Közgyűlés

2024.09.12. 16:26

Kapacitásbővítéssel lehetővé válhat a közvilágítás nagyléptékű fejlesztése Kecskeméten

A közgyűlés február 15-i ülésén döntött a közvilágítást vizsgáló bizottság felállításáról. A bizottság a csütörtöki közgyűlésre nyújtotta be a Kecskemét közvilágításának vizsgálatáról szóló jelentését, amit Leviczky Cirill (Fidesz-KDNP) elnök ismertetett. A napirendi pont tárgyalásakor szó volt a kecskeméti közvilágítás átfogó fejlesztéséről, ami az áramellátás kapacitásbővítésével valósulhat meg, 2028-ban, vagy azt követően.

Horváth Péter

Leviczky Cirill elmondta, hogy a bizottság megalakulása óta hat alkalommal tartott nyilvános ülést. A bizottság felmérte a megyeszékhely közvilágítását, tanulmányt készített az üzemeltetési hatékonyság és a megvilágítás minőségének javítása érdekében. A jelentésben olvasható, hogy Kecskemét több pontján fénymérést végeztek, és ahol nem volt megfelelő minőségű a megvilágítás, ott beavatkoztak. A közvilágítással feltételezetten összefüggésbe hozott közlekedési balesetekről is jelentést kértek a rendőrségtől, ahonnan az a tájékoztatás érkezett, hogy annak következményeként nem történt baleset. 

Szemereyné Pataki Klaudia, közvilágítás, Kecskemét, közgyűlés,
Szemereyné Pataki Klaudia: a kapacitásbővítéssel lehetővé válhat a közvilágítás nagyléptékű fejlesztése Kecskeméten
Fotó: Bús Csaba

A mérési jegyzőkönyvek szerint jegyzőkönyvek egyaránt tartalmaznak olyan helyszíneket, gyalogátkelőhelyeket, ahol nem felelt meg a világítás a szabványnak, és azonnali beavatkozás volt szükség. Ilyen volt a Március 15. utca - Lukács György utca kereszteződése, a Nyíri úton a Benkó Zoltán Szabadidőközpont előtt, a Könyves Kálmán körút a Kiskőrösi út kereszteződésében. Ezek esetében megtörtént a minőségjavítás. A Bem utca a Klapka utcai útcsatlakozásnál pedig további közvilágítási oszlopot kell elhelyezni, melyhez engedélyezési tervet kell készíteni, ezt követően nyílik lehetőség a kivitelezés megrendelésére, a tervezési folyamat megindult.

A bizottság azt is megállapította, hogy az MVM általi javítások elvégzése egyes esetekben jelentős mértékben elhúzódnak, melynek eredményeként hosszú időn keresztül nem működik az adott közterületen a közvilágítás. Különösen igaz ez a közvilágítási hálózat hibájából eredő kiesésekre, de alapvetően megfelelően oldja meg a cég a problémákat.

A bizottság megállapítása szerint a hibaelhárítás elhúzódását az is okozhatja, hogy a vállalkozó által kezelt, nyilvános hibabejelentő felületen nem történt jelzés, és ennek eredményeként a hibát nem is ismeri. Ezért is szükséges a bizottság szerint is újabb és újabb, a lakosság figyelmét felhívó, nagy nyilvánosság előtti ismertetése a hibabejelentő rendszernek.

Javaslatot tett a vizsgáló bizottság a közvilágítás javítására is. Azt ajánlották, hogy a polgármesteri hivatal tegye közzé a médiában a közvilágítási hibák bejelentésének lehetőségeit, a hibabejelentés rendjét. 

A bizottság megfogalmazta: a kijelölt gyalogos-átkelőhely jelzésrendszere egyes esetekben lehetőség szerint egészüljön ki olyan jelzőtáblákkal, burkolati jelekkel – lassító csíkozás, jelzőtábla kép felfestése, veszély jelző sárga villogó – melyek elősegítik a figyelem felkeltését, és a polgármesteri hivatal keressen, és tegyen javaslatot olyan innovatív megoldásokra (aktív gyalogos és jármű érzékelő és beavatkozó rendszer, okoszebra, aktív sebességkorlátozó rendszer, változtatható jelzésképű jelzőtábla), melyek az átkelőhelyek biztonságát javíthatják.

Leviczky Cirill elmondta, hogy a kompakt fénycsövek cseréje szükséges ledes forrásra, annak gazdaságossága miatt. A rendszerfejlesztés része az is, hogy napi egyszeri leolvasással  kiderülne, hogy melyik lámpa nem működik. Ehhez a megfelelő informatikai infrastruktúra kiépítése is nélkülözhetetlen.

Azt javasolja a bizottság, hogy az elkészült tervek ismeretében a közvilágítás korszerűsítése minél hamarabb valósuljon meg, a megvalósítás ütemezéséről a 2025. évi költségvetés elfogadását követő rendes ülésre a Közgyűlés részére készüljön tájékoztató.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester emlékeztetett: 2010 óta majdnem duplájára emelkedett a város energiaigénye, és közben a napelemparkok és a háztartási kiserőművek is gyarapodtak. Ennek kielégítésére, és a megtermelt áram fogadására alkalmassá kell tenni a hálózatot. Így 2016-ban a Modern Városok Program keretében kértek kapacitásbővítést, mert csupán két légi kábelen van a város, ezért kell a bővítés, és egy új 400 kilovoltos nyomvonalat jelöltek ki, ami Albertirsáról ágazna le. Azonban ez a lakosság heves tiltakozásával találkozott, az ügy a Kúriáig jutott.

A polgármester hozzátette: mivel az árammal való ellátottság nem megoldott, jelenleg úgy építkeznek a beszállítók, hogy az MVM nem tudja kiszolgálni őket, így generátorok útján látják el magukat a szükséges árammal, és ezért is sürgető a bővítés.

Ezért nem tudtak nekilátni a nagyléptékű közvilágítás-fejlesztésnek sem Kecskeméten. A tervek megvannak, térinformatikai rendszer adatai alapján. Most a kapacitásbővítésre várnak, illetve nagyléptékű, több milliárdos forrásbevonásra van szükség.

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, hogy az új nyomvonal kijelölését elvégezték, és megtalálták a megfelelő műszaki megoldást, amihez a forrást is biztosítja az állam: a  Szolnok-Sándorfalva vonalról hasítják fel a vezetéket, és onnan biztosítják a kapacitás bővítését. Ennek kivitelezése már elindult, és 2028-ra várható a megvalósítás.

Király József, a Szövetség a Hírös Városért képviselője hozzászólásában azt kérte a lakosságtól, hogy ha a közvilágítás hibájáról tesz bejelentést az MVM-nem, egyúttal küldje el a hibáról szóló levelet a városházának is, mert előfordult, hogy a bejelentés után sokáig nem történt semmi, csak amikor a hivatal kezdett intézkedni az ügyben.

A bizottság jelentését egyhangúlag elfogadta a testület.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában