Élelmiszeripar

2024.09.11. 17:15

A Coop Rally keretében indították el a Márka negyedik gyártósorát Felsőlajoson – galériával, videóval

A hetényegyházi rajt után Felsőlajos adta a hazai élelmiszeripar és kereskedelem összefogását és együttgondolkodását jelképező 18. Coop Rally második megyei állomását. A kereskedelmi csoport beszállító- és üzleti partnereiből, valamint a média képviselőiből álló több mint 100 fős mezőny a Márka Üdítőgyártó Kft. felsőlajosi székhelyére érkezett kedd délelőtt, ahol az üdítőgyár legújabb, negyedik fejlesztési szakaszát is átadták, és beindították az új, alumínium dobozos csúcstechnológiás gépsorát.

Horváth Péter

Az üzemben tartott köszöntők sorát Juhász Gyula, Felsőlajos polgármestere kezdte, aki kiemelte: a település vezetése elkötelezett a folyamatos fejlődés mellett, melyben nagy segítséget jelent a Márka, ami a kezdetek óta ötszörösére növelte termelését és 170 munkavállalót alkalmaz. A polgármester a Coopot is méltatta, ami folyamatosan fejleszti felsőlajosi üzletét is.

Felsőlajos, Coop Rally, gyártósor
A Coop Rally keretében indították el a Márka negyedik gyártósorát Felsőlajoson, Juhász Gyula, Felsőlajos polgármestere kezdte a köszönők sorát
Fotó: Bús Csaba

Felsőlajoson folytatódott a 18. Coop Rally 

Tóth László, a Coop Hungary elnökségi tagja köszöntőjében méltatta a Márkát, emlékeztetve arra, hogy 2019-ben jártak ott utoljára a rally keretében, és azóta jelentős fejlesztések valósultak meg. Kiemelte, hogy hosszú évek óta tart a Coop és a Márka kapcsolata, és az értékesítési lehetőségek folyamatosan bővülnek: idén ez 25–30 százalékos növekedést jelent, és további növekedési lehetőség látható. A Coopról elmondta, hogy 25–30 százalékos éves növekedést realizálnak, és ennél még többre képesek.

Pécskövi Tibor, a Márka Üdítőgyártó Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy 2019-ben a rally keretében avatták fel a második PET-palackos gépsort. Akkor érték el a 60 millió palack éves kapacitást, míg a kedden átadott új, negyedik beruházással évi 290 millió palackot lesznek képesek termelni. A vállalatot 2015-ben álmodták meg, 2017-ben indult el a gyártás 32 fővel, míg ma 170-en dolgoznak a Márkánál. A bővülés megalapozza a kiterjedtebb partneri kapcsolatokat. A Cooppal a sajátmárkás és a Márka-termékekkel a partnerség idén eléri a kétmilliárd forintos forgalmat, ami rendkívül fontos piaci lehetőség az üdítőgyártónak. A negyedik, 11,5 milliárdos beruházással évi mintegy 100 millió alumínium dobozos termékkel növekedik a kapacitásuk. Ezzel bővül az exportpiacuk: megnyílt az út az afrikai kontinens és Izrael felé is. Az ötödik beruházás 2026-ban várható, mely a Tetra dobozos termékek gyártását célozza majd, így gyümölcslevekkel és növényi alapú üdítőkkel jelennének meg a piacon. Ez mintegy 5 milliárdos fejlesztés lesz.

Cseh Tamás járási hivatalvezető a rallyban érintett vállalkozások sikerét hangsúlyozta, és kiemelte, hogy a magyar áruházlánc a magyar termékeket népszerűsíti.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy a Coop szívén viseli a magyar élelmiszeripar sikereit. Elismerő szavakkal illette a Márka rendszeres bővítéseit, hangsúlyozva, hogy a magyar élelmiszeriparban szükség van azokra a lelkes vállalkozásokra, melyek mernek befektetni, hiszen ez siker titka. Az államtitkár elmondta, hogy termékpályákban gondolkodva alakították ki a pályázati rendszert, támogatva a modernizációt és digitalizációt. Erre jó példa a Márka – emelte ki Nobilis Márton.

Ezt követően a felszólalók és a Márka tulajdonosai jelképesen elindították a gyár negyedik gépsorát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában