55. Villányi Borverseny

2024.03.12. 11:06

A Forrás szerkesztősége vendégeskedett a borotai pincészetben

A Forrás folyóirat ebben a hónapban ünnepli indulásának 55. évfordulóját. A lap az eltelt évtizedek alatt az egyetemes magyar kultúra fontos műhelyévé nőtte ki magát. A szépirodalmi, szociográfiai és művészeti folyóirat 2021 nyarán megjelent tematikus lapszámaiban az alföldi szőlőtermesztés és borkultúra történetét, jelenét dolgozták fel. Megszólaltatták a Duna borrégió jeles borászait, közöttük Koch Csaba borotai borászt, a Magyar Borakadémia elnökét.

Tapodi Kálmán

A Forrás szerkesztősége múlt héten látogatott el a borotai pincészetbe, ahol Füzi László főszerkesztő érdeklődésünkre elmondta, hogy sorra felkeresték azokat az alföldi, homokhátsági szőlészeket, borászokat, akik szerepeltek a boros összeállításban. A Koch Borászat 2014-ben elnyerte az Az év pincészete díjat, 2019-ben pedig az Európai Bor- és Gasztronómiai Szövetség a Legjobb Európai Borászat címet adományozta a Koch Borászatnak. 

Koch Csaba örömmel számolt be a vendégeknek a legújabb sikereikről
Fotó: Tapodi Kálmán

Koch Csaba örömmel számolt be a vendégeknek a legújabb sikereikről, amiket az 55. Villányi Borversenyen értek el. – Nagy Aranyéremben részesült a 2021-es Villányi Franc, 2020-as Merlot, 2017-es és 2021-es Csanád cuvée tételünk. A „Villány Média Bora” címet is Csanád tételünk érdemelte ki – mondta el a borotai borász, akinek Villányban is vannak szőlőterületei. A magyar borokról szólva elhangzott, hogy elsősorban a rozékkal lehetne eljutni a nagyobb piacokra, de az áttörésre egyelőre kevés a remény.

Az apró település múltjáról és jelenéről Tóth Renáta polgármester és Kiss György, a Borotai Sertéshús Zrt. igazgatója mesélt az asztaltársaságnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában