Baon podcast

2024.08.18. 06:50

Jól sikerült a Varázstáska akció – podcast

Kecskeméten 734 bölcsődést fogadnak szeptembertől, és 1027 óvodás kezdi meg az óvodás életét. Az intézmények közül több jelenleg is felújítás alatt van, és közben épül a kadafalvi bölcsőde. A részletekről Engert Jakabné, Kecskemét alpolgármestere adott számot a Rádió 1 Gong műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Az alpolgármester mielőtt rátért volna a bölcsődei és óvodai témákra, megosztotta a vasárnap záruló Varázstáska akció tapasztalatait. 

Kecskemét, varázstáska,
Engert Jakabné
Forrás: Rádió 1 Gong

Tanszereket gyűjtöttek

Augusztus 18-án zárul a Varázstáska jótékonysági tanszergyűjtő akció, mely 2020-ban indult útjára. Engert Jakabné kiemelte: az akció célja, hogy összefogják azokat a családszervezeteket, akik segítséget nyújtanak a rászoruló családoknak. A tapasztalat bizonyította: ha összerakják erőforrásaikat, akkor sokkal hatékonyabbak. Magánszemélyek és cégek egyaránt sok adománnyal járultak hozzá a Varázstáska akció sikeréhez. A gyűjtőpontokon tanszereket fogadtak. Többen anyagilag támogatták a kezdeményezést. Harmadsorban pedig számos cég vagy annak kollektívája vállalta például egy-egy gyermek teljes beiskolázását. 

Bölcsődei beiratkozások 

Engert Jakabné a beszélgetés második részében a bölcsődékről, a bölcsődés korosztályról nyújtott tájékoztatást. A 2024/25-ös nevelési évet 59 csoportban a 0-3 éves korosztályból 734 gyermeknek biztosítják a napközbeni biztonságos ellátást. 

Megújuló bölcsődék

Az önkormányzat számos bölcsődét felújított az elmúlt időszakban, így sok helyen a kicsik nagyon szép, megújult környezetben kezdhetik meg, illetve folytathatják a bölcsődében a mindennapjaikat. Az alpolgármester kiemelte a Klapka utcai bölcsődét, melyet az elmúlt hetekben adtak át. Bár az intézményben csökkent a férőhelyek száma, de ugyanannyival bővült a külső városrészekben a bölcsődei férőhelyek száma, például Katonatelepen és Hetényegyházán. Továbbá épül egy új bölcsőde Kadafalván, két csoportszobában 26 főt fogadnak majd. Várhatóan év végére készül el. Az önkormányzat és a kormány támogatásoknak köszönhetően sok fiatal költözik a külső városrészekbe, így Kadafalvára is, ahol egyre magasabb volt az igény a bölcsődére. 

Növekvő óvodai létszám

Kecskeméten szeptembertől 707 hároméves korosztályú gyermek kezdi meg az önkormányzati óvodákban az új nevelési évet, emellett 320 kisgyermek pedig nem önkormányzati fenntartásúban, például egyházi vagy magán óvodában. Így mintegy 2500 óvodás lesz az önkormányzati óvodákban. Ez a szám is mutatja, hogy nő a gyerekek száma Kecskeméten. 

Megújuló intézmények

Engert Jakabné elmondta: büszkeség és öröm számukra, hogy az elmúlt évek során szinte teljes mértékben sikerült megújítaniuk az önkormányzati óvodákat. A legtöbbet uniós támogatás segítségével korszerűsítettek, ahol erre nem volt lehetőség, ott önkormányzati forrásból végezték el a szükséges munkálatokat. Utóbbira jó példa Nyitrai utcai óvoda. 

További jó hírt is megosztott az alpolgármester: Kadafalván amellett, hogy épül az új bölcsőde, az óvodát egy csoportszobával bővítik. Szintén bővül a ménteleki óvoda is. 

Újabb óvodák újulnak 

Végül Engert Jakabné szólt a folyamatban lévő beruházásokról. Jelenleg a Forradalom utcai óvoda, az Ifjúsági úti óvoda és a Ceglédi úti óvoda felújítása zajlik elsősorban energetikailag. Várhatóan szeptember közepére teljesen elkészülnek.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában