Bács-Kiskun

2 órája

Ország Ferenc: Október közepén 25-30 fokos indián nyarunk is lehet

A hét napsütéssel indult, de csapadékosan folytatódik, és ha nem figyelünk, még akár péntek délelőtt is könnyen elázhatunk, hétvégén viszont nem kell a jelentősebb esőzéstől tartani. Jövő héten a nap is ismét kisüthet, sőt, a hosszútávú előrejelzés szerint október közepén igazi indián nyárban lehet részünk. Ország Ferenc kecskeméti meteorológussal beszélgettünk.

Vizi Zalán

A hét második fele csapadékosan fog alakulni, de ez hétvégére alábbhagy. Szombaton és főleg vasárnap borult lesz az ég, jelentősebb esőre azonban már nem kell számítani – tekintett előre Ország Ferenc kecskeméti meteorológus, hozzátéve, gyenge futó zápor főleg a szombati napon még előfordulhat, de ezek csupán néhány tized millimétert fognak csak jelenteni. Nagy szélre sem kell számítani hétvégén. – Összességében elmondható, hogy borult, felhős, kis csapadékkal megfűszerezett, de nyugodtabb hétvégére készülhetünk – mondta a meteorológus.

Ország Ferenc kecskeméti meteorológus
Ország Ferenc kecskeméti meteorológus
Fotó: Rádió 1 Gong

Addig viszont még elázhatunk. – Elsősorban csütörtökön és a hét utolsó munkanapjának délelőttjén számítanunk kell csapadékra, amit pénteken akár erős széllökések is kísérhetnek. A csapadékhajlam majd csak ezt követően, péntek délutántól fog csökkenni – nyilatkozta a szakember.

Jövő héten a nap is kisüthet

Jövő hét elejére visszatér a változóan felhős, napsütéses idő. Ez némi hőmérséklet-emelkedéssel is járhat, de a várhatóan legmelegebb napon, szerdán sem lesz 20 fok fölötti napi maximum hőmérséklet. – Szerda után a hét második felében ismét csapadékosabbra vált majd az időjárás – tette hozzá Ország Ferenc.

Megérkeztek a mínuszok is

A szezonban először Kecskemét külterületein már éreztették magukat a mínuszok. – Többször is kialakultak gyenge talaj menti fagyok. A különböző tereptárgyak hőmérséklete hétfőn és kedden hajnalban könnyen nulla fok alá csökkent, a munkába korán indulók lederesedett autókkal találkozhattak – mondta a meteorológus, majd elmagyarázta, hogy szerdától a borultabb, csapadékosabb időjárás hatására a fagyok átmenetileg eltűntek, hiszen amíg a felhőzet fölöttünk van, a hajnali minimumok 8 fok körül alakulnak. Hétfő és kedd magasságában – amikor ismét kiderül az ég – újra kialakulhatnak nulla fok körüli hőmérsékletek.

Lesz indián nyarunk?

– A hosszútávú előrejelzés jelenleg azt mutatja, hogy a hónap közepére – amely az indián nyár tipikus előfordulási időszaka – akár a 25-30 fokos maximum hőmérsékletek is visszatérhetnek – vetítette előre Ország Ferenc, kecskeméti meteorológus.    

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában