Beruházás

2 órája

Átadták a másfél milliárd forintból épült új nővérszállót Kecskeméten – galériával, videóval

Csütörtökön átadták a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház nővérszállóját Kecskeméten. A 80 férőhelyes, több mint 2000 négyzetméter alapterületű szálló építése több mint 1,5 milliárd forintból valósult meg.

Horváth Péter

A 2082 négyzetméter hasznos alapterületű nővérszállóban egy és két férőhelyes minigarzonok, illetve garzonok találhatók. A kétszintes épületben 20 garzon két férőhelyes, 40 minigarzont pedig egy férőhelyes. Mindegyik lakóegység fürdővel, konyhasarokkal felszerelt. Mindkét szinten kialakítottak közös használatú helyiségeket, melyek közös mosókonyhával, társalgóval és konyharésszel ellátottak. Összesen 61 WC, 60 tusoló került az épületbe. A földszinten egy nagyobb, közös méretű tároló szolgál kerékpártárolásra. Az épület monolit vasbeton vázszerkezetű, pillérekkel, gerendákkal, merevítő falazattal. Az épület energiatakarékos kialakítású, energiaellátását a kórház transzformátora biztosítja. A központi fűtés levegő-víz hőszivattyúval működik, annak meghibásodása esetén kazánok működtetik. Az épületben a meleget padlófűtés biztosítja, a hűtését pedig a mennyezet alá beépített fan-coilos hűtési rendszer. A kivitelezés tartalmazza 11510 folyóméter strukturált adatátviteli kábel hálózat kiépítését. Összesen több mint 2510 négyzetméter padlóburkolás valósult meg. A fejlesztés során 70 parkolóhelyet, ebből két akadálymentest építettek, és tíz darab kerékpártároló is készült a lakók kényelme érdekében. A kivitelezés és a beszerzés összköltsége több mint 1,53 milliárd forint volt. A fejlesztés a Egészségügyi szakellátók szállóinak fejlesztése című projekt keretében valósult meg.

nővérszálló,  dr. Lénárt Endre, a kórház megbízott főigazgatója, Engert Jakabné önkormányzati képviselő és Takács Péter egészségügyi államtitkár, Kecskemét
A kecskeméti nővérszállót (balról-jobbra) dr. Lénárt Endre, a kórház megbízott főigazgatója, Engert Jakabné önkormányzati képviselő és Takács Péter egészségügyi államtitkár adta át
Fotó: Horváth Péter

A kecskeméti nővérszálló a projekt ékköve

Az átadón Takács Péter egészségügyi államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a nővérszálló építése része az országszerte 15 kórházat érintő, több mint 13 milliárdos fejlesztési csomagnak, mely keretében 1500 férőhelynyi nővérszállót újítottak fel vagy építettek meg. Az államtitkár kiemelte, hogy a kecskeméti nővérszálló a projekt ékköve, ami olyan színvonalon valósult meg, amit az egészségügyi dolgozók megérdemelnek. Az államtitkár az egészségügyben dolgozókat méltatta, hangsúlyozva azt, hogy kemény munkával vívják meg ezt az élethivatást, amit különösen meg kell becsülni abban a korban, amikor a közösségi médiából az az üzenet érkezik a fiatalok felé, hogy kevés munkával szerezzenek sok pénzt.

– Az ápolás az egyik legszebb hivatás, amit az ember magának választhat. Kecskeméten ennek szép hagyományai vannak. Van egy jól működő szakképzés, és a kórház humánerőforrása, még a nehéz helyzet ellenére is, szakdolgozói fronton biztosított. Azért biztosított, mert itt a menedzsment tervszerűen, több évre előre gondolkodva hasonló fontos beruházásokat valósít meg – mondta Takács Péter, hozzáfűzve, hogy a kormány támogatja a helyi elgondolásokat, és a szakdolgozók anyagi megbecsülésén túl életkörülményeik javítását is. Ez mutatja, hogy két év alatt jelentős szakdolgozói béremelést hajtottak végre, ami 240 milliárd forint évente.

Az államtitkár kiemelte, hogy a szakdolgozók jól használható kompetenciákra tesznek szert. Ezért a kormány elé visz egy szakdolgozói kompetenciacsomagot. A kormányrendelet arról szól, hogy a jól képzett, felsőfokú és egyetemi végzettségű szakdolgozók olyan beavatkozásokra, terápiás lehetőségekre kapnak majd jogosultságot, amire szakképesítésük őket feljogosítja, és amit eddig csak orvosi diplomával lehetett végezni.

Kiemelkedő szerepet játszik a város életében

Engert Jakabné önkormányzati képviselő, az előző ciklus alpolgármestere mérföldkőnek nevezte a nővérszálló átadását, ami méltó lakhatási körülményeket biztosít. Ezzel nemcsak az egészségügyi dolgozók lakhatási körülményei javítják, hanem közvetetten a betegellátás színvonalát is emelik. Engert Jakabné elmondta, hogy a kórház mindig kiemelkedő szerepet játszott a város életében, és a beruházással Kecskemét vonzereje is nő. Arról is beszélt, hogy a város elkötelezett a pályakezdő szakemberek, kiemelten az egészségügyi dolgozók támogatásában. Ezt szolgálja a városi bérlakás, valamint lakhatási támogatás programja.

Dr. Lénárt Endre, a kórház megbízott főigazgatója köszöntőjében visszaemlékezett az intézmény történetére, kiemelve a fejlesztésekben megnyilvánuló mérföldköveket. A főigazgató elmondta, hogy a nővészálló illeszkedik a mellette található, közelmúltban átadott egynapos sebészet stílusához. A későbbi tervekről elárulta, hogy a Pólus projektet szeretnék befejezni, illetve egy raktár-irattár megépítése van hátra a régi főépület felújításán túl.

Az épület megáldása után Lénárt Endre átadta az első beköltözőnek, Mészáros Dórának a lakás kulcsát, aki ezt követően elfoglalta garzonját. Takács Péter, Engert Jakabné és Lénárt Endre a nemzetiszín szalag átvágásával átadta az épületet.

Az átadón Tóth Anna énekelt, akit dr. Papp Zoltán önkormányzati képviselő kísért zongorán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában