Baon podcast

2024.07.25. 12:40

Szemereyné Pataki Klaudia: a szivattyúk felújításával jelentősen kevesebb víz áll meg az aluljáróban, mint korábban – podcast

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere volt a Rádió 1 Gong Téma című műsorának vendége. Szemereyné Pataki Klaudia beszélt a megújult kecskeméti városházának ítélt Építőipari Nívódíjról, a Széktói Stadion felújításáról, az aluljárót elöntő csapadékvízről, ami a szivattyúk felújítása óta jelentősen kevesebb, és a Varázstáska jótékonysági akcióról.

Horváth Péter

A megújult kecskeméti városháza

Szemereyné Pataki Klaudia a rádióműsorban emlékeztetett, hogy Építőipari Nívódíjat ítéltek oda a megújult kecskeméti városházának. A polgármester elmondta a szakmai díjról egy magas szakmai nívót képviselő, köztiszteletben álló, több szervezet tagjai által alkotott grémium döntött. Kiemelte, hogy ezzel elismerték a városháza felújításába fektetett munkát, ami a megrendelő önkormányzat és a kivitelező legjobb tudása szerint, az örökségvédelmi szempontok maximális szem előtt tartása mellett valósult meg. Hangsúlyozta, hogy a nívódíj nem csak a városnak, hanem az évekig a felújításon dolgozó szakemberek számára is elismerés. Kiemelte a polgármester, hogy kiváló mestereket és restaurátorokat találtak, akik részt vettek a felújításban, és gyönyörű munkát végeztek.

Kecskemét, podcast, polgármester
Szemereyné Pataki Klaudia
Fotó: Bús Csaba

A nívódíj presztízsét egy múlt héten leleplezett emléktábla is hirdeti a városháza előterében, a főbejárattól jobbra.

A polgármester kiemelte, hogy rendkívül komoly feladatot jelentett a felújítás, hiszen közben végig folyt a munka a hivatalban. Mintegy 300 dolgozó és 100-150 munkás volt egyidejűleg az épületben, ami hatalmas logisztikai kihívást jelentett.

Átadták a felújított Széktói Stadiont 

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, mérföldkőhöz érkezett a Széktói Stadion felújítása. Emlékeztetett, hogy mint az összes sportlétesítmény, a stadion is a város tulajdonában van, és a város üzemelteti, a sportszakosztályok nem járulnak hozzá a fenntartásukhoz.

Az MLSZ-nél pályáztak egy felújításra, melybe önerőt biztosít a város, és így a felújítás első etapja határidőre elkészült. Profi vízelvezetést kapott a pálya, és az MLSZ standardnak megfelelően alakították ki a játékteret. A hétvégén a KTE a fehérváriakkal játszik a felújított pályán.

Extrém esőzések

A polgármester arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban kialakult hatalmas esőzések és villámárvizek hatására sok víz összegyűlik az aluljáróban. Régi adóssága a városnak a még Horthy idejében emelt aluljáró megfelelő vízelvezetésének kialakítása. Egyszer, 1982-ben nekirugaszkodott a város az átalakításnak, de túl összetett feladat volt. Szemereyné Pataki Klaudia emlékeztetett, hogy néhány éve felújították az ottani pályatest alatti négy szivattyú közül kettőt, ami egyébként a MÁV tulajdonában van, ami jelentősen több vizet tud elvezetni azóta, mint korábban. Ez érintette a kapcsolódó csatornahálózat csatornaszelvényét is. A másik két szivattyú a vasúti pályatestek alatt található, ezért azokhoz nem tudtak nyúlni. A polgármester hangsúlyozta, hogy ezzel  a kompromisszumos műszaki megoldással,  a szivattyú kapacitásának növelésével a lehető legtöbbet tette a város, amit tehetett. Mint a polgármester fogalmazott, a felújítás eredményes, hiszen nem méteres magasságban, hanem csak 30-40 centiméter magasan áll a felgyülemlett csapadék az aluljáróban, ami néhány óra alatt távozik.

A polgármester arra figyelmezetette az autósokat, hogy ennek ellenére az extrém esőzések idején kerüljék el az aluljárót és más útvonalon közelítsék meg céljukat.  

A nagy mennyiségű összegyűlt csapadék tekintetében nagy problémát jelent a városban a sok burkolt felület, ami megakadályozza az esővíz elvezetését. Ezért arra biztatott a polgármester, hogy az ingatlantulajdonosok tartsanak meg zöldfelületet maguknak, hiszen ezek az esőkertek nagy segítséget jelentenek az esővíz elszivárgásában.

Varázstáska akció

Szemereyné Pataki Klaudia az augusztus 18-ig tartó Varázstáska akcióról is beszélt.  

A polgármester elmondta, hogy az együttműködő szervezetekhez csatlakozott az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány, a Trendalelke Vállalkozói Női Közösség, a Hírös Fiatalok Egyesülete, a Junior Sport, az Egyedülálló Szülők Klubja és a Kecskeméti Nyugdíjas Szövetség. A város több gyűjtőpontján is felajánlást tehetnek a segíteni kívánók. A gyűjtőpontokon tájékoztatást kaphatnak arról, hogy mire van szüksége a családoknak az iskolakezdés idején. Gyűjtőpont működik az Alföld Áruházban, az Auchan áruházban, a két Tesco üzletben, a Central Papírboltban, a Firka papír- írószerben, a Malom Írószerboltban, és a Jázmin írószerboltban. Aki úgy gondolja, hogy pénzben tenne felajánlást, a Nők a Nemzet Jövőjéért oldalán található számlaszámon teheti meg – zárta gondolatait a polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában