Baon podcast

2024.07.28. 06:50

Okostányér: táplálkozási útmutató készült az óvodásoknak is – podcast

Az Okostányér program minden korosztály számára segítség ahhoz, hogy egészségesen táplálkozzon. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége hiánypótló módon az óvodás korcsoportra is kidolgozta a táplálkozási útmutatót, a 4-6 éveseknek szóló Okostányért. Ennek kapcsán mesélt a programról Szűcs Zsuzsanna elnök a Rádió 1 Gong Téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) még 2016-ban készítette el felnőtteknek a táplálkozási tanácsadást szolgáló dokumentumot. Ennek ötlete onnan jött, hogy amit eszünk, amit iszunk, annak nagyon közvetlen hatása van az egészségünkre. Ezt konkrétan érezhetjük a hétköznapokban az erőlétünk, közérzetünk, teljesítményünk kapcsán, akár a munkahelyen, akár sportban, az iskolában. Az egészséges táplálkozás segíti az egészségünket, a betegségek megelőzését. Például a 2-es típusú cukorbetegséget, bizonyos daganatokat, számos szív- és érrendszeri betegséget. Nem beszélve a megfelelő testsúly elérésében, megtartásában betöltött szerepéről. 

okostányér, podcast, Kecskemét, óvodások
Illusztráció
Fotó: shutterstock.com

Az Okostányér tájékoztató segít úgy összerakni a napi menünket, hogy az ne csak finom legyen, hanem szezonális, szolgálja az egészségünket. Az MDOSZ univerzálisan állította össze az Okostányért, így minden korosztály számára megfelelő. Életkortól, súlytól, egészségügyi állapottól, fizikai aktivitástól függően kell az arányokat, adagokat változtatni. 

A felnőttekhez képest a gyerekek ajánlója nagyon hasonló, de utóbbi játékosabb, vidámabb grafikát kapott. A mondanivalója azonban ugyanaz. 

Mi tartalmaz az Okostányér?

Képzeljünk magunk elé egy tányért, és felezzük el. Az egyik felén csak zöldség és gyümölcs található, kicsit nagyobb arányban a zöldség legyen. Ide tartoznak még dió- és mogyorófélék, a hüvelyesek is. A tányér másik felének valamivel több mint 50 százalékát adják a gabonafélék, kenyerek, köretek, a reggeli granola és müzli. A fennmaradó részt pedig alkotják a húsok, halak, tojások és tejtermékek. Ez is mutatja, hogy úgy a jó, ha változatosan étkezünk, és többségében növényi eredetű élelmiszereket teszünk a tányérunkra. 

Folyadékpótlás fontossága

Szűcs Zsuzsanna kitért a folyadékokra is. Az ajánlásukban napi nyolc pohár innivaló szerepel. Ebből legalább öt víz legyen. Természetesen ez a felnőttek adagja, egy kisgyermeknek elég kevesebb. A felmérések szerint ma a felnőttek 30-40 százaléka egy picit kiszáradt állapotban van, nem fogyaszt tartósan elég folyadékot. Sokan nem kedvelik a vizet, ebben segít, ha ízesítjük a vizet például citrommal, uborkával, gyömbérrel. 

Nyári finomságok

Az Okostányérra nyáron kerüljenek idény zöldségek, gyümölcsök, melyek most helyben, piacon, kertben elérhetők. Együnk könnyedebb, alacsonyabb zsírtartalmú ételeket, például főtt kukoricát vagy lecsót. A zöldségekhez tartoznak például a savanyúságok, és a most divatos fermentált zöldségfélék is.

Egy tévhitet is eloszlatott az elnök: mára megdőlt a napi öt étkezés betartásának tézise. Sokkal fontosabb ennél a rendszeresség. Mindenkinek az életszakaszának, az egyéni igényeinek, napirendjének, egészségi állapotának megfelelően kell kialakítania az étkezések rendszerességét. S természetesen a sportról, a mozgásról se feledkezzünk meg, építsük be mindennapjainkba!

Receptek, tanácsok

A Szövetség www.okostanyer.hu oldalán minden tudnivaló megtalálható az Okostányér programról. Emellett receptek, jó tanácsok, kalkulátorok segítik, hogy bárki beépítse a mindennapjaiba az egészséges táplálkozást. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában