Elismerés

2024.07.18. 16:05

Építőipari Nívódíjat kapott a felújított kecskeméti városháza – galériával, videóval

A kecskeméti városháza felújítása műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában elnyerte a 2023. évi Építőipari Nívódíjat. Az évente odaítélt Építőipari Nívódíj kiemelkedő szakmai elismerésnek minősül, a hagyomány szerint minden nívódíjas épület falára egy, a díjat megjelenítő művészi alkotás, egy bronzkeretes réztábla kerül. Az emléktáblát csütörtök délelőtt leplezték le a városháza előcsarnokában.

Horváth Péter

Frey Lajos, az Építőipari Nívódíj Bíráló Bizottságának referense méltatta az eredményt, és beszélt a díj hátteréről. Elmondta, hogy ez az a díj, amit a szakma ad a szakmának: az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány és az Építéstudományi Egyesület mellett számos szakmai szervezet által alkotott grémium ítéli oda ezt a rangos elismerést. A bizottság még azt is figyelembe veszi döntésében, hogy a kivitelezésben részt vevő szereplők milyen fokú együttműködést mutatnak, márpedig a városháza felújításában szerepet játszó szakemberek, vállalkozások és a megrendelő együttműködését kiválónak ítélték. Kiemelte, hogy a műemléki épület felújítása szakmailag a legkomplexebb feladatot jelenti, amit további kihívás elé állított az, hogy folyamatosan üzemben volt a városháza. Frey Lajos a laudációból kiemelte, hogy mintaértékű, a város rangjához méltó épületrekonstrukció valósult meg.

Gyenes Balázs, a kivitelező HÉP Csoport igazgatósági tagja, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere és Frey Lajos, az Építőipari Nívódíj Bíráló Bizottságának referense
A képen balról-jobbra: Gyenes Balázs, a kivitelező HÉP Csoport igazgatósági tagja, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere és Frey Lajos, az Építőipari Nívódíj Bíráló Bizottságának referense 
Fotó: Horváth Péter

Használat alatt újult meg a városháza

Gyenes Balázs, a kivitelező HÉP Csoport igazgatósági tagja köszöntőjében a beruházás részleteiről beszélt, kitérve arra, hogy komoly előzetes kutatásokat igényelt a helyreállítás. A 11 ezer négyzetméter hasznos alapterületű épület teljes homlokzati felújítása 5400 négyzetméteren valósult meg, és 2500 darab homlokzati műkőelemet cseréltek ki. A homlokzaton 102 négyzetméter kerámia díszítőelemet restauráltak, az ólmozott üveget pedig 194 négyzetméteren újították meg. Több mint 6500 négyzetméter cserép fedi a tetőt, ez 300 ezer új darabot jelent. A felújítás során 486 darab homlokzati és 286 darab belső nyílászárót építettek be. A parkettaburkolatok 5340 négyzetméteren, a folyosói kerámiaburkolatok 2130 négyzetméteren újultak meg, és több mint 19 ezer négyzetméternyi falfelületet fehér és 4100 négyzetmétert díszítőfestéssel láttak el. A falakat és mennyezeteket 840 négyzetméteren restaurálták. Gyenes Balázs emlékeztetett, hogy nemcsak megújult a városháza, de egy gyönyörű látogatóközponttal és kávézóval is gazdagodott. Kiemelte a megrendelő és a kivitelezői csapat példaértékű hozzáállását, hangsúlyozva azt, hogy végig használatban volt az épület, ami különös kihívást jelentett, de ez mégis csupán apróbb surlódásokat eredményezett.

Az utókornak szánják az épületet

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszönetet mondott azért a hatalmas munkáért, amit minden érintett beletett a felújításba. Hangsúlyozta: a megújult városháza az épített örökség része, amit legalább annyi időre hagyják örökül a következő nemzedékeknek, mint amennyi idővel ezelőtt épült, az elkövetkező két-három generáció meghatározó épületének szánják.

– Van miért büszkének lennünk, van mit hagynunk az utókorra, és nyomot hagytunk a város életében – jelentette ki a polgármester, és köszönetet mondott az elismerésért.

A beruházó önkormányzat mellett oklevelet kapott a HÉP-Horváth Építőmester Zrt., a tervezők és a műszaki ellenőrök.

Építtető: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Tervező: ABC Group Kft. (Budapest) - Fazakas Építésziroda Kft.

Műszaki ellenőr és műszaki szakértő: Főber Zrt.–Győrber Kft.–Friday Creative Kft.

Generálkivitelező: Horváth Építőmester Zrt. (Kecskemét)–Portula Kft. (Kecskemét)

Más díjat is kapott a város

További elismeréssel is illették a városházát: a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa, az ICOMOS minden évben odaítéli műemlékvédelmi díját a legkiválóbb helyreállítás elismeréseként. A városházát az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága Példaadó Műemlékgondozásért Díjban részesítette az alapos helyreállításért, az épület bemutatásáért, az idegenforgalom méltó fogadásáért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában