért, a sportért és városüzemeltetésért felelős alpolgármesternek.

Bán Jánost a kultúráért, a kommunikációért, a városmarketingért és a városi imázsépítésért felelős alpolgármesternek.

Gaál Józsefet a térség- és iparfejlesztésért, a foglalkoztatáspolitikáért, a szakképzésért, lakhatásért, az egyetemi ügyekért, a fenntarthatóságért, az energiahatékonyságért felelős alpolgármesternek.

Dr. Homoki Tamást a közlekedésért, a közösségi közlekedésért, az ezzel összefüggő városfejlesztésért, a közlekedésbiztonságért, a közterületi szabályozásért és a közbiztonságért felelős alpolgármesternek. Utóbbi két alpolgármester társadalmi megbízatásban tevékenykedik majd.

A törvény szerint titkos voksolással szavazott a testület, és mindannyiukat megválasztotta a közgyűlés.  

Illetményekről is döntöttek

Szavaztak  a polgármester illetményéről és költségtérítéséről. Szemereyné pataki Klaudia illetménye havi bruttó 1.300.000 millió forint, amihez két középfokú nyelvvizsga után még bruttó 46380 forint jár, illetve havonta bruttó 195 ezer forint költségtérítésre jogosult.

Engert Jakabné, Fekete Gábor és Bán János főállású alpolgármesterek illetménye havi a polgármesteri fizetés 90 százaléka, bruttó 1.170.000 forint forint. A társadalmi megbízatású alpolgármesterek havonta 585 ezer forintot kapnak.  

Szavazott a testület a leköszönő főállású alpolgármesterek, prof. dr. Sztachó-Pekáry István és Falu György végkielégítéséről. Falu Györgynek hat havi illetménynek megfelelő végkielégítést kap, ami bruttó 7.020.000 forint, Sztachó-Pekáry István négy havi végkielégítést, bruttó 4.680.000 forintot szavazott meg a testület.

A közgyűlésen hét bizottság alakult, és az alakuló közgyűlést követő ünnepi közgyűlésen letette esküjét a polgármester, az alpolgármesterek, a képviselők, és a bizottságok nem képviselő tagjai.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában