Ünnep

2024.09.08. 10:43

Kisasszony-napi búcsút rendeztek Akasztón – galériával, videóval

A hétvégén rendezték meg a Kisasszony-napi búcsút Akasztón, amely a falu legnagyobb ünnepe.

Barta Zsolt

Ilyenkor haza jön a közel 3500 fős közösség elszármazottjainak egy része. Ahogy tavaly, és a korábbi években is, most is megrendezték a hagyományos szüreti felvonulást. A Csengődi útról kanyarodtak a főutcára a lovasok és a különböző fogatok, amelyek száma több tucatra volt becsülhető. A menet ezt követően körbejárta Akasztó utcáit, majd a motorosok mutatkoztak be. Mint ismeretes, minden évben megrendezik a hagyományos motoros találkozót, amelyre az ország különböző településeiről érkeztek a résztvevők, akik délután felvonultak a településen. A hangulatot emelte délután a Zöld Kereszt Zenekar, amely tagjai P Mobil és Edda számokat adtak elő. 

kisasszony-napi búcsú, koncert, Akasztó, lovas kocsi
Családok apraja nagyja lovaskocsira ült, hogy végig vonuljanak Akasztón
Fotó: Barta Zsolt

A település mezőgazdászai az idén nehéz évet zárnak. Bár a falu szélén találkozik a Duna-völgyi-főcsatorna és a Kunsági-főcsatorna, a szőlészek számára ez nem sokat jelent, mesélte az egyik termelő. A forró napokat az idén még túlélik a növények, kérdés persze az, hogy jövőre mit hoz a sors? Azaz lesz-e elegendő eső ahhoz, hogy érdemes legyen a határban dolgozniuk a gazdáknak. 

Suhajda Antallal, a falu polgármesterével is váltottunk néhány szót a település ügyeivel kapcsolatban. Bár majd a jövő hónapban alakul meg az új önkormányzat, azt nem tudta megmondani, kit is nevez meg alpolgármesterének. Arról viszont beszámolt, hogy a tavasszal aláírt TOP Plusszos pályázatok intézése jó úton halad. Ennek keretében a szociális intézményt újítják fel. Az idősek napközijét bővítik a közeljövőben, ez 127 millió forint értékben történik. A másik projekt pedig az Élhető települések tárgykörben valósul meg, mondta a polgármester. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában