Programok

2024.08.15. 06:50

Térségi kiállítás: tizenkét település mutatja be helyi finomságait

A térség ízeivel és a Lekvárfőzők Találkozójával várja vendégeit az augusztus 21-én induló 27. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás Kecskeméten, a Hírös Hét Fesztivál keretein belül.

Sebestyén Hajnalka

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a kistérségi települések összefogása révén immár 27 éve nagy figyelmet fordít arra, hogy megismertesse és megszerettesse a helyben megtermelt kiváló minőségű élelmiszereket, valamint az egyedi kézműves termékeket a helyi lakossággal és az ideérkező turistákkal. A Hírös Hét Fesztiválon belül, a Hírös Forrás szökőkút környéke ad helyet idén a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításnak augusztus 21-25. között, ahol Kecskemét és térsége 12 települése mutatkozik be egy nagyszabású térségi seregszemlén, több mint 100 kiállítóval, kézműves bemutatóval, kulturális műsorral és értékesítővel. 

 Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás
Az előző években is megrendezték a  Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítást Kecskeméten
Fotó: Gulyás Sándor / archív-felvétel

Ez a rendezvény nagy büszkesége a térségnek, hiszen évről-évre itt mutatják be a mezőgazdaság, élelmiszeripar, dísznövény-kertészet és a kézműves ipar remekeit, minőségi termékeit.

Sokszínű kulturális és turisztikai kincsek

A kiállítás megrendezésével az egyesület legfőbb szándéka, hogy a látogatók megismerjék a környező települések értékeit, sokszínű kulturális és turisztikai kincseit, vonzerejét, azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, egészséges, e tájegységre jellemző alapanyagokból készült és egyedi termékeikkel magasabb kulináris és esztétikai élményt nyújtanak tudatos vásárlóiknak. 

A kiállításon a közönség találkozhat többek között a helvéciai Hegede Kertészet évelő növényeivel, Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester népi iparművész munkásságával, a lajosmizsei Szőrös és Kisjuhász Kertészet citromlekvárjával, a felsőlajosi MagánZooval, a nyárlőrinci Maspex Olympos Kft. és a Szikrai Borászati Kft. termékeivel, a lakiteleki képzőművészek alkotásaival, Czinege Edit kerámiáival, bugaci turisztikai attrakciók bemutatkozásával, matkói kerámiákkal, kozmetikai termékekkel, tiszaalpári vesszőárukkal, kunbaracsi nemez alkotásokkal. 

Megnyitó ünnep

Augusztus 21-én, szerdán 15 órától szakmai zsűri értékeli a települések által készített installációkat. 17 órától „Aranyhomok Színpadon” Papp Zsolt György az Agrárminisztérium közös agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára nyitja meg a kiállítást. 

A szakmai zsűri augusztus 23-án, pénteken 16 órakor adja át a kiállító települések számára a rangos, szakmai szervezetek díjait.

A korábban meghirdetett VIII. Aranyhomok Térségi Lekvárversenyre szép számmal érkeztek nevezések. A szakmai zsűrizés megtörtént, a „Térség lekvárja” cím eredményhirdetése augusztus 24-én, szombaton 16 órakor kezdődik. 

Lekvárfőzők Találkozója

A díjátadó után, idén első alkalommal Lekvárfőzők Találkozójára várják szeretettel a téma iránt érdeklődőket. A találkozó célja a tapasztalatcsere, ahol a díjazott lekvárok készítőjével és a zsűritagokkal találkozhatnak a résztvevők. További újdonság, hogy idén a helyszínen a díjazott lekvárok megkóstolására is lehetőség nyílik.

A kiállításon minden nap 17 órától a térség polgármesterei mutatják be településüket, majd néptánccsoportok, citera zenekarok, kamarakórus és táncegyesületek szórakoztatják a kilátogató közönséget. Műsort ad többek között a Bugaci Tanyaszínház, a Szentkirályi Tánccsoport, a Bund Barátok Zenei Klub. 

Terítéken a térség ízei

Idén sem marad el a nagy népszerűségnek örvendő Térségi Gasztrohét, amelynek keretében a nagyközönség megismerkedhet a térség ízeivel. Az adott napon bemutatkozó települések hagyományos ételeikből, desszertjeikből jótékonysági vacsorára várják a látogatókat a kulturális műsorok után 19 órától a Hírös Forrás szökőkútnál. A helyszínen megvásárolt főtt ételekkel a kilátogató közönség egyben támogatja a térség településeinek kulturális tevékenységét is. Ízelítő a kínálatból: augusztus 21-én szerdán Helvécia gazdag csülökpörkölttel, csütörtökön Felsőlajos pásztortarhonyával, Lajosmizse tejespitével, szombaton Tiszaalpár halászlével, vasárnap Kunbaracs babgulyással várja a kedves vendégeket. 

Különleges foglalkozások

Különleges bemutatókra, foglalkozásokra is sor kerül. Lajosmizse faházánál ékszert készíthetnek, a nyárlőrinci standon az Őszifény Nyugdíjas Klub és Hagyományőrző Egyesület tésztakészítési bemutatóját tekinthetik meg, Szelesné Kása Ilona ökoprint élményfestésén vehetnek részt Lakiteleknél, a bugaci Aranymonostor Látogatóközponttal virtuális sétát tehetnek a XII. századi Pálmonostora település utcáin VR szemüveggel, valamint Kunbaracs faházánál Pap Márta népi nemez készítővel nemezelhetnek.

További információk: www.aranyhomok.hu/hiroshet


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában