Galériával / Videóval

Tegnap, 10:55

Versenyt futnak az idővel: megkezdődött Hartán és Solton is az árvízi védekezés

Szerda reggel 8 órától megkezdődtek a védekezési munkálatok a hartai kikötőnél, mintegy száz önkéntessel kezdték meg tölteni a homokzsákokat.

Pozsgai Ákos

Információink szerint 12 ezer zsákot töltenek meg és további ötezer zsákot rendeltek meg, ha további erősítésre lesz még szükség. 

árvízi védekezés, Duna, árvíz, Harta
Megkezdődött az árvízi védekezés Hartán is
Fotó: Pozsgai Ákos

Körülbelül 830 centiméternél várják a Duna tetőzését, ami 20 centiméternél fog alatta maradni a 2013-ban mért legutóbbi nagyárvíznek. A védekezésben civil önkéntesek, gazdák, különféle cégek, vállalkozások munkatársai, a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói, a hartai általános iskolások, akik több busszal érkeztek a helyszínre, valamint a büntetés végrehajtástól kivezényelt fogvatartottak vesznek részt, mint egy 100-150 fővel. 

Dollenstein László polgármester elmondta, hogy valamivel több mint 6 kilométeres szakaszon fognak védekezni. Több mint nyolcvan magántulajdonban lévő ingatlant, valamint az önkormányzat által nemrégen megvásárolt és felújított étterem, amely ártéri területen van. Több mint 2 milliárd forint értékben fognak ingatlanokat védeni. Közvetlen emberi élet nincs veszélyben és várhatóan nem is lesz, ennek ellenére a védekezésben részt vevők heroikus munkát végeznek és versenyt futnak az idővel. 

Számtalan felajánlás érkezett vállalkozásoktól, ásványvizet, kávét biztosítanak az önkénteseknek. Az önkormányzat pedig meleg ételt ad minden az önkénteseknek. A vállalkozások több munkagéppel segítik a munkálatokat.

Délelőtt 10 órától megkezdik a védekezési munkálatokat Solton is, ahol szintén várják az önkénteseket.

Font Sándor országgyűlési képviselő elmondta, hogy a választókörzetében több mint 50 kilométer hosszan kell különböző védekezési munkálatokat végezni a a folyamnál.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában