Baon podcast

2024.08.01. 06:50

Kétmilliárd forintot fordít intézményfejlesztésre Kecskemét – podcast

Balogh Zoltán, a kecskeméti városháza fejlesztéspolitikai irodavezetője volt a Rádió 1 Gong Téma című műsorának vendége. Az irodavezető Kecskemét úthálózati és intézményfejlesztéséről beszélt a rádióműsorban.

Horváth Péter

Balogh Zoltán a gépjárműforgalmat érintő közlekedésfejlesztésről beszélt. Mint elmondta, a gyors gazdasági fejlődésen keresztülment városok mobilitási kényszerrel szembesülnek, és ez a közlekedési kényszer elsősorban a gépjárműforgalmat érinti. Ezért az önkormányzat olyan programokat fogalmazott meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz városfejlesztési tervében, ami ennek megoldását segíti. 

Kecskemét, intézményfejlesztés, baon podcast
Balogh Zoltán, a kecskeméti városháza fejlesztéspolitikai irodavezetője
Fotó: Rádió 1 Gong

Közlekedésfejlesztés

Az egyik legjelentősebb projekt a kiskörút részleges felújítása és forgalomcsillapító műtárgyak telepítése két szakaszon. Az első szakasz a színháztól a Cifrapalotáig, a második a könyvtártól a Petőfi Sándor utcai körforgalomig húzódik. A beavatkozás 1154 méteren érinti a kiskörutat. Hangsúlyozta, hogy a két gyalogátkelőhely, melyek egyike a könyvtárnál, a másik pedig a Csányi János körúton lesz majd, forgalomlassító küszöbként is funkcionál majd. Ugyanis sokan versenypályának tekintik a kiskörutat, és a versenyzést törnék meg ezekkel a sebességcsillapító magasított zebrákkal. A beruházás várhatóan 2025-26-ban valósul meg.

A Mátyás Király körút felújítása is belátható időn belül elkészül. Az elmúlt években felújították a körutat, de maradt egy szakasz, amit ez nem érintett, ezért a Daróczi köztől a Ceglédi útig húzódó 275 métert is felújítják. Balogh Zoltán elmondta, hogy ennek is most végzik az előkészítését, és a következő egy-két évben megvalósítják.

Fejlesztik a kerékpáros közlekedést is

A kerékpáros közlekedés fejlesztése is fontos terület. A városvezetés szeretne teret adni  a lágy közlekedési módoknak, a kerékpározásnak és a gyalogos közlekedésnek, ezért több ilyen fejlesztés is megvalósul a következő években, két jelentős kerékpárút-építési projekt is szerepel a város TOP Plusz programtervében. Az egyik a Nyíri út külső szakaszának kerékpárút-építése, ami egyesített gyalogos- és kerékpárút lesz, és a Margaréta körforgalomtól a Széles közig terjedően 625 méter hosszon tervezik megépíteni. A tervezési előkészítés zajlik, jövőre megindulhat a kivitelezés, és 2026-27-ben, a közbeszerzés sikerességétől függően készülhet el.

A Szolnoki úti kerékpárút burkolatának felújítása is egy jelentős projekt, hiszen egy nagy forgalmú kerékpárútról van szó. Itt 2,4 km hosszban kívánnak felújítást végezni, ami várhatóan 2027-ben fejeződik be.

Az útfelújításra a város 1,3 milliárd forintot, a két kerékpárútra pedig mintegy 400 millió forintot fordít.

Intézményfejlesztések

Jelentős intézményfejlesztések is zajlanak a városban, amiről szintén beszélt Balogh Zoltán. Kadafalván egy új kétcsoportos bölcsőde építése folyik, a megvalósítás immár 60 százalékos. Október végére, vagy novemberre elkészülnek a kivitelezéssel, és év végén már egy új intézmény szolgálja a kisgyermekek nevelését. Bruttó alapterülete 346 négyzetméter lesz, amit kiegészít egy 62 négyzetméteres terasz. Az intézményt teljesen új eszközparkkal szerelik fel, új játszóudvart alakítanak ki, és parkolók is helyet kapnak. A projekt a helyreállítása alap támogatásával 420 millió forintból valósul meg.

Számos intézmény felújítása van jelenleg folyamatban. Egy projekt négy intézmény energetikai fejlesztését tartalmazza: a Csipcsirip Bölcsőde, a Corvina Óvoda három feladatellátási helye, az Ifjúsági úti, a Ceglédi úti és a Forradalom utcai óvodák felújítását. Ennek keretében minden helyszínen megújul a homlokzat, nyílászárókat cserélnek és új gépészetet építenek be. Szükség szerint napelemes rendszereket is alkalmaznak. Balogh Zoltán elmondta, hogy a működési  hatékonyságot érinti a fejlesztés, melynek célja, hogy 129 tonna szén-dioxid megtakarítást érjenek el. Emellett megtörténik a belső terek festése, az elektromos hálózat felújítása, a külső udvari burkolatok cseréje. Szeptember elejére mindegyik helyszínen befejezik azokat a munkákat, amik az intézmények belső működését érintik. Ősszel már csak a külső területeken zajlanak majd a munkák, így tudják fogadni a gyerekeket. Jelenleg a Ceglédi utcai és a Forradalom utcai óvoda, valamint a Csipcsirip bölcsőde 50 százalékos készültségi szinten áll. Az Ifjúsági óvoda hónap végére 70 százalékig készül el. A jövőre nézve számos további intézmény fejlesztését tartalmazza a város TOP Plusz programterve: bővül a Kálmán Lajos Óvoda kadafalvi óvodája, és a ménteleki óvodája.

A kadafalvi óvoda nagyobb befogadóképességű lesz, összesen 115 fős ellátóképességgel bír majd a fejlesztés után. A ménteleki óvodát két csoportszobával bővítik, így 75 főre növekszik a befogadóképessége. Hét intézmény szerepel a programban, amire a város az elkövetkező években mintegy kétmilliárd forintot fordít.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában