Megmérettetés

2024.09.14. 09:51

Életmentés az életük – elsősegélynyújtó versenyt rendeznek Kecskeméten – galériával, videóval

Kecskeméten rendezik meg ezen a hétvégén az 52. Országos Elsősegélynyújtó Versenyt. Az ország minden pontjáról érkeztek versenyzők, kicsik és nagyok egyaránt, hogy összemérjék tudásukat ebben a nemes témában. A verseny baleseti szimulációit szombaton Kecskemét belvárosában tartják. A hivatalos megnyitó péntek este volt a kecskeméti Neumann János Egyetem Campusán.

Vizi Zalán

A Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2000-től szeptember második szombatja az elsősegélynyújtás világnapja. Ehhez kapcsolódva idén is megrendezik az Országos Elsősegélynyújtó Versenyt, amelynek döntőjének Kecskemét ad otthont.

elsősegélynyújtás, Országos Elsősegélynyújtó Verseny, Kecskemét
Az 52. Országos Elsősegélynyújtó Versenyt Kecskeméten rendezik meg
Fotó: Vizi Zalán

A rangos versenyen háromszázan mérik össze tudásokat három kategóriában (gyerek, ifjúsági és felnőtt korcsoportokban). A döntőre a helyi, területi és a vármegyei fordulókban legjobb csapatok jutottak el. Minden megyét és Budapestet egy-egy csapat képviseli minden korosztályban, így összesen hatvan csapat versenyez majd szombaton egész nap Kecskemét belvárosában, egy húsz állomásos körpályán. Bács-Kiskun vármegyét a gyermek és az ifjúsági kategóriában kalocsai, a felnőtteknél kecskeméti csapat képviseli.

Hogy pontosan milyen feladatok várnak az elsősegélynyújtókra, azt rejtély fedi, de hírportálunknak Kormos Ádám, a Magyar Vöröskereszt országos ifjúsági szakmai vezetője elárulta, olyan baleseti szimulációkkal készültek, amelyek életszerűségre törekednek. – A rolleres balesetek sajnos nagyon gyakoriak, így ilyen baleseti szimulációnk biztosan lesz, de előfordulhatnak egyéb közúti és háztartási baleseti szimulációk is – mondta Kormos Ádám.    

A megnyitó rendezvényen a Svájci Napok keretein belül tiszteletét tette Svájc magyar nagykövete, Jean-François Paroz, akivel együtt megemlékeztek Henri Dunant-ról, a Nobel-békedíjas svájci üzletemberről, aki 1863-ban megalapította a Nemzetközi Vöröskeresztet. A svájci alpesi kürtösök indították el a megnyitót, illetve a versenyt segítő önkéntesek, imitátorok is nagy bulit csaptak rögtön a megnyitó kezdetén.

A megnyitón Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója arra kérte a hősies versenyzőket, mutassák meg, hogy az elsősegélynyújtás amellett, hogy létfontosságú, gyerekjáték is.

– Évtizedes értékeket képvisel ez a verseny, és a fő cél, hogy az elsősegélynyújtást népszerűsítsük, hogy minél több ember életét menthessük meg 

– mondta.

A versenynek otthont adó kecskeméti önkormányzat nevében dr. Papp Zoltán képviselő, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum igazgatója saját példáján keresztül mutatta be, milyen érzés embereket menteni.

– 31 éve dolgozom a mentőszolgálatnál. Aki ezzel foglalkozik, nem lesz milliomos, de boldog annál inkább. Nincs jobb érzés annál, mint amikor megmentjük egy embertársunk életét. A magyar mentőszolgálat mára már Európa élvonalába tartozik szakmailag, de az elsősegélynyújtók nélkül sehol sem tartanánk – hangsúlyozta dr. Papp Zoltán, hozzátéve, hogy nem fontos, ki nyeri meg szombaton a versenyt, csak a lényeg, hogy a versenyzők itt vannak és mernek segíteni, ebben a témában a tudásukat bővíteni.

Ehhez a gondolathoz csatlakozott dr. Tóth Gábor is. A Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke elmondta, a világ legszebb dolga másokon segíteni.

– Az elsősegélynyújtás ismerete olyan tudás, amit senki sem vehet el tőlünk, ellenben mások életét menthetjük meg. Ezen a versenyen igaz a legjobban, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos – mondta köszöntőbeszédében a vármegyei elnök.

Az 52. Országos Elsősegélynyújtó Versenyt hivatalosan Harczos Adrienn, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elnöke nyitotta meg azzal, hogy a színpadon jelképesen meggyújtott egy gyertyát, az „Emberiség Lángját”.

A megnyitó rendezvényt a fiatal kecskeméti előadóművész, Bíró Csongor Vitéz nagy sikerű előadása zárta.

A verseny eredményhirdetésére szombat este kerül sor szintén az NJE Campusán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában