Bács-Kiskun

Tegnap, 11:08

Árvízvédelem: fontos a megfelelő ruházat a segítő hősöknek – galériával, videóval

Mint ismert, árvízkrízis alakult ki hazánkban, az intenzív esőzések miatt napok óta emelkedik a Duna vízszintje. Az önkéntesek összefogtak, több ezren pakolnak homokzsákokat országszerte. Ám fontos, hogy az árvízvédelem során magunkra is vigyázzunk, és mindezt megfelelő ruházatban tegyük.

Vizi Zalán

Bács-Kiskun vármegyében is fontos az árvízvédelem, ahogyan arról már mi is beszámoltunk, Bajánál 960 centiméternél tetőzhet a Duna, ezáltal több terület is víz alá kerülhet. Nemcsak a bajai önkormányzat és cégek, de egyéb más települések is összefogtak. Információink szerint csütörtökön több kecskeméti cég dolgozói is Bajára utaznak, hogy önkéntesen segítséget nyújtsanak a helyieknek.

árvízvédelem, Baja, Kecskemét,
Árvízvédelem: fontos a megfelelő ruházat a segítő hősöknek
Fotó: Vizi Zalán

Fontos azonban felhívni arra a figyelmet, hogy a homokzsákok cipelése és az árvízvédelmi munkálatok során a nem megfelelő ruházat baleset- és sérülésveszélyes lehet. A legfontosabb talán a megfelelő lábbeli kiválasztása. Többféle csizma létezik, amely alkalmas lehet a partoknál dolgozók számára.

– Vannak gumicsizmák, ám manapság egyre elterjedtebbek a habcsizmák, amelyek akár 35 százalékkal könnyebbek, így lényegesen könnyebb bennük dolgozni – mondta hírportálunknak Budai Mónika, a kecskeméti ZöldKéz munkaruhabolt vezetője.

– Ajánlott a téli munkálatokhoz, illetve most aktuálisan az árvízvédelem során olyan csizmát hordani, amelynek kivehető a bélése, hiszen az mosható, ezáltal hosszabb az élettartama. Ezek a habcsizmák mínusz 30 fokig megállják a helyüket – mondta a szakember, hozzátéve, a csizma orrvédelme is nagyon fontos, hiszen a leeső tárgyak ellen védenie kell a lábat a cipőnek.

A kecskeméti munkaruhabolt vezetője azt is elmondta, az elmúlt napokban sokan vásároltak náluk ruházatot annak érdekében, hogy az árvízhelyzeten segíteni tudjanak. Az egyik vásárló több mint 50 esőkabátot és csizmát vett.

Az esőkabát is a megfelelő ruházat része. A célnak tökéletesen megfelelő lehet az egyszer használatos, olcsó esőkabát használata, de természetesen a piacon rendelkezésre állnak „orkán” esőkabátok is. A lényeg, hogy a biztonság kedvéért láthatósági esőruhában, fényvisszaverő csíkkal és kontrasztos színekkel bíró ruhában – amely EU-szabvány – ajánlott dolgozni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában