Szolgálat

7 órája

Nagy erőkkel vesz részt a polgárőrség az árvíz elleni védekezésben Bács-Kiskunban

A Dunán és mellékfolyóin tetőzik az ár hazánkban, mely ellen a hatóságok és önkéntesek nagy erőkkel védekeznek a napokban. A Bács-Kiskun vármegyei, Duna menti településeket is fenyegeti az árvíz, és a védekezésben nagy jelenléttel vesz részt a polgárőrség is a hatóságokkal együttműködve – nyilatkozta portálunknak dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgárőr Szövetség (BKMPSZ) elnöke, hozzátéve, hogy e települések szinte mindegyikén működik polgárőr-egyesület, és összesen mintegy 1000 polgárőr lát el szolgálatot.

Horváth Péter

Az ezer polgárőr egyharmada, több mint 300 fő folyamatosan jelen van az árvíz elleni védekezésben, természetesen szorosan együttműködve a vízügyi, katasztrófavédelmi és rendőri szervekkel, illetve a helyi önkormányzatokkal. A polgárőrök a kérésnek, illetve útmutatásnak megfelelő feladatot látnak el a nap 24 órájában addig, amíg erre szükség van – hangsúlyozta Fekecs Dénes. Országos elnöki utasítás szerint felmérték a védekezésbe bevonható polgárőrök létszámát, és számba vették a technikai eszközöket, és szükség esetén több motorcsónak is rendelkezésre áll. 

polgárőrök, árvíz, Duna
Dr. Fekecs Dénes számolt be a polgárőrök áldozatok munkájáról
Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

Fekecs Dénes elmondta, hogy a polgárőrök alapvető feladata a védművek vagy az együttműködő partnerek által megjelölt objektumok, területek őrzése-védelme. Ezek mellett figyelik a védművek állapotát, a buzgárok megjelenését, az elhagyott ingatlanokat, és a menekülő vadállomány megóvásában is részt vesznek. Az ártereket érintő kiürítési feladatokban is jelentős munkát végeznek a polgárőrök, Baján például egy bajba jutott embert mentettek ki csónakkal. Fontos feladat még az árterek lezárása, és az ingatlanok figyelésében is szerepet vállalnak, megelőzve azt, hogy a lakók által hátrahagyott értékeket eltulajdonítsák. Ennek érdekében bűnmegelőzési járőrszolgálatot is adnak a polgárőrök a veszélyeztetett területeken.

A vízügyi szakemberek kérésének megfelelően nem a védművek magasítása számít kiemelt feladatnak, mivel várhatóan a folyó tetőzésekor sem éri el azok legnagyobb magasságát, hanem a figyelőszolgálat ellátása, és a veszélyforrások észlelése, a vízügyi szervek értesítése a folyamatos járőrszolgálat során – mondta el a vármegyei elnök.

Csorba Sándor, a Határvédelmi Polgárőr Tagozat elnöke, a BKMPSZ elnökhelyettese tájékoztatása szerint a Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság felkérte a Duna menti polgárőr-egyesületeket az árvízvédelmi munkálatokban való részvételre Baja és a magyar–szerb határ közötti területen. A feladatok érintik Bács-Kiskun és Baranya vármegye Duna menti területét, ahol a határvédelmi polgárőrök folyamatosan, 24 órában járőrszolgálatot látnak el a védgáton, illetve a veszélyeztetett helyeken, és felkészülnek az érintett területekről a kitelepítés segítésére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában