Galériával / Videóval

2024.09.14. 17:02

Patakokban folyt a művér Kecskeméten: háromszázan indultak az elsősegélynyújtó versenyen

Összesen 300 versenyző mérte össze az életmentésről szóló elméleti és gyakorlati tudását a Magyar Vöröskereszt 52. Országos Elsősegélynyújtó Versenyén, melynek idei helyszínét Kecskemét adta. A városközpont 20 forgalmas állomásán, különböző feladatokon keresztül kellett tudásuk legjavát mutatni, mégpedig igen összetett problémák megoldásában. A pénteki megnyitót követően a szervezők a szombat versenynapon tartottak sajtótájékoztatót a Malom Központban, mely egyben az egyik állomás is volt.

Horváth Péter

Az ország összes vármegyéjéből érkezett az a 300 versenyző, aki a Magyar Vöröskereszt Országos Elsősegélynyújtó Versenyén vett részt a szombati versenynapon. Három kategóriában, gyerek, középiskolás és felnőtt korcsoportban mérték össze tudásukat az indulók a megyeszékhely 20 állomáspontján, ahol különböző elsősegélynyújtással kapcsolatos feladat várta őket. Kihívásból nem volt hiány, igen összetett problémák várták a résztvevőket az elsősegélynyújtástól a bőséges művérrel ijesztően élethűvé tett baleseti helyzetek kezeléséig.

elsősegélynyújtás, Országos Elsősegélynyújtó Verseny, Kecskemét
Valós eseteket szimuláltak az 52. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen
Fotó: Bús Csaba

A verseny célja az elsősegélynyújtás népszerűsítése

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója szerint a verseny célja az elsősegélynyújtás népszerűsítése a lakosság körében, ami összhangban áll a Vöröskereszt eredeti céljaival. A főigazgató kiemelte: az első pár percben, megfelelően nyújtott elsősegély elengedhetetlen az állapotromlás elkerülésében addig, míg a szaksegítség kiérkezik a helyszínre

Élethűen rekonstruálták a kritikus eseteket

A résztvevők felmenő rendszerű versenyből érkeztek, és a felkészülés során megmutatták nekik, hogy miként fest egy-egy kritikus eset a valóságban. Ebben a Vöröskereszt imitátorai segítették őket, eljátszva a szituációkat és a sérültek szerepét, élethűen rekonstruálva egy balesetet. A felkészülés során mintegy 800 iskolában volt jelen a szervezet, mialatt a felkészítő tanárok 16 ezer fiatallal találkoztak. Kardos István elmondta, hogy a 300 versenyző mellett mintegy 450 fő teremti meg a 20 helyszínen zajló verseny feltételeit. A feladatok között szerepel az is, hogy a járókelőket is bevonják az újraélesztés folyamatába, így átadva nekik a tudást. A főigazgató elmondta, hogy minden alkalommal más helyszínen rendezik meg a versenyt, 2000 óta pedig szeptember második szombatján, ami az elsősegélynyújtás világnapja. A megvalósításban számos együttműködő partner segíti őket, az önkormányzatok mellett többek között az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), az Országos Vérellátó Szolgálat és a honvédség is.

Valós eseteket szimuláltak

Dr. Lóczi Gerda, az OMSZ Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének regionális igazgató-helyettese kiemelte: a megmérettetésre felkészülők olyan tudásra tesznek szert, ami egy valós sürgősségi helyzetben nagyban segíti őket. Lóczi Gerda elmondta, hogy figyelmet fordítottak arra, hogy valós eseteket szimuláljanak a versenyen: belgyógyászati balesetek, allergiás reakciók, cukorbeteg rosszullét, stroke, szívinfarktus és traumás sérülés is megjelenik a repertoárban. Az elsősegélynyújtás azért kiemelt fontosságú, mert az első percek kritikusak, és anélkül visszafordíthatatlan károsodás következik be a bajba jutott személy állapotában. Az OMSZ néhány éve bevezette a telefonos elsősegélynyújtást, amikor a 112 telefonszámot hívva bárki folyamatos instrukciót kap a mentésirányítóktól, aki bajba jutott emberrel találkozik, de nem ismeri az elsősegélynyújtás lépéseit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában